Nieuwe corona-maatregelen, dat wordt een uitdaging de aankomende vijf weken

Nieuwe corona-maatregelen, dat wordt een uitdaging de aankomende drie weken

Het hing al dagen in de lucht, maar nu het hoge woord eruit is, is het ook een feit: het land gaat op slot. Saskia hoopt maar dat het dak over een maand nog op haar huis staat. Want hoe zorgt ze dat haar pubers zich aan de maatregelen houden én dat het nog een beetje leuk thuis blijft? 

Het was te verwachten dat het land op slot zou gaan. Mijn pubers hebben het er al dagen over, hun nieuwsbronnen zijn veel sneller dan die van mij. Dus toen om 19.00 uur de kogel door de kerk vloog, haalden zij hun schouders op: oud nieuws. Dit wísten ze immers al. 
Ik moet eerlijk zeggen dat ik behoorlijk lamgeslagen was toen het nieuws gisteren en vandaag mondjesmaat naar buiten kwam. Ik had zo gehoopt op een beetje vrijheid deze winter. En niet eens zozeer voor mij, maar voor mijn pubers.

Uitvliegen en losmaken

Scholen sluiten hun deuren, evenals sportscholen, theaters, bioscopen en winkels waar je niet essentiële spullen kunt kopen. En het aantal vrienden met wie je mag hangen is tot het minimale teruggeschroefd. Alles wat het leven van mijn pubers nog een beetje leuk maakte de afgelopen maanden, gaat op slot. Ik vraag me af hoe we dat de komende weken thuis gaan doen. Hoe houd ik mijn pubers binnen? Hoe zorg ik dat ze niet naar verboden feestjes gaan? Hoe voorkom ik dat mijn huis geen vuilnisbelt wordt als ik met die twee rommelkonten drie weken min of meer opgesloten zit?

Het lastige is dat pubers zich willen losmaken, uit willen vliegen, en vooral uit het gezichtsveld van hun ouders zijn. Dat is wat lastig met een lockdown, want waar moet je in godsnaam heen? En hoe maak je je los als je 24/7 met je ouders opgescheept zit?
Natuurlijk kun je zeggen dat het maar een maand is, of dat ik blij mag zijn dat mijn kinderen niet ziek zijn, of dat de zorg het pas zwaar heeft. Maar als je dat zegt, dan kun je ook gewoon zeggen dat het voor pubers klote is.

Het een wel, het ander niet

Er wordt hoe dan ook met twee maten gemeten. Want hoe leg ik aan mijn pubers uit dat kerken, moskeeën en andere gebedshuizen wel open mogen blijven? En waarom we blijkbaar wel zij aan zij in de rij mogen staan bij de kassa in de supermarkt? En op Schiphol, waar überhaupt niemand het begrip afstand houden snapt? Ik heb daar namelijk geen antwoord op. Terwijl ik ze wel moet uitleggen dat hun feestjes niet door kunnen gaan. En dat ze met Oud en Nieuw thuis bij hun ouders op de bank moeten zitten vanwege een avondklok.

Of mijn pubers zicht aan de regels houden? Ik ben realistisch genoeg om te bedenken dat ze niet alles precies volgens de regels zullen doen. Ze zullen waarschijnlijk meer mensen zien dat de toegestane plus 1. Hun reisbewegingen zullen ze ook niet helemaal beperken. En hoewel ik liever zie dat ze zich aan de regels houden, snap ik ook heel goed dat ze de regels hanteerbaar voor zichzelf willen maken. En dat ze die dus iets ruimer nemen dat het kabinet ze heeft vastgesteld.

Belonen

De aankomende weken zullen, denk ik, in het teken staan van nieuwe (huis)regels maken, gesprekken en discussies, en geven en nemen. Waarvan maak ik een discussie en waarvan niet? Waar laat ik de regels vieren en wanneer houd ik voet bij stuk? Wanneer grijp ik in en wanneer laat ik het maar een beetje?

Hopelijk schieten mijn pubers vanaf morgen in standje vakantie. Want hoewel ze nog naar school moeten, zorgt deze lockdown ook voor een vakantiegevoel. En in die vakantiestand zijn ze redelijk mellow en dus zit een goed gesprek over coronamaatregelen er wel in. Ergens heb ik gelezen dat een positieve benadering het beste bij pubers werkt. Ik weet dat het kort zal zijn, maar ik ga nu alvast een lijstje maken met dingen die nog wel kunnen. En stel ze een beloning in het vooruitzicht. Als zij deze hele lockdown-rit goed uitzitten mag daar best wat tegenover staan.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

 

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith