Dit moet je (niet) doen als je kind liefdesverdriet heeft

Liefdesverdriet kind
Agossie, kom maar bij mama.

Voor alles is een eerste keer, dus ook voor liefdesverdriet. De verkering van de oudste van 15 is uit. Marloes juichte een klein beetje, zo aardig vond ze die jongen nou ook weer niet. Maar toch brak haar hart toen haar dochter luid snikkend thuis kwam uit school.

Haar vriendje had het uitgemaakt.

Nee, ik mocht die Ben niet zo. Hij hield zijn mes raar vast als hij zat te eten. En ik werd ook altijd een beetje naar van de gedachte aan die twee en dat die dan zouden zoenen. Jeroen had er al helemaal niks mee, de gedachte alleen al dat zo’n knaap aan zijn dochter zat.

Maar hoe komt mijn dochter ooit over haar liefdesverdriet heen?

Het snikken kwam uit haar tenen en ging daarna door haar hele lijf, zwarte strepen van mascara liepen over haar wangen. En ondertussen riep ze de hele tijd ‘WAAROM heeft Ben het nou uitgemaakt?’ Nou ja, eigenlijk wist ze het wel. Hij ging nu met een ander meisje: Juliët. De schoft. “Ik ben zo verdrietig mama”, zei ze tussen twee snikken door. Mijn hart brak ook. Ondanks mijn gillende deadline klapte ik mijn laptop dicht. Hier moest ik eens even goed voor gaan zitten.

Hoe kan ik mijn kind met liefdesverdriet helpen?

-Het schijnt dat liefdesverdriet bijna net zo erg voelt als wanneer iemand is overleden. Nog erger is het dus wanneer je dat voor de eerste keer voelt.

-(Bijna) iedereen is weleens op een lullige manier aan de kant gezet. Maar nu is het niet het moment om het te bagatelliseren.

– Begin niet over Harry uit de vierde die er vandoor ging met Monica uit de klas en dat je daar toen ook zo verdrietig over was.

-Ook niet zeggen dat er nog zó veel andere, leukere, knappere en slimmere jongens zijn dan Ben.

-En houd ook deze voor je: ‘Je bent zo leuk, je vindt wel weer iemand’

-Het doet natuurlijk verschrikkelijk pijn om je kind zo geknakt te zien. En misschien bedenk je verhaal te gaan halen bij de hartenbreker himself. Slecht idee.

-Het is echt serieuze business. Zeg niet dat je die jongen vanaf het begin niet zag zitten, met z’n beugel en z’n tafelmanieren.

-Haal troost-eten, kook comfort food: macaroni en kaas uit de oven, gehaktballen of boerenkool met worst.

-Fout, maar wel leuk: dingen verzinnen om de ex-verkering een hak te zetten. Van pizza’s bestellen op zijn naam en adres, tot zijn scooter beplakken met maanverband.

-Verzin samen sappige bijnamen voor de nieuwe vriendin van Ben. (Ze kon alweer een beetje lachen toen ik zei: ‘Wat rijmt er op Juliët?’)

-Je hebt wel de neiging om het te doen, omdat ze zo verdrietig is, maar weersta de verleiding om een briefje te schrijven voor school. Face the enemy: laat Ben en de nieuwe troela zien dat je nog bestaat.

-Ja, en als ze thuis is dan mag ze zwelgen. Urenlang janken onder haar dekbedje of liever nog: bij jou schoot. Want, wanneer gebeurt dat nou nog?

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Marloes Vreeswijk

Mijn kind wil veganist worden, en ik vind het een slecht idee

Marloes’ jongste is heel principieel, ook tijdens het eten. Vegetariër worden, oké....
Lees verder