Nu is hij nog te handelen, maar Harriët vreest voor het moment dat haar zoon puber wordt

Volkskrant-columniste en journalist Harriët Duurvoort schrijft normaal over de toestand in de maatschappij. Maar vandaag ging het over haarzelf, en haar achtjarige zoon. En uiteindelijk ook over de toestand in de maatschappij. Haar zoon heeft autisme en raakt soms zo overprikkeld dat hij erop los slaat en schopt. Aanleiding voor het laatste incicent was dat hij niet naar school wilde, omdat hij bang is voor een jongen in de klas.
,,De vellen hangen weer van mijn armen. Mijn schenen zijn kapot”, zo twitterde ze. Eigenlijk wilde ze de tweet wissen, omdat ze zich schaamt dat ze haar hart lucht ten koste van haar zoon. Maar ze krijgt zo veel reacties en steunbetuigingen, dat ze de tweet toch laat staan. En uiteindelijk toch ook een maatschappelijk probleem aankaart.
In haar column in De Volkskrant van vandaag: ,,Cognitief is hij volgens de psycholoog nog altijd een peuter, terwijl hij inmiddels een flink joch van ruim 8 is. Dit moet onder controle komen voordat hij echt begint uit te schieten, voor hij pubert, smeek ik de hulpverleners altijd. Als hij een uit de kluiten gewassen jongeman is, kan je je voorstellen hoe gevaarlijk zo’n woedeaanval is.”
Ouders durven volgens Duurvoort niet naar de instanties te stappen, omdat ze bang zijn voor de maatregelen als een kind agressief gedrag vertoont. Een melding aan Veilig Thuis kan ertoe leiden dat een kind onder toezicht, of uit huis wordt geplaatst. En dat willen ze ook niet. Ze willen hulp. Ze willen weten hoe ze met een kind met woede-aanvallen moeten omgaan. Hoe ze het weer tot rust kunnen brengen.
Hopelijk heeft de noodkreet van Harriët Duurvoort zin. Want ze herkent haar zoon niet in die boze buien. ,,Hij is het liefste jochie van de hele wereld en hij maakt me intens gelukkig, als hij ontspannen is. Zijn natuur is blij, hij heeft de zonnigste glimlach, het aanstekelijkste schateren over de grapjes die alleen hij eigenlijk begrijpt. Hij is ondanks zijn beperking nieuwsgierig en creatief. Dat is wie hij is, 80 procent van de tijd.”

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

Dit is de tweet die Harriët Duurvoort eigenlijk wilde wissen.

Lees ook
Geschreven door
More from Martine De Vente

We hebben je mening nodig! Doe mee met ons panel

Lees jij vaak onze artikelen? Kom je vaak op onze Facebookpagina? Dan...
Lees verder