Mijn pubers zijn te beroerd om iets te doen

Suzanne baalt ervan dat haar kinderen niks ondernemen. Heeft ze ze dan zo erg verpest? ‘Ze kunnen niets, zijn volkomen lethargisch en zijn daardoor soms bloedirritant.’

Wat doe ik toch fout, dacht ik nadat mijn kinderen afgelopen zomer naar ons vakantieadres waren gekomen. Wat maakt dat het vaak niet leuk is? Nou ja, niet leuk is overdreven, er waren zeker leuke momenten, maar veelal zat ik opgescheept met ontevreden kroost dat zich verveelt, zich terugtrekt op iPad en telefoon en te beroerd is om ook maar iets te tillen of te doen. ‘Het is de dienstbaarheid, Suus,’ zei mijn man Hoes. ‘Je stelt geen eisen en bent volledig dienstbaar. Daarom vegen ze hun gat met je af, maar verwachten ze wel dat je ze vermaakt.’

Iedereen had het leuk

Die goeie jaren zeventig. Als wij op vakantie gingen, zagen wij onze ouders alleen bij het ontbijt en bij het avondeten. Daarna werd er een half uurtje gebadmintond en vervolgens gingen we weer de hort op. Iedereen had het leuk. Ik wist waar mijn ouders lagen op het strand, als ik iets nodig had ging ik naar ze toe en zo legde ik het zandpad van twee kilometer heen en terug minimaal vier keer per dag af. Zonder morren.

Zelf regelen

Thuis was het niet anders. Toen ik acht was ging ik alleen met de bus van Dordrecht-Zuid naar centraal station vanwaar het nog tien minuten lopen was naar de muziekschool voor mijn pianoles, ik fietste naar al mijn hockeytrainingen, ook in de regen, het kwam me niet in me op te vragen of mijn ouders me wilden brengen en ik kan me niet herinneren dat ze ooit een wedstrijd kwamen kijken. Op mijn zeventiende regelde ik zelf een kamer in Maastricht waar ik ging studeren, het kon me niet ver genoeg zijn. Ik was zelfstandig.

Nee, dan mijn kinderen. Ze willen ontbijt op bed, een vuilniszak wegbrengen doen ze straks (nooit), ze zijn dol op onze hond Loulou, willen heel soms weleens uitlaten, maar als je het om twee uur ’s middags vraagt, is het om negen uur ’s avonds nog niet gedaan. Of ze willen een beloning. Ze willen gebracht worden naar school/werk/afspraken en anders met de metro en anders gaan ze niet.

Ouderschap

Het worden er geen leukere kinderen van. Het maakt het ouderschap niet leuk. Maar de fout ligt natuurlijk geheel en al bij mijzelf. Dienstbaar zijn zit er gewoon in. Mijn huwelijk is eraan onderdoor gegaan, want ikzelf ging eraan onderdoor. Ik moest voor vijf mensen denken en regelen, ik reed af en aan naar muziekschool en hockeytraining en dan probeerde ik ook nog eer te halen uit een werkend bestaan dat voldoening schonk. Natuurlijk heb ik ook geprobeerd niet te doen, maar de frustratie die loskomt over alles wat niet gebeurt was nog veel erger. Het was minder frustrerend het dan maar zelf te doen. Al leverde het een hoop wrok op.

Verkeerd

Het is minder frustrerend zelf Loulou uit te laten, dat ontbijtbord die kamer binnen te schuiven en die vuilniszak neem ik zelf wel mee op weg naar de supermarkt. Ik heb mezelf en hen daar geen dienst mee bewezen. Ze kunnen niets, zijn volkomen lethargisch en zijn daardoor soms bloedirritant. Ik doe iets, en waarschijnlijk veel, heel erg verkeerd. Maar dat ga ik voortaan anders doen. Als er een nieuwe kans aanbreekt, een kind dat gebracht moet worden, een puber die niet zelfstandig is, een andere puber die om een beloning jengelt, dan pak ik die. Vanaf morgen vaar ik een andere koers. Tenminste… dat hoop ik.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

25 antwoorden van pubers als ze iets doen dat bijna goed gaat

Pubers zijn echt de beroerdste niet. Ze helpen graag een handje mee in huis, verzorgen zichzelf, en houden rekening met hun andere huisgenoten. Tenminste,...

7 keer omdenken zodat de ochtend met pubers wat lekkerder loopt

De ochtenden met je pubers zijn soms niet om door te komen. Niet alleen moet je zelf op gang komen, ook die pubers moeten...

Pubers die een tussenjaar willen, zorg dat je een plan hebt!

Voor de puber die het even niet weet, lijkt een tussenjaar ideaal. Maar hoe voorkom je dat je puber na het halen van zijn...

Al 13 jaar co-ouder, maar het blijft toch soms verdrietig

Petra co-oudert er al jaren lustig op los. Inmiddels zijn haar jongens pubers, en niet altijd bij haar. Het went, maar soms is het...

Dit vinden pubers wel lekker: de frikandellen kerstboom

Halen jouw pubers hun puberneusjes op voor jouw zorgvuldig in elkaar gedraaide kerstdiner? En wil je af van het gezeur aan het tafel en...

Een baby in de klas, wat een goed idee!

Deze kinderen uit groep 8 zijn helemaal gelukkig. Ze hadden een baby op bezoek in de klas, in het kader van een project. Dat...

Tenenkrommende objecten om je puber helemaal gek mee te maken

Aaaaargh: tenenkrommend zijn ze, deze vreselijk onhandige en ongemakkelijke spullen. Zoals een wijnglas met een opening aan de zijkant: handig als ze weer een...

Deze puber zonder onderbenen laat zien dat je je door niks moet laten tegenhouden

Prachtig om te zien: het doorzettingsvermogen van deze puber. Want zonder onderbenen toch willen dansen, daar heb je niet alleen moed voor nodig, maar...

12 Manieren waarop slimme leraren de telefoon-gekte in de klas tegengaan

Thuis hebben we al genoeg te stellen met het telefoongebruik van onze kinderen, maar stel je bent leraar op een middelbare school: dan heb...

51 vragen die je puber TOTAAL niet leuk vindt

Och, och wat hebben onze puberkinderen het toch zwaar met ons. Want die vrágen ie wij de hele tijd stellen. Heel irritant. Daar geef...

Pubers gebruiken vaak het woord ‘kanker’, ook als iets leuk is

Pubers gebruiken best vaak het woord 'kanker', om iets negatief, maar ook positief mee uit te drukken. Iemand kan 'kankerirritant' zijn, maar ook 'kankertof'....

Online soap voor pubers over belangrijke zaken

Nu pubers thuis zitten kunnen ze ook te maken krijgen met zaken als online pesten en sexting. Of maken ze zich druk over gevoelens...

Slordige pubers? Ga in staking!

Pubers die alles, maar dan ook werkelijk álles laten slingeren; Saskia weet er wel raad mee. Ze gaat in staking. Ja, mijn pubers hoorden het...