Mijn zoon krijgt die meningokokken W-inenting niet, en ik baal daarvan

Bij de vaccinatiecampagne tegen meningokokken W valt de veertienjarige zoon van Martine net buiten de boot. Betaalt ze de vaccinatie dan maar uit eigen zak? Martine is er niet helemaal uit.

‘Het leek op een griepje, twee weken later was Maurits dood’. De ouders van Maurits deden hun afschuwelijke verhaal bij de NOS en bij NRC: een jongen die nooit iets had voelt zich een beetje rillerig, duikt onder de wol en de volgende dag blijkt het goed mis. Hij had de infectie met Meningokokken W, waar nu dus zo voor wordt gevreesd.
Een nachtmerrie, die ik zelf niet wil meemaken. Maar, zo dacht ik opgelucht: mijn zoon (2004) wordt toch lekker binnenkort ingeënt. Zelf was hij niet heel erg gecharmeerd van het vooruitzicht, maar ik had hem desnoods naar de GGD gesleept als hij niet wilde. Er wordt een campagne tegenaan gegooid om alle pubers ertoe te bewegen zich te laten inenten.
Maar dat gaat dus niet door. Mijn puber is van januari 2014 en moet gewoon wachten tot volgend jaar. Dan pas wordt de rest van de pubers van 14 tot en met die van 19 ingeënt. De logica van deze gekke knip ontgaat mij volledig, want waarom niet álle kinderen van 14 nu inenten? Ik kan namelijk niet wachten tot mijn puber die verlossende prik krijgt. Want de reden van de vaccinatiecampagne is dat pubers een hoger risico lopen om besmet te raken met deze dodelijke bacterie. Ze zitten namelijk veel vaker dicht op elkaar dan wij: op school en op feesten. Ook zitten ze vaker aan elkaar; ze huggen bijvoorbeeld alsof hun leven ervan afhangt. Besmettingen gebeuren bijvoorbeeld door zoenen.
Om mij heen hoor ik dat er mensen zijn die het vaccin bestellen bij de huisarts, voor hun eigen kinderen. Per prik kost dat dan € 60,-. Als je het kunt betalen, is het een prima manier om je ongerustheid af te kopen.
In Nederland kregen het afgelopen jaar 78 mensen deze ziekte en gingen er 18 dood. Iets zegt mij dat het dus slim is om het ook te doen. De pubers (de andere is 12 en heeft ook intensief sociaal contact) een prik en ik kan rustig slapen en hoef niet meer de neiging te onderukken de pubers een mondkapje mee te geven als ze naar een schoolfeest gaan. En ik hoef dan ook niet te roepen: ‘En niet zoenen hè’.
Iets anders zegt mij dat ik niet in de greep moet komen van mijn angst. Want hoe groot is de kans nou dat (één van) mijn kinderen die ziekte krijgen? De kans om te komen in het verkeer in Nederland is meer dan 30 keer zo groot als de kans dood te gaan aan een besmetting met de meningokokkenbacterie. En dat gevaar kun je niet afkopen. Dat is gewoon fucking pech, of een dronken klootzak.
Wat mij ook tegenstaat, is dat wanneer ik zo’n prik ga halen, ik kinderen van ouders die die inenting niet kunnen betalen op een achterstand zet. Waarom zou mijn kind wel mogen overleven en dat van iemand anders niet?
Ik word dus heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Laat ik me bangmaken of koop ik het gevoel van veiligheid? Ik ben er nog steeds niet helemaal uit.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Fiets gestolen, hoe erg is dat?

Pubers kunnen behoorlijk laks zijn. Zo ook de zoon van Ingrid. Toen zijn fiets werd gestolen vond hij dat vooral grappig. Want zo erg...

21 uitspraken van pubers waaruit blijkt dat ze overal wel heel makkelijk over denken

Ja. We waren er zelf bij hoor, bij die opvoeding van onze schatteboutjes. Maar wie had nou gedacht dat ze alles maar vanzelfsprekend vinden....

Puber legt lieve briefjes neer voor zijn ouders met opdracht om tosti te maken

Stel je hebt zin in een tosti en wilt uitslapen. Dan vraag je gewoon of je vader en moeder die twee dingen voor je...

Waarom Simone moest slikken toen haar puberzoon vertelde dat hij op jongens valt

Een jaar geleden vertelde de zoon van Simone dat hij op jongens valt. En hoewel ze heel open minded is, moest ze daar heel...

‘Wat is beffen?’, en andere gênante vragen van je puber

Dat kleine koters lastige vragen kunnen stellen is bekend, maar die pubers kunnen er ook wat van. In hun ontdekkingstocht lopen ze nu eenmaal...

Leraar klassieke talen uit Amsterdam bewijst dat gymnasium niet elitair is

Kurano Bigiman is Amsterdammer van het Jaar. De leraar Grieks en Latijn begon op een school in Amsterdam Zuid-Oost een gymnasium-afdeling, die enorm populair...

Holy moly, wat is Euphoria een heftige serie

Martine had wel gehoord dat Euphoria (HBO) een heftige serie is. Maar deze is zo heftig dat de puber er niet naar kon kijken....

Whatsappen met je kind: grappiger wordt het niet

Onze pubermoedercollega Caro van Wine Up verzamelde een heel rits bijzonder grappige WhatsApp ouder-puber-conversaties. Omdat pubers nu eenmaal een heel eigen, aparte, meestal volstrekt...

Moet je kind per se naar de havo? Ik snap dat wel.

Dat vmbo'ers meer waardering moeten krijgen, Marloes vindt dat helemaal prima. Maar ze kan zich ook heel goed voorstellen dat ouders hun kind toch...