‘Mijn dochter is slordig met anti-conceptie’

Nadat haar verkering uit was, besloot de zestienjarige dochter van Marloes’ vriendin Henriëtte dat ze ‘andere mensen’ wil zien. Henriëtte heeft daar stress van.

‘Ik weet niet of het vroeg is, of precies op tijd, of juist laat. Maar mijn dochter begon met echte seks toen ze vijftien jaar was. Ze had toen een vriendje en toen dat vriendje bleef slapen, gingen we samen naar de dokter voor De Pil. Ze kreeg ook nog van de dokter een instructie voor hoe het allemaal werkt en de strip kwam naast haar bed te liggen.
Natuurlijk heb ik haar uitgebreid voorgelicht en weet ze ook dondersgoed waar de baby’s vandaan komen en hoe baby’s worden gemaakt. Maar op een of andere manier werd de connectie tussen die pil iedere dag en de dikke buik niet altijd gemaakt. Er kwam bijvoorbeeld een appje met: ‘Mam, wat moet je doen als je de pil een keer vergeten bent?’. Aan de ene kant was ik blij dat ze mij daar deelgenoot van maakte, maar aan de andere kant schoot ik in paniek. De schade bleek mee te vallen. Ze was hem ‘s morgens vergeten en in de middag kon ze ‘m alsnog slikken.

Abortuskliniek

Maar sindsdien raakte ik in een soort van controle-stand. Er gingen scenario’s door mijn hoofd waarin ik mijzelf zag rondlopen met de kinderwagen terwijl mijn dochter op school zat. Of dat ze helemaal alleen in de wachtkamer van de abortuskliniek zou zitten.
Vooral dat nachtmerriescenario wilde ik haar besparen. Want ik had het zelf meegemaakt toen ik zestien was en inderdaad zwanger raakte van mijn vriendje van destijds. Nou ja, vriendje. Hij had het net uitgemaakt en daar was ik heel verdrietig over.
Er was geen sprake van dat ik aan mijn ouders zou vertellen dat ik zwanger was. Niet omdat ze het zouden afkeuren, maar omdat ik bang was dat ze zich heel veel zorgen zouden maken. Dan maar liever alleen. Het was afschuwelijk, want deed pijn en ik voelde mij heel erg alleen. Ik had al pijn van dat hij met een ander meisje ging en nu had die klojo dit ook nog veroorzaakt. Ik heb hem ook nooit verteld dat dit is gebeurd.

Checken

Dit wil ik mijn dochter besparen. Dus ik checkte of ze die pil wel slikt. Af en toe sloop ik haar kamer binnen om te kijken of het pilletje wel uit de strip was gedrukt. Het liefste zou ik iedere ochtend met een glas water en die pil voor haar gaan staan om te zorgen dat ze hem binnenkreeg. Of net als bij de medicijnen voor de kat, hem door haar ontbijt doen.
Het ging na anderhalf jaar uit tussen mijn dochter en het vriendje. Ze stopte met de pil, omdat ze online had gelezen dat het niet zo gezond is. Haar relatiestatus omschrijft mijn dochter momenteel als dat ze ‘andere mensen’ wil zien. Dat zien van ‘andere mensen’ komt er bij mijn dochter op neer dat ze flink experimenteert. En dan krijg ik er waarschijnlijk nog maar de helft van mee. Ik legde condooms op het nachtkastje. Het liefste zou ik iedere keer als ze de deur uitgaat willen vragen of ze dan toch condooms bij zich heeft en vragen of ze het wel veilig doet.

Zwanger

Laatst kreeg ik weer een anticonceptiegerelateerd appje van haar. ‘OMG Mam, ik ben zwanger’. Ik rende van mijn werkplek en ging in de gang bellen. Ok, ze was niet zwanger. Ze had alleen wel onveilige seks gehad. Van de paniekstand ging ik in de regelstand.
In de pauze ging ik naar de Etos om de morning-after pil te halen. Toen we allebei thuis waren. Heb ik voor haar gestaan. Met een glas water in mijn hand keek ik hoe ze de eerste pil naar binnen werkte. En ik telde mijn zegeningen. Dat ik een dochter heb die het normaal vindt om dit allemaal wel met mij te delen.”

***
Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Bestel ons Handboek hier! Of koop bij je favoriete boekhandel.

Geschreven door
More from Marloes Vreeswijk

In de oorlog tegen de smartphone is alles geoorloofd

Liggen de telefoons bij jou thuis nu ook braaf in de huiskamer...
Lees verder