Mijn altijd zo sociale kind, is nu een eenzame puber en mijn hart breekt als ik het zie

De dochter van Marloes’ vriendin Marleen (47) was altijd haar zonnetje in huis. Maar sinds de brugklas is ze in haar schulp gekropen en komt er niet meer uit. Marleen maakt zich zorgen.

‘Ze zal toch niet depressief zijn?’, vroeg ik laatst aan mijn man. We zitten op het terras bij het jaarlijkse zomerfestival in de stad. Even daarvoor hebben we hemel en aarde bewogen om onze dertienjarige mee te tronen. Dit was háár feestje. Met poffertjes, de draaimolen, sushi van de hippe foodtruck en een ijsje toe. Maar ze wilde niet mee. Onder geen beding. Ook niet als ze een vriendinnetje mee mocht nemen. En ook niet als we twee ijsjes beloofden. Ze bleef liever op haar kamer. Of op de bank, met haar telefoon.
Mijn dochter had altijd een hele sliert vriendinnen, en was ook altijd bevriend met jongens. Voor haar verjaardagsfeestje moest ik altijd heel streng zijn, want anders had ik de hele klas en ook nog de parallelklas hier aan de taart.
Maar ik zie sinds ze vorig jaar naar de eerste klas is gegaan, helemaal niemand meer. Ze zegt wel dat ze vrienden heeft op school en dat ze heus wel met mensen praat, maar er komt niemand bij ons thuis. Sporten -ze had een heel leuk hockeyteam- wilde ze sinds de brugklas ook al niet meer. Ineens vond ze de meisjes van haar team niet meer leuk. Als ze uit school komt, doet ze wat ze moet doen voor school (gelukkig gaat dat wel goed) maar verder kijkt ze op haar telefoon en als wij daar wat van zeggen, gaat ze zuchtend naar haar kamer.
Hoe kan het toch dat mijn altijd zo blije, sociale kind zo in haar schulp is gekropen? Ik vraag haar weleens of ze zich niet alleen voelt. Of verdrietig. Of wij iets kunnen doen en of er iets is dat wij niet weten maar misschien wel aan iemand anders zou willen vertellen. En dan haalt ze haar schouders op.
We bieden van alles aan, mijn man en ik: een museumpje pakken, even een ijsje eten, een citytrip. Ik weet dat je als 13-jarige liever niet met je ouders optrekt, maar de eenzaamheid straalt zo van mijn mijn dochter af. Ze mag van ons alles doen wat ze wil: toneelclub, een zomerkamp of op een sportclub. Maar alles is een ‘nee’, maar als ik vraag ‘wat dan wel?’ dan krijg ik geen antwoord. Of ze zegt. ‘Ik weet het niet’.
Als ik de verhalen hoor van mijn zus en mijn nichtje, die dan gezellig met vijf vriendinnen op Tienertoer was van de zomer, dan denk ik: had mijn dochter maar één vriendin met wie ze dat kon doen. Sommige vriendinnen maken zich zorgen als hun kind te laat thuis komt van een feestje of hangen in het park en zijn bang dat ze gaan drinken of blowen. Ik denk dan alleen maar: had die van mij maar eens een feestje.
Mijn man denkt dat ze wel bijdraait, dat het een fase is. Maar ik ben zo bang dat ze wegzakt in deze staat van zijn.
Mijn hoop put ik uit de schaarse momenten dat ze wel gezellig is, en aan tafel meepraat en meelacht. Dan zie ik dat blije kind weer dat ze altijd was. Ik hoop zo dat het weer terugkomt.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

7 dingen waarmee linkshandige pubers iedere dag moeten struggelen

Als jouw puber linkshandig is, dat komt die soms problemen tegen die je niet voor mogelijk had gehouden. Wij zetten er een paar...

Je haar touperen als een baas, zo deden pubermeisjes uit de 80 dat

Als meisje in de jaren tachtig had je maar één ding te doen in de ochtend: touperen; je haar zo tegenkammen dat er flink...

‘Zwanus’, het woord dat pubers zeggen als ze het warm hebben

Anouk, een van onze lezers, vroeg zich af of onze pubers ook zulke leuke woorden gebruiken. Die van haar zegt bijvoorbeeld dat hij een...

36 dingen die pubers roepen als je (gezellig, met het gezin) naar het bos wilt

Zo'n hele zondag binnen verpieteren, jou niet gezien. Dus je wilt er lekker even met z'n allen op uit. Een frisse neus halen, bewegen,...

31 dingen die pubers ontzettend goed kunnen (en jij niet, of minder goed)

We hebben het altijd maar over wat die onhandige pubers van ons niet kunnen en begrijpen. Maar er is ook heel veel dat ze...

Twee redenen waarom je 13 Reasons 2 kunt kijken (en er komt een nieuw seizoen)

Martine bekeek al een paar afleveringen van 13 Reasons Why, en vroeg zich af of ze haar pubers ernaar kan laten kijken. O ja,...

Dat prachtige jonge lijf van mijn dochter, daar ben ik heus niet jaloers op (ok, een beetje dan)

Marieke kijkt naar haar prachtige jonge dochter en vervolgens naar zichzelf. Niet heel slim natuurlijk. Want die obsessies die ze vroeger had met haar...

‘Hoe wordt mijn puber met vakantieliefdesverdriet weer vrolijk?’

Artsen, psychologen, pedagogen; iedereen heeft wel iets te zeggen over pubers en hun perikelen. Maar de enige die vragen van puberouders pas echt goed...

Goed dreigmiddel voor je puber: kamer opruimen of we dansen net zo als deze dames

Soms werken woorden niet als je je puber wilt terechtwijzen. Dan biedt deze video uitkomst. Gewoon laten zien en rustig zeggen: als je nu...