Mijn pubers willen niet opruimen, dus ik heb nu een werkster

Martine was de zooi van de pubers zo zat, dat de sfeer in huis eronder leed. De werkster kwam, schudde haar hoofd en zuchtte. Maar toen had ze de kamer van Martines dochter nog niet gezien.

Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar ik leef in een huis met vier rommelkonten (mijzelf incluis). Maar omdat ik de eerste ben bij wie de kruimels, vetvlekken, stinksokken en natte vloeren altijd gaan tegenstaan, ben ik ook altijd de eerste die erover gaat mopperen. Ik kan je vertellen: dat is bepaald niet sfeerverhogend.
Dus ik had bedacht dat ik de pubers maar eens een potje ging opvoeden. Bijvoorbeeld door samen de kasten op te ruimen, of korte, begrijpelijke instructies te geven over hoe de was wél in de wasmand te doen belanden. Inderdaad, volgens het puber-opvoedboekje. Maar dat werkte niet. De pubers hadden hélemaal geen zin in quality time met hun moeder op het gebied van huishouden. Dus ik zette zwaarder geschut in: dreigementen uiten van de ergste soort. Die begonnen met het ontzeggen van een toetje bij het eten en eindigden bij het uitzetten van de wifi. Maar omdat ik erachter kwam dat ik daar uiteindelijk vooral mezelf mee had (geen wifi=geen Netflix bijvoorbeeld), stopte ik daar maar snel mee.
Als straffen niet ging, dan zou belonen misschien helpen? Ik beloofde een euro per weggebrachte lading kranten en flessen en zakgeldverhoging als de pubers er een week lang in zouden slagen de badkamer droog en netjes achter te laten. Los van dat in ieder geval mijn zoon tegenwoordig flink veel euro’s bijverdient met zijn zaterdagbaantje, was ik ook niet consequent. Want er ontstond natuurlijk onenigheid HOE droog en netjes de badkamer moest zijn, als ik daar ook mijn make-up spullen en natte handdoeken liet liggen?
‘Misschien moeten we een werkster nemen’, zei mijn echtgenoot toen ik weer zuchtend, mopperend en klagend op de bank zat. Ik sputterde nog tegen dat dat toch echt te duur was. ‘Ik betaal’, zei hij. Ik vond het nogal yuppieachtig en ongemakkelijk om iemand anders te laten doen wat je eigenlijk zelf moet doen. En bovendien: opvoedkundig totaal niet in orde. Want hoe moesten mijn pubers nu leren dat ze hun zooi moesten opruimen?
Ik liet me overhalen. Op een dag stond ze dus bij ons voor de deur: een struise Bulgaarse met een flink doorrookte stem. Ik liet haar de kamer van mijn zoon zien. Ze keek hoofdschuddend naar de stapels boeken en het slagveld aan kleding op de grond. Boys…, verzuchtte ze. Maar toen had ze de kamer van mijn dochter niet gezien.
Ik verschanste mij met mijn laptop in het café om de hoek, want ze vond het niet nodig dat ik erbij bleef. Na drie uur kwam er een appje. Ze was nog steeds niet klaar, of er dit keer een uur extra bij kon. Want die kamer van mijn dochter, die was al helemaal niet om aan te zien. Ik denk dat ik die vijftien euro van haar zakgeld ga aftrekken.

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

‘Hé mam, ik ga backpacken in Thailand’

De negentienjarige dochter van Saskia gaat backpacken. Drie maanden door Azië reizen is het plan. En daarmee is het grote loslaten begonnen.  Mijn dochter staat...

Als je 11-jarige dochter voor het eerst ongesteld wordt, hoeft het niet per se feest te zijn

Het moment dat je dochter van een meisje een vrouw wordt, daar had Marloes zich wel iets bij voorgesteld. Maar toen haar jongste dochter...

Voor het eerst geen sinterklaas vieren, dat is best gek

Saskia vierde vol enthousiasme jarenlang sinterklaas met haar gezin. Met cadeaus, gedichten, surprises en zelf gebakken pepernoten. Maar dit jaar hoefde het niet zo...

Reizen naar veilige landen weer mogelijk, examenreizen worden gepland

Veel pubers sprongen verheugd op toen tijdens de laatste preconferentie werd verteld dat reizen weer mogelijk is vanaf 15 mei. Want dat betekent dat...

Episch: de eerste afleveringen van Absolutely Fabulous

Het is bijna niet voor te stellen dat de eerste aflevering van Absolutely Fabulous alweer 25 jaar geleden op televisie was. Maar als je...

‘Mijn dochter houdt de badkamer ‘s ochtends te lang bezet’

Artsen, psychologen, pedagogen; iedereen heeft wel iets te zeggen over pubers en hun perikelen. Maar de enige die vragen van puberouders pas echt goed...

Waarom het grappig is om je pubers af te luisteren

Marieke kan erg genieten van de gesprekken tussen haar puberdochter en puberzoon. Vooral als ze niet weten dat ze meeluistert. Van de week ging...

9 dingen die gebeurden in onze jeugd en nu echt niet meer kunnen

Als de pubers van nu zouden kunnen teletransporteren naar de jaren 80 zouden hun woke-hartjes dat niet overleven. Want veel dingen van toen zijn...

Papapunten: een nieuw bonussysteem voor pubers

Jan was het zat, de gunsten die zijn puberzoon van veertien de hele tijd aan hem vroeg. En dus bedacht hij een waterdicht systeem:...

Leuk samen met je man beetje vozen in de tent, totdat je puber daar iets van vindt

Na een typische vakantieruzie hadden Marloes (45) en haar man Jeroen wel weer zin in elkaar. Maar ze hadden met een aspect niet echt...

Deze is voor iedereen die het nu ook zo zwaar vindt om ouder te zijn van pubers

Het leven van moeders van pubers is niet altijd even makkelijk. Zeker nu niet, met die stomme corona-crisis. Daarom steekt Martine alle moeders van...

Doe jij het ook? Bijna alle ouders gluren in de telefoon van hun puber

Tachtig procent van de ouders kijkt regelmatig op de mobiel om erachter te komen wat zijn kind online uitvreet. Dat blijkt uit een onderzoek...

27 dingen die pubers roepen als ze moeten sporten in het weekend

Weet je nog? Vroeger stond je spruitje al voor dag en dauw in vol sporttenue te stuiteren terwijl jij nog in bed lag en...