Dat er morgen verkiezingen zijn kan bijna niemand zijn ontgaan. Al weken worden we overspoeld met campagnefilms, debatten, en landelijke lijsttrekkers die bij elk radio- en televisieprogramma aanschuiven ten behoeve van de gemeenteraadsverkiezingen. Bij onze pubers leven die verkiezingen helemaal niet. En niet omdat ze het niet interessant vinden, maar omdat ze simpelweg niet gezien en gehoord worden in al die campagnes en door die campagne voerende politici.
De puber is er kort over. Hij vindt de gemeenteraadsverkiezingen echt interessant, het gaat tenslotte om de plek waar hij voorlopig nog wel even zal wonen, maar om nou te zeggen dat de politiek geïnteresseerd is in hem? Nou nee. Het was hem al opgevallen tijdens de laatste landelijke verkiezingen. De lijsttrekkers lieten zich bijvoorbeeld interviewen door jonge kinderen. ‘Want weet je mam, dat is zo ontzettend schattig, en haha kijk ons nou leuk zijn met die kleintjes.‘ En vervolgens richtten ze zich op iedereen die voor het eerst mocht stemmen. ‘De hele groep 14-18 werd, hoppa, zo van tafel geveegd. En hoe stom is dat, want bij de volgende verkiezingen mogen wij dus wél kiezen.’
De puber gaat nog even verder, want wat betreft informatie voor jongeren over die verkiezingen is het volgens hem ook niet best gesteld. Het is of te kinderachtig, ‘Het Jeugdjournaal? Ehm, ben ik een kleuter of zo?‘, of gewoon niet leuk, ‘Dan laten ze een vlogger campagne filmpjes beoordelen, zo lame’, of weinig inspirerend, ‘De krant, online stemwijzers, de sites van de politieke partijen, het is gewoon niet tof om te lezen’. Ik scroll met hem door het online aanbod als we op google ‘gemeenteraadsverkiezingen 2018 info voor jongeren’ intikken en begrijp meteen wat hij bedoelt. Voor de groep 14-18-jarigen is er weinig te vinden. Het gaat vooral over hoe je jongeren naar de stembus krijgt – met gratis pizza denken ze in Nijmegen, zo lezen we. De puber haalt zijn informatie over deze verkiezingen van nu.nl, die geven kort en bondig algemene informatie over de verkiezingen en voor wie wil kan op hun site verder lezen, en kijkt hij graag naar Lubach op Zondag, dat op een leuke manier politieke onderwerpen brengt. Waar, aldus de puber, echt goed is over nagedacht.
De puber heeft een punt. Het is jammer dat zijn generatie min of meer wordt overgeslagen. Want hoewel het natuurlijk gaat om de stemmen die die partijen deze verkiezingen binnenharken, kan het geen kwaad om ook alvast de volgende generatie mee te nemen. Als je dan toch op campagne gaat, loop even een middelbare school binnen. Kleine moeite, en much appreciated bij de kiezers van de toekomst. Debatje hier en daar? Nodig ook eens pubers uit. Het zal niet alleen voor een verfrissend debat zorgen, pubers hebben namelijk een originele kijk op zaken, maar ook een dat op het scherpst van de snede wordt gevoerd omdat pubers behoorlijk direct zijn en makkelijk door gebakken lucht heen prikken. Bijkomend voordeel van al deze moeite is dat pubers waarderen als er naar hen wordt geluisterd. En daar kun je bij de volgende landelijke of gemeenteraadsverkiezingen je voordeel mee doen.
School kan hier overigens ook een grote rol in spelen. Want daar leven deze gemeenteraadsverkiezingen ook niet echt. De klas van mijn puber heeft het welgeteld twee keer kort gehad over de verkiezingen, tijdens Maatschappijleer. Dat is ook wel magertjes. Waar zijn de lessen over het belang van verkiezingen? Waar zijn de debatten met degene uit de politieke arena? Waarom gaan die klassen niet naar de gemeente raad? Of nog beter: nodig de gemeenteraad uit op school. Dan zien zij ook weer eens een middelbare school van binnen, en staan tevens oog in oog met de volgende generatie kiezers. Zij die niet pas belangrijk zijn als ze 18 zijn, maar juist nu als ze 14, 15 , 16 en 17 zijn.