Prima dat NIX18. Maar hóe dan?! Hoe ouders worstelen met het alcoholverbod

Jeanette staat volledig achter NIX18. Maar wat als de pubers nieuwsgierig worden naar drank en jou voor de voeten werpen dat jij pas 15 was toen je je eerste alcohol dronk? Een (herkenbaar) dilemma.

Wat alcohol betreft, voel ik me een halfbakken opvoeder met de daadkracht van een amoebe. NIX18, ik sta er volledig achter maar vind het echt verdomde moeilijk te handhaven met een dochter van 16. Want ja, het is geen muurbloempje, maar een normale puber die ik niet constant in de gaten kan houden. En dat wil ik ook helemaal niet want ik vind dat ik haar los moet laten zodat ze haar eigen keuzes kan maken en zich kan ontwikkelen tot een zelfstandig individu. Ik zeg wel dat ik niet wil dat ze drinkt, maar weet dondersgoed dat ze het wel doet. En ze is er ook een soort van open over en dat vind ik dan ook wel weer fijn.

Halfslachtig

Maar zo zijn we dus in een vreemde kramp van halfslachtigheid terecht gekomen. Ik weet dat ze drinkt, maar wil het eigenlijk niet weten. Zij weet dat ik het weet en wil mijn toestemming, maar die ga ik haar niet geven. Ik blijf wel zeggen dat het niet mag, maar verbind er verder geen consequenties aan en ga haar zeker niet controleren. Dus ik zet mijn oogkleppen op en doe mijn vingers in mijn oren en laat het maar zo.

Hersenen

Ik wil het gewoon echt niet toestaan want ik weet hoe schadelijk het is voor die mooie hersenen van haar. En onderzoek heeft aangetoond dat pubers die geen alcohol mogen drinken, in hun latere leven minder drinken dan diegenen die het wel mogen. In haar pleidooi voor de toestemming om te mogen drinken, werpt ze me voor de voeten dat ik al alcohol mocht drinken sinds mijn 15e. En voor de argumenten dat we toen geen idee hadden hoe schadelijk het was is ze natuurlijk totaal ongevoelig.

Verbieden

En helaas werkt de buitenwereld ook niet echt mee. Het zou natuurlijk een stuk handiger zijn als iedereen het zou verbieden, maar dat is niet zo. Ik hoor dat andere ouders niet zo moeilijk doen en hun kinderen laten drinken onder het mom van ´Liever dat ze het doen waar ik het in de gaten kan houden dan dat ze het stiekem doen.´ En als ik mijn dochter mag geloven, schenken sommige ouders gewoon alcohol op feestjes, in ieder geval op de feestjes waar alle pubers graag komen. Dat plaatst mij met mijn strikte regels meteen in de niet benijdenswaardige positie van strenge zeurkous. Ik zie al een beetje op tegen haar 17e verjaardag. Als er geen alcohol wordt geschonken, komt er dus geen kip. Maar ik ga het toch echt niet toestaan dus dat wordt hoe dan ook geen leuk gesprek.

Dilemma

Ik weet dat ik niet de enige ben, veel andere ouders die ik spreek worstelen met hetzelfde dilemma. Dus steken we samen onze koppies in het zand en kunnen niet wachten tot ze 18 zijn. Dan is het dilemma vanzelf opgelost en hoeven we er niet meer zo spastisch over te doen.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Jeanette Benschop

Deze ‘essentials’ móet je echt hebben als je pubers thuis hebt

Om die puberteit van je kinderen een beetje ongeschonden door te komen,...
Lees verder