Mijn pubers willen niet opruimen, dus ik heb nu een werkster

Martine was de zooi van de pubers zo zat, dat de sfeer in huis eronder leed. De werkster kwam, schudde haar hoofd en zuchtte. Maar toen had ze de kamer van Martines dochter nog niet gezien.

Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar ik leef in een huis met vier rommelkonten (mijzelf incluis). Maar omdat ik de eerste ben bij wie de kruimels, vetvlekken, stinksokken en natte vloeren altijd gaan tegenstaan, ben ik ook altijd de eerste die erover gaat mopperen. Ik kan je vertellen: dat is bepaald niet sfeerverhogend.
Dus ik had bedacht dat ik de pubers maar eens een potje ging opvoeden. Bijvoorbeeld door samen de kasten op te ruimen, of korte, begrijpelijke instructies te geven over hoe de was wél in de wasmand te doen belanden. Inderdaad, volgens het puber-opvoedboekje. Maar dat werkte niet. De pubers hadden hélemaal geen zin in quality time met hun moeder op het gebied van huishouden. Dus ik zette zwaarder geschut in: dreigementen uiten van de ergste soort. Die begonnen met het ontzeggen van een toetje bij het eten en eindigden bij het uitzetten van de wifi. Maar omdat ik erachter kwam dat ik daar uiteindelijk vooral mezelf mee had (geen wifi=geen Netflix bijvoorbeeld), stopte ik daar maar snel mee.
Als straffen niet ging, dan zou belonen misschien helpen? Ik beloofde een euro per weggebrachte lading kranten en flessen en zakgeldverhoging als de pubers er een week lang in zouden slagen de badkamer droog en netjes achter te laten. Los van dat in ieder geval mijn zoon tegenwoordig flink veel euro’s bijverdient met zijn zaterdagbaantje, was ik ook niet consequent. Want er ontstond natuurlijk onenigheid HOE droog en netjes de badkamer moest zijn, als ik daar ook mijn make-up spullen en natte handdoeken liet liggen?
‘Misschien moeten we een werkster nemen’, zei mijn echtgenoot toen ik weer zuchtend, mopperend en klagend op de bank zat. Ik sputterde nog tegen dat dat toch echt te duur was. ‘Ik betaal’, zei hij. Ik vond het nogal yuppieachtig en ongemakkelijk om iemand anders te laten doen wat je eigenlijk zelf moet doen. En bovendien: opvoedkundig totaal niet in orde. Want hoe moesten mijn pubers nu leren dat ze hun zooi moesten opruimen?
Ik liet me overhalen. Op een dag stond ze dus bij ons voor de deur: een struise Bulgaarse met een flink doorrookte stem. Ik liet haar de kamer van mijn zoon zien. Ze keek hoofdschuddend naar de stapels boeken en het slagveld aan kleding op de grond. Boys…, verzuchtte ze. Maar toen had ze de kamer van mijn dochter niet gezien.
Ik verschanste mij met mijn laptop in het café om de hoek, want ze vond het niet nodig dat ik erbij bleef. Na drie uur kwam er een appje. Ze was nog steeds niet klaar, of er dit keer een uur extra bij kon. Want die kamer van mijn dochter, die was al helemaal niet om aan te zien. Ik denk dat ik die vijftien euro van haar zakgeld ga aftrekken.

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Een kraamhulp voor pubers, kunnen we dat niet invoeren?

Een kraamhulp voor pubers, hoe fijn zou dat zijn? Dus dat iemand je komt helpen op het moment dat je kind die puberteit inschiet....

8 beproevingen die elke puberouder herkent

Met pubers in huis krijg je allerlei beproevingen zomaar cadeau, want een huis in constante chaos zorgt daar nu eenmaal voor. Het wordt gelukkig...

Een puber die zijn kamer gaat opruimen in 101 irritante stappen

Natuurlijk is het wenselijk dat pubers hun eigen kamer bijhouden en schoonmaken, zo ook de pubers van Saskia. Alleen heeft haar zoon niet bepaald...

Je bent 15, zit op het vmbo en hebt echt géén idee wat je moet doen

  Wat moet een jongen van 15 nou gaan doen na zijn vmbo? Het neefje van Martine had geen flauw idee en zijn moeder (daardoor)...

Dit is een van de beste echtscheidingsseries ever

Scheiden is treurig, maar met deze Zweedse serie op Netflix kun je niets anders dan erom lachen. In Bonusfamiljen zijn de kinderen dan ook...

Lerares Merel vertelt wat er gebeurde in de klas toen een van hun leerlingen haar coming-out had

Onze pubers zijn niet altijd even mededeelzaam over wat ze meemaken op school. Vinden we best jammer. Gelukkig meldde Merel Brands* zich bij ons....

Als je pubers niet per se prijs stellen op je aanwezigheid

Thuisblijven voor de kinderen, dat was al nooit een hobby van Martine. Maar nu, op de middelbare school, werd het haar van alle kanten...

Nieuw: de app die zorgt dat je puber wel antwoordt

Je hebt dringend een antwoord nodig op een prangende vraag, bijvoorbeeld over wanneer je puber denkt thuis te komen of mee-eet. Maar je krijgt...

Hoppa! 17-jarige Nederlander scoort 100 miljoen streams op YouTube (en veel geld)

Je moet niet altijd tegen je kind zeggen dat het het beste is om je diploma te halen. De 17-jarige Koen van Revensberg kapte...

Les op afstand? Zo houdt deze leraar Nederlands de aandacht vast

Kasper Soeters is leraar Nederlands op het Amsterdamse Spinoza Lyceum. Hij maakte alvast een introductiefilmpje voor de komende drie weken. Hij heeft een paar...

Extra setje schoolboeken: handig of verwennerij?

Voor kinderen van gescheiden ouders kan het een uitkomst zijn: een extra pakket schoolboeken. Maar ook voor notoire sloddervossen is het dé een oplossing....

25 dingen die pubers zeggen als ze er op school slecht voor staan

Misschien dat die van jou dezer dagen thuiskomt met briljante cijfers, maar niet iedere ouder staat te juichen bij het openen van Magister. Menige...

Pubers testen populaire haarstyling tools uit de jaren 90 (en het resultaat is vooral verwarring)

Tegenwoordig staat heel Youtube vol met haar en make-up tutorials. Onze pubers weten op hun twaalfde al de perfecte eyeliner te zetten, hoe ze...