Mijn zoon krijgt die meningokokken W-inenting niet, en ik baal daarvan

Bij de vaccinatiecampagne tegen meningokokken W valt de veertienjarige zoon van Martine net buiten de boot. Betaalt ze de vaccinatie dan maar uit eigen zak? Martine is er niet helemaal uit.

‘Het leek op een griepje, twee weken later was Maurits dood’. De ouders van Maurits deden hun afschuwelijke verhaal bij de NOS en bij NRC: een jongen die nooit iets had voelt zich een beetje rillerig, duikt onder de wol en de volgende dag blijkt het goed mis. Hij had de infectie met Meningokokken W, waar nu dus zo voor wordt gevreesd.
Een nachtmerrie, die ik zelf niet wil meemaken. Maar, zo dacht ik opgelucht: mijn zoon (2004) wordt toch lekker binnenkort ingeënt. Zelf was hij niet heel erg gecharmeerd van het vooruitzicht, maar ik had hem desnoods naar de GGD gesleept als hij niet wilde. Er wordt een campagne tegenaan gegooid om alle pubers ertoe te bewegen zich te laten inenten.
Maar dat gaat dus niet door. Mijn puber is van januari 2014 en moet gewoon wachten tot volgend jaar. Dan pas wordt de rest van de pubers van 14 tot en met die van 19 ingeënt. De logica van deze gekke knip ontgaat mij volledig, want waarom niet álle kinderen van 14 nu inenten? Ik kan namelijk niet wachten tot mijn puber die verlossende prik krijgt. Want de reden van de vaccinatiecampagne is dat pubers een hoger risico lopen om besmet te raken met deze dodelijke bacterie. Ze zitten namelijk veel vaker dicht op elkaar dan wij: op school en op feesten. Ook zitten ze vaker aan elkaar; ze huggen bijvoorbeeld alsof hun leven ervan afhangt. Besmettingen gebeuren bijvoorbeeld door zoenen.
Om mij heen hoor ik dat er mensen zijn die het vaccin bestellen bij de huisarts, voor hun eigen kinderen. Per prik kost dat dan € 60,-. Als je het kunt betalen, is het een prima manier om je ongerustheid af te kopen.
In Nederland kregen het afgelopen jaar 78 mensen deze ziekte en gingen er 18 dood. Iets zegt mij dat het dus slim is om het ook te doen. De pubers (de andere is 12 en heeft ook intensief sociaal contact) een prik en ik kan rustig slapen en hoef niet meer de neiging te onderukken de pubers een mondkapje mee te geven als ze naar een schoolfeest gaan. En ik hoef dan ook niet te roepen: ‘En niet zoenen hè’.
Iets anders zegt mij dat ik niet in de greep moet komen van mijn angst. Want hoe groot is de kans nou dat (één van) mijn kinderen die ziekte krijgen? De kans om te komen in het verkeer in Nederland is meer dan 30 keer zo groot als de kans dood te gaan aan een besmetting met de meningokokkenbacterie. En dat gevaar kun je niet afkopen. Dat is gewoon fucking pech, of een dronken klootzak.
Wat mij ook tegenstaat, is dat wanneer ik zo’n prik ga halen, ik kinderen van ouders die die inenting niet kunnen betalen op een achterstand zet. Waarom zou mijn kind wel mogen overleven en dat van iemand anders niet?
Ik word dus heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Laat ik me bangmaken of koop ik het gevoel van veiligheid? Ik ben er nog steeds niet helemaal uit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

13 Whatsappjes van pubers waar wij om moeten grinniken

WhatsApp is een geweldig communicatiemiddel voor Saskia en haar pubers. Het werkt (soms) beter dan schreeuwen en je kunt er nog eens een grap...

31 nieuwe emoji’s om het leven voor puberouders makkelijker te maken

Om het leven makkelijker en in sommige gevallen zelf aangenamer te maken, zouden er speciale emoji's moeten komen voor puberouders. Die duidelijk uitdrukken hoe...

43 dingen die je gaat doen als je hoort dat je puber is geslaagd

Zit jij vandaag samen met je puber ook te wachten op dat ene verlossende telefoontje van school? Grote kans dat je dit dan vandaag...

Prinses Alexia over haar moeder: ‘Ik heb een heel coole moeder!’

Gisteren vierde de koninklijke familie net als velen van ons Koningsdag thuis. Via een live stream konden we meekijken bij de familie thuis. En...

Zit jouw puber op TikTok? Let dan op grooming!

TikTok, de app waar je korte muziekvideo's kunt maken en delen, is razend populair onder jongeren. Hulporganisaties waarschuwen echter voor grooming: oudere mannen die...

Kijken! Big Mouth op Netflix is wel heel gênant en over de top

Martine kan zich nu al verheugen op de nieuwe puberserie op Netflix: Big Mouth. Nu maar hopen dat de pubers het een beetje trekken,...

Nieuwe trend: make up voor jongens

Steeds vaker gebruiken jongens make up. En waarom ook niet? Niet alleen kunnen ze er bijzonder goed mee overweg, het is ook behoorlijk lucratief....

Moet je kind per se naar de havo? Ik snap dat wel.

Dat vmbo'ers meer waardering moeten krijgen, Marloes vindt dat helemaal prima. Maar ze kan zich ook heel goed voorstellen dat ouders hun kind toch...

21 uitspraken van mensen die overduidelijk zelf geen pubers hebben

Ongevraagd advies, daar zitten we echt niet op te wachten. Helemaal als het komt van mensen die zelf nog geen kinderen hebben in de...

Deze DJ Erica is wereldberoemd in Ghana

Deze tienjarige Erica is in Ghana wereldberoemd als DJ Switch. Ze trekt volle zalen en heeft een single waarin ze danst met haar moeder....

Tis Hier Geen Hotel theatervoorstelling 2

We hebben een nieuwe theatervoorstelling!! Vanaf september zijn we weer in theaters te zien door heel Nederland. Zorg dat je erbij bent! Nóg meer gesmijt...

7 dingen die onze pubers hebben, waar wij vroeger alleen maar van konden dromen

Onze pubers klagen steen en been over de kwaliteit van het eten, de vakanties en over het te weinig hebben van geld. Maar, ze...

Pubers 0,0 bier laten drinken, is dat wel een goed idee?

Als pubers alcoholvrij bier drinken, wordt de stap naar 'echt' alcohol drinken kleiner, zeggen deskundigen. Saskia vindt het ook bizar dat jonge kinderen al...