‘Mijn zoon slaagde cum laude voor het gymnasium, waarom kan ik niet gewoon trots zijn?’

Vorig jaar slaagde de zoon van Martine met prachtige cijfers voor het gymnasium. Iedereen om haar heen vond dat ze wel supertrots moest zijn. Maar zo voelde ze dat helemaal niet.

‘En, heeft z’n vader al opgeschept over zijn cijfers?’ vraag ik een vriendin die mij feliciteert met het slagen van mijn zoon. ‘Tuurlijk’, antwoordt zij, gevolgd door een roflol-smiley. ‘Mooi’, antwoord ik, ‘Dan hoef ik het niet te doen.’
Mijn zoon slaagde met vijf achten en vier negens voor het vwo. Zei ik nou vwo? Ik moet eigenlijk gymnasium zeggen, maar ik vind het moeilijk om hierop trots te zijn. Te voelen dat dit eigenlijk iets heel bijzonders is. Want hoeveel kinderen kunnen dit? In tegenstelling tot zijn vader, die nog net niet die fantastische cijferlijst had getwitterd, deelde ik op de socials alleen maar dat mijn kind ‘geslaagd’ was. Iedereen die ik wel deelgenoot maakte van zijn cijfers vroeg aan mij of ik niet ‘supertrots’ was op mijn kind, of -zoals iemand dit aanduidde: ‘Je moet toch uit je panty knappen van trots?’

Valse bescheidenheid

Valse bescheidenheid is het niet, ik heb juist schroom om trots te zijn op mijn kind. Omdat ik weet dat er heel veel kinderen zijn die dezer dagen geen vlaggewapper meemaken, omdat ze om wat voor reden dan ook zijn uitgevallen met school. Of die zich schamen omdat ze ‘maar’ vmbo hebben gedaan en misschien net zo hard of misschien wel harder hebben gewerkt dan mijn zoon. Ik heb het idee dat ik voor deze kinderen dan harder moet applaudisseren dan voor mijn eigen kind.
Maar misschien ben ik ook niet van blijdschap in de gracht gesprongen, omdat ik me ook plaatsvervangend geneer voor al die ouders die supertrots wel melden dat hun kind cum laude, met tien vakken en een tien op hun eindlijst zijn geslaagd voor het vwo. Want die heb je dan wel mooi meegepakt. ‘In the pocket’, zoals je het dan leest op de socials.
Maar is dit je verdienste als ouder?, kun je je daarbij afvragen. Zo’n kind heeft dat diploma namelijk helemaal zelf gehaald. Vooral mijn zoon. Die duldde geen ouderlijke bemoeienis en sloeg ieder aanbod voor bijles af, terwijl hij een acht nodig had voor wiskunde voor zijn vervolgstudie. Had ik al verteld dat hij ook daarvoor de selectie helemaal zelf had geregeld? En dat hij is aangenomen?

Geweldig kind

Trots is dus gewoon niet het goede woord. Omdat ik voor dat cum laude diploma zelf weinig tot niets voor heb gedaan, behalve opdraven op ouderavonden en ieder jaar schoolgeld betalen. Ik voel blijdschap en dankbaarheid dat mijn geweldige kind het zo geweldig heeft gedaan. Misschien moeten we als ouders dan ook niet meer trots zijn op onze kinderen, maar zeggen dat je blij bent met wat ze hebben bereikt.
Mijn zoon zelf vond dat delen op social media van ons vooral heel erg lame. Maar hij wilde zeker wel een vlag (zie foto) en een gin-tonic en hij krijgt een pak voor de uitreiking, en een diner en een examenreis en een feestje of twee, drie. Allemaal dubbel en dwars verdiend. Want hij is de enige bij wie de trots gepast is.
En je ziet dat het ophangen van die vlag nog wel een dingetje was, want dat leer je dan weer niet op het gymnasium.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

43 dingen die je gaat doen als je hoort dat je puber is geslaagd

Zit jij vandaag samen met je puber ook te wachten op dat ene verlossende telefoontje van school? Grote kans dat je dit dan vandaag...

Hoe wapen ik mijn dochter tegen seksuele intimidatie?

Elk meisje heeft voordat ze volwassen wordt een vorm van seksuele intimidatie meegemaakt. Saskia wil haar puberdochter daar graag voor behoeden, maar hoe doe...

10 reden waarom pubers zonder ons niet zouden overgaan

De laatste loodjes voor dit schooljaar zijn in zicht. Zonder jou redden die pubers het natuurlijk helemaal niet. Als straks de eindstreep is gehaald,...

Hoe de realiteit steeds dieper het leven van mijn pubers binnendringt

Het is niet mis wat deze weken het nieuws domineert. Schietpartij in een buurtcentrum, schietpartij op een school, Trump die leraren wil bewapenen, het...

Uitslagen examens later door fout in systeem

Examenkandidaten en hun ouders moeten vandaag wellicht wat langer wachten tot ze de vlag uit kunnen hangen. Het systeem Somtoday dat veel scholen gebruiken...

Pubermeisjes met lagen make up, kan het ook wat minder?

Jonge meiden die hun mooie koppies dicht plamuren met make up, Saskia vindt het maar niks. Maar haar pleidooi dat je tot je veertigste...

Fortnite bestaat één jaar, maar of dat voor ons puberouders een feestje is?

Onze pubers vinden het een feestje waard, maar wij vinden het geen heugelijk feit. Want er is ook al een jaar strijd om dat...

Help je puber de feestdagen door

Die feestdagen zijn niet alleen voor ons een gepuzzel met geld door al die extra uitgaven, ook onze pubers moeten eraan geloven. Want die...

5 fantastische spullen die elke puberouder moet hebben

Hi-la-risch bedacht, deze fantastische spullen: wat dacht je van een boksbal die je op elk moment van de dag een flinke knal kan geven?...

Deze video laat op indringende manier zien waarom hokjesdenken kortzichtig is

Deze video van een Deense televisiezender legt op een mooie, indringende en heldere manier uit waarom we niet in hokjes zouden moeten denken.  Deze video...

De puber heeft griep, en wie moet er aan de bak? Juist!

Vorig jaar had de zoon van Marloes griep, en toen haar dochter en toen haar man. En wie ging er gewoon door? Juist. Gelukkig zijn...

Mijn pubers willen niet opruimen, dus ik heb nu een werkster

Martine was de zooi van de pubers zo zat, dat de sfeer in huis eronder leed. De werkster kwam, schudde haar hoofd en zuchtte....

Na alle #metoo verhalen komt de volgende vraag: en nu?

Op verschillende social media-kanalen leest Saskia de honderden #metoo verhalen. Schrijnende bekentenissen van meisjes en vrouwen die met seksueel misbruikt of intimidatie te maken...