Moeten mbo’ers een titel krijgen?

Een titel voor mbo’ers zou de kloof tussen ‘hoogopgeleid’ en ‘laagopgeleid’ moeten dichten. Maar is een titulatuur-systeem wel van deze tijd, vraagt Martine zich af.

Sinds een tijdje gaat er een petitie rond met het verzoek om mbo’ers ook een titel te geven. Een opinie-artikel van gelijke strekking verscheen onlangs ook in De Volkskrant. De opstellers vinden het niet eerlijk dat hbo’ers en wo’ers wel een titel mogen voeren en mbo’ers niet. Zo zou de kloof tussen hoog- en laagopgeleiden groot blijven, wat natuurlijk de kansengelijkheid in de samenleving niet zou bevorderen. Toen ik het las, moest ik diep zuchten.

Mbo-docent

Ik heb mbo’ers hoog zitten, want sinds ik les geef aan het mbo verbaas ik mij iedere dag weer over de enorme praktische vermogen van mijn studenten (leerlingen mag je al een tijdje niet meer zeggen). Het is een vorm van intelligentie die zeer wordt ondergewaardeerd en die ik bij mijn eigen kinderen echt niet zie. Zo is mijn zoon (5 gym) al ongeveer een halfjaar aan het pielen op een scenario voor een sitcom, terwijl mijn studenten in vijf weken tijd een hele aflevering geschreven, gedraaid en gemonteerd hadden.
Een paar jaar geleden pleitte opiniemaker Marianne Zwagerman voor het stoppen met het maken van onderscheid tussen hoog- en laagopgeleid, maar voor theoretisch en praktisch opgeleid. Dat vind ik nog steeds een mooi onderscheid. Op het mbo moet dat praktische talent worden aangeboord. Maar of het nou bekroond moet worden met een titel, waag ik te betwijfelen. Want heeft het zin?

Hbo-er

Als hbo’er schijn ik ook een titel te hebben, die ik achter mijn naam mag zetten. Ik heb hem echt nog nooit gebruikt. Ik ken verder niemand die zijn hbo-titel ooit heeft gebruikt. Net als ik bijna nooit meer iemand zie die drs. voor zijn naam zet. En de hoogleraren die ik ken, worden het liefste bij de voornaam genoemd. Dus waarom een heel systeem optuigen voor iets dat misschien in zijn geheel in onbruik is geraakt? Als we een egalitaire samenleving willen, kunnen we misschien beter dat hele titulatuur-systeem afschaffen. ‘Investeer dat geld liever in onderwijs’, zegt een collega in de facebookgroep waarin hierover wordt gediscussieerd.

Mbo-diploma

Bovendien: mbo’ers hebben toch al een titel? Mbo leidt op voor een beroep. Met een mbo-opleiding op zak ben je Kapper, Verzorgende, Keurmeester APK, of Loodgieter. Deze titels zijn net zoveel waard als Bachelor of Doctorandus. Soms nog wel meer, zeker als je kijkt naar het uurtarief van sommige van deze beroepen. Laat mbo’ers deze beroepstitels met meer trots dragen en laten wij stoppen met praten over hoog- en laagopgeleid.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Fijne uitspraken over Valentijnsdag, waar je puber ook om kan lachen

Natuurlijk vinden wij dat hele Valentijnsgebeuren maar onzin. En je puber ook....
Lees verder