Waarom elk meisje ‘Hou je bek en bef me’ zou moeten zingen

Waarom elk meisje 'Hou je bek en bef me' zou moeten zingen
Dit zou elk meisje moeten kunnen zingen

‘Hou je bek en bef me’, het heerlijke poppy nummer van zangeres Merol stuit nogal op wat tegenstand. Op social media wordt ze uitgemaakt voor slet, in België wordt het nummer niet op de nationale radio gedraaid en YouTube gaf het de leeftijdsgrens 18+. Belachelijk vindt Saskia, want wat voor les geven we hiermee aan onze dochters? 

Eerlijk is eerlijk, de eerste keer dat mijn dochter van 14 zingend ‘Hou je bek en bef me’ door het huis liep dacht ik ook: eh, wàt? Het liedje is nogal onomwonden: een vrouw neemt een man mee naar huis en heeft geen zin in praatjes, maar wil gewoon lekker gebeft worden:

Begrijp me niet verkeerd
Het is leuk, dat geflirt
Maar het is al laat
Nu ben ik aan de beurt
Het is al lang genoeg over jou gegaan
Dus door je knieën, dan blijf ik staan
Ik wil je nu, het is tijd
We praten wel verder aan het ontbijt

Dat dit nummer over seks en lust gaat is wel duidelijk. En waarom ook niet? Helemaal voor pubers, en voor pubermeisjes in het bijzonder, is het goed om te laten zien dat seks en daarover zingen niet alleen voorbehouden is aan mannen. In een interview in de Volkskrant zegt zangeres Merol dat ze voor minder preutsheid staat en meer openheid: ‘Als tieners meezingen met Hou je bek en bef me en beffen daardoor een normaler woord wordt, vind ik dat winst.’

Expliciete tekst

Het nummer met bijbehorende video clip waarin Merol omringd wordt door halfblote mannen, kwam twee weken geleden, op Valentijnsdag, uit en roept nogal wat reacties op. Het zou seksistisch zijn, te grof, te direct, te male bashing, te bloot, te aanstootgevend, te… tja, te alles eigenlijk. Ik kan me niet herinneringen toen het nummer Habiba van Boef op nummer één stond dat ook maar iemand viel over de regel: ‘hoe ze likt aan mijn banaan maakt me apetrots’, dat misschien minder expliciet is, maar duidelijk over pijpen gaat. En dat liedje werd nota bene door heel jonge kinderen meegezongen. Maar daar hoorde je niemand over. En in een ander populair nummer, Cartier van Dopebwoy, wordt gezongen:  ‘Al m’n bitches hebben ass, film hoeren op m’n Snap’, wat je niet bepaald vrouwvriendelijk kunt noemen, maar ook daar zei niemand iets over. En dit zijn nog maar de mínst explicit lyrics-voorbeelden uit het Nederhop-genre.

Rated 18

Daar waar het stil bleef bij al die behoorlijk seksgetinte en vrouwonvriendelijke nummers gezongen en gerapt door mannen, viel de halve wereld over Merol. Een vrouw die rapt over lust, seks en geil, het woord beffen in een liedje; moesten we dit wel willen? Juist. Dat vroeg ik me dus niet af. Ik dacht alleen maar: hoezo niet? Wat is het verschil? Na al die reacties te hebben gelezen blijkt maar weer dat je als man kunt zingen wat je wil en als vrouw je op je woorden moet letten. En dat je als man in een videoclip tussen de modderworstelende en in minuscule slipjes gestoken vrouwen kunt staan en je een baas bent, maar als je als vrouw tussen mannen met ontblote bovenlijven staat je een slet bent en een rated 18 toebedeeld krijgt.

Het moge duidelijk zijn: het gaat hier om een dubbele moraal. Een op seks beluste man is een toffe, stoere gast, een op seksbeluste vrouw is een hoer en zou een piemel in haar mond moeten hebben – en dat laatste verzin ik niet zelf, maar is de toon van de vele reacties aan haar adres. Vrouwen worden er dus harder op afgerekend. Tot ongenoegen van Merol zelf: ‘Waarom zouden meisjes niet mogen zeggen dat ook zij weleens gewoon zin hebben? Het is nogal oneerlijk dat mannelijke rappers dit gewoon kunnen doen en als ik dat als vrouw doe het meteen een schandaal is.’

Hou je bek en bef me

Dat dit in het liberale Nederland gebeurt is niet alleen opmerkelijk, het is ergens ook beangstigend.  Als het op vrouwen en seks aankomt schuiven we steeds meer terug naar de moraal van de jaren 50. De tijd waarin vrouwen niet over seks dienden te praten, dat vrouwen niet wisten dat ze ook een orgasme konden krijgen en een woord als beffen simpelweg niet bestond. Het is de tijd waaruit mijn moeder zich had weten te ontworstelen, de tijd die ze mij niet gunde en die ik mijn dochter ook niet gun. Ik wil dat ze vrijuit kan denken en doen en kan praten over alles: wie ze is, wat ze wil, en dus ook over seks. Dat ze zich niet schaamt om seks leuk en lekker te vinden en dat ze tegen haar bedpartner durft te zeggen: ‘hou je bek en bef me’, als ze daar zin in heeft.

Feminisme 2,0

Met Merol zie ik, of nee, hoop ik, dat een nieuw feministisch tijdperk aanbreekt: feminisme 2.0. Een tijdperk dat er op het gebied van seks niet met twee maten wordt gemeten, maar dat mannen en vrouwen daarin gelijk zijn. Écht gelijk. En dat een woord als beffen net zo mainstream als pijpen wordt. Merol zelf ziet zich niet zo als ‘strijder’. Ze heeft het nummer niet uit een feministisch oogpunt geschreven, maar vindt het wel leuk om te spelen met het vrouwbeeld. ‘Het is best gek dat jonge mensen tegenwoordig maar lijken te denken dat vrouwen allemaal een dikke kont nodig hebben, bijvoorbeeld, daar zou ik ook wel iets over willen zingen.’

Hoewel dus onbedoeld, is ze in mijn ogen wel een voorbeeld voor alle pubermeisjes in Nederland. Dat voorbeeld dat ze nog maar eens onderstreepte door de strijd met YouTube aan te gaan. Ze vond die 18+ rating belachelijk, op een kanaal waar doorgaans flink wat vrouwelijk bloot te zien is. Voor iedereen, dus ook voor kleine kinderen. Ze maakte bezwaar via Instagram:  Deze officiële videoclip heeft een enigszins expliciete titel, maar het geven van een minimumleeftijd schiet volledig het doel voorbij. Juist onder de jongste jeugd moeten onderwerpen als dit weer bespreekbaar worden. Er komen geen gevaarlijke of gewelddadige handelingen in voor. Geen druggebruik, er worden geen bommen gemaakt. YouTube beoordeelde haar video nog een keer en gaf haar gelijk. De leeftijdsgrens werd weggehaald. Waarmee ze nog maar eens liet zien: laat niet over je heen lopen, sta achter dat wat je doet.

Gesprek met pubers

Terug naar mijn zingende puber. En haar broer. Want dit was gespreksstof voor beiden. En een mooi moment om het nog maar eens een keer over seks en orale seks te hebben, maar ook over die dubbele moraal, het verschil tussen mannen en vrouwen en wat zij daar van vinden. Het was een interessant gesprek, waarin ik leerde hoe zij daar tegenaan keken. Na afloop zei ik dat ze dit nummer lekker hard mochten zingen. Maar ja, dat had ik beter niet kunnen doen. Want als je moeder het leuk vindt, is er natuurlijk geen reet meer aan. Ik kijk daarom nu al uit naar het nieuwe nummer van Merol. Daar ga ik dan niks van vinden, zodat mijn pubers het gewoon hardop gaan zingen.

Kijk en luister nog even naar Hou je bek en bef me:

 

Geschreven door
More from Saskia Smith

De moeder van comedian Joe Lycett beantwoordt zijn tweets: ‘Bedankt mam’

Als moeder kun je maar beter niet je zoon volgen op social...
Lees verder