Huh, waarom spreekt de minister-president specifiek jongeren toe?

Huh, waarom spreekt de minister-president specifiek jongeren toe?

Tijdens de persconferentie van afgelopen donderdag richtte minister-president Rutte zich specifiek tot jongeren. Omdat die zich niet aan de regels zouden houden. Maar het zijn natuurlijk niet alleen jongeren die zich niet aan de regels houden.

De persconferentie van afgelopen donderdag was voor een deel niet heel verrassend. Het lag voor de hand dat Rutte zou vertellen dat het aantal corona-besmettingen was gestegen en dat als het nog verder zou stijgen er maatregelen genomen moesten worden. Wat mij wel verraste is dat hij zich op het einde nog even specifiek tot jongeren richtte: ‘Tegen hen wil ik vanavond zeggen: als teveel van jullie de regels aan hun laars lappen, dan zitten we binnenkort allemaal weer binnen en ben je een gevaar voor je ouders, opa’s en oma’s en iedereen om je heen met een kwetsbare gezondheid.’

Corona is de schuld van jongeren

Begrijp ik het nou goed? Suggereert de minister-president van Nederland, op nogal indringende toon, dat pubers zich niet aan de regels houden? Want ze hebben lak aan afstand houden, wassen hun handen niet, niezen vrijuit en laten zich niet testen. Oh, en ze knuffelen eindeloos hun ouders en grootouders met alle gevolgen van dien. De opleving van corona, kortom, is de dan ook de schuld van jongeren. Jongeren luisteren ook niet. Niet naar hun ouders, niet naar de overheid, niet naar alle deskundigen en al helemaal niet naar de minister-president. Daar hebben ze ook geen tijd voor, want ze gaan, als ik moet afgaan op de minister-president, allemaal feestend en elkaar knuffelend door het leven alsof er geen corona is.

Ik weet niet naar welke beelden Rutte de afgelopen weken heeft gekeken, maar het zijn zeker niet de beelden die ik heb gezien. Ik zag op het strand bijvoorbeeld hordes mensen. Ja, ook jongeren, maar ook families met kleine kinderen, dertigers zonder kinderen, vijftigplussers en alle leeftijden erboven. Allemaal bij elkaar en en dicht naast elkaar alsof de anderhalve meter maatschappij vanaf de strandopgang ineens was afgeschaft. Ik zag, voornamelijk, zestigplussers, demonstreren in Rotterdam tegen mondkapjes. Náást elkaar! Die hielden hoogstens anderhalve centimeter afstand van elkaar. Ik zag overvolle kroegen, pleinen en parken met volwassenen, die innig bij elkaar stonden, of hingen. Ik zag toeristen – gezinnen, volwassenen, bejaarden, samenklonteren in drukke winkelstraten en bij bezienswaardigheden. Op Schiphol hield niemand afstand in de lange rij voor de douane en in de winkels zijn het vooral de 65-plussers die alle regels aan hun laars lappen.

Aan de regels houden

En natuurlijk doen jongeren het ook, het niet zo nauw nemen met die regels. Ik zie het ook bij mijn pubers, die echt proberen om zich aan alle regels te houden, maar het soms ook vergeten. Die wel met ons, hun ouders, knuffelen en naar feestjes gaan, maar al sinds maart meters afstand van hun grootouders houden en drukke winkelstraten vermijden. En jongeren laten zich ook echt wel testen. Toen mijn zoon keelpijn kreeg en zich niet lekker voelde reden we op zijn verzoek diezelfde dag nog door de coronateststraat. Vrienden en collega’s van mijn pubers bellen op als er iemand in hun omgeving wordt getest en dan blijven ze binnen – of op ruime afstand van anderen, totdat ze de uitslag van die test hebben. Ze volgen misschien niet alle maatregelen even goed, maar nemen corona wel zeker serieus.

En vergeet niet dat jongeren ook worden getroffen door de coronacrisis. Als ze al een baantje hebben, veel jongeren zijn namelijk ontslagen, want er is  minder werk, werken ze in de horeca en supermarkten, behoorlijke risicogebieden waar je als ouders hoopt dat al die 65-plussers die daar ronddolen zich aan de regels houden zodat jouw kind niet besmet raakt. Jongeren kunnen hun toekomst ook minder goed plannen, want wie weet wanneer die allemaal achter de rug is? Festivals waar ze zich op hadden verheugd, feestjes, vakanties, wereldreizen, het gaat allemaal niet door. Sommigen zitten met een coronadiploma waarvan iedereen vindt dat het niks voorstelt opgescheept, weer anderen kunnen hun buitenlandse stage op hun buik schrijven. En als ze over een maand gaan studeren, of weer naar school gaan, ontmoeten ze hun mede-studenten vooral online. En dat doen ze allemaal zonder al te veel morren, juist omdat ze corona serieus nemen.

Les voor iedereen

Het zou Rutte strelen als hij in de persconferenties iedereen blijft toespreken en niet alleen jongeren als groep eruit licht om ze extra de les te leren. Die les weten die pubers al lang en hebben we bovendien allemaal te leren. Voor iedereen geldt immers hetzelfde: afstand houden, niezen en hoesten in je elleboog en als je je ziek voelt laten testen. Als hij het heeft over ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’, dan mag hij wel wat aan die saamhorigheid doen. Samen lukt natuurlijk niet als je wijst naar één groep en die bestempeld als ongehoorzaam en potentiële brandhaard.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

 

Geschreven door
More from Saskia Smith

40 dingen waar pubers instant blij van worden

Pubers hebben de neiging om met gebogen hoofd door het huis te...
Lees verder