Mijn pubers zijn te beroerd om iets te doen

Suzanne baalt ervan dat haar kinderen niks ondernemen. Heeft ze ze dan zo erg verpest? ‘Ze kunnen niets, zijn volkomen lethargisch en zijn daardoor soms bloedirritant.’

Wat doe ik toch fout, dacht ik nadat mijn kinderen afgelopen zomer naar ons vakantieadres waren gekomen. Wat maakt dat het vaak niet leuk is? Nou ja, niet leuk is overdreven, er waren zeker leuke momenten, maar veelal zat ik opgescheept met ontevreden kroost dat zich verveelt, zich terugtrekt op iPad en telefoon en te beroerd is om ook maar iets te tillen of te doen. ‘Het is de dienstbaarheid, Suus,’ zei mijn man Hoes. ‘Je stelt geen eisen en bent volledig dienstbaar. Daarom vegen ze hun gat met je af, maar verwachten ze wel dat je ze vermaakt.’

Iedereen had het leuk

Die goeie jaren zeventig. Als wij op vakantie gingen, zagen wij onze ouders alleen bij het ontbijt en bij het avondeten. Daarna werd er een half uurtje gebadmintond en vervolgens gingen we weer de hort op. Iedereen had het leuk. Ik wist waar mijn ouders lagen op het strand, als ik iets nodig had ging ik naar ze toe en zo legde ik het zandpad van twee kilometer heen en terug minimaal vier keer per dag af. Zonder morren.

Zelf regelen

Thuis was het niet anders. Toen ik acht was ging ik alleen met de bus van Dordrecht-Zuid naar centraal station vanwaar het nog tien minuten lopen was naar de muziekschool voor mijn pianoles, ik fietste naar al mijn hockeytrainingen, ook in de regen, het kwam me niet in me op te vragen of mijn ouders me wilden brengen en ik kan me niet herinneren dat ze ooit een wedstrijd kwamen kijken. Op mijn zeventiende regelde ik zelf een kamer in Maastricht waar ik ging studeren, het kon me niet ver genoeg zijn. Ik was zelfstandig.

Nee, dan mijn kinderen. Ze willen ontbijt op bed, een vuilniszak wegbrengen doen ze straks (nooit), ze zijn dol op onze hond Loulou, willen heel soms weleens uitlaten, maar als je het om twee uur ’s middags vraagt, is het om negen uur ’s avonds nog niet gedaan. Of ze willen een beloning. Ze willen gebracht worden naar school/werk/afspraken en anders met de metro en anders gaan ze niet.

Ouderschap

Het worden er geen leukere kinderen van. Het maakt het ouderschap niet leuk. Maar de fout ligt natuurlijk geheel en al bij mijzelf. Dienstbaar zijn zit er gewoon in. Mijn huwelijk is eraan onderdoor gegaan, want ikzelf ging eraan onderdoor. Ik moest voor vijf mensen denken en regelen, ik reed af en aan naar muziekschool en hockeytraining en dan probeerde ik ook nog eer te halen uit een werkend bestaan dat voldoening schonk. Natuurlijk heb ik ook geprobeerd niet te doen, maar de frustratie die loskomt over alles wat niet gebeurt was nog veel erger. Het was minder frustrerend het dan maar zelf te doen. Al leverde het een hoop wrok op.

Verkeerd

Het is minder frustrerend zelf Loulou uit te laten, dat ontbijtbord die kamer binnen te schuiven en die vuilniszak neem ik zelf wel mee op weg naar de supermarkt. Ik heb mezelf en hen daar geen dienst mee bewezen. Ze kunnen niets, zijn volkomen lethargisch en zijn daardoor soms bloedirritant. Ik doe iets, en waarschijnlijk veel, heel erg verkeerd. Maar dat ga ik voortaan anders doen. Als er een nieuwe kans aanbreekt, een kind dat gebracht moet worden, een puber die niet zelfstandig is, een andere puber die om een beloning jengelt, dan pak ik die. Vanaf morgen vaar ik een andere koers. Tenminste… dat hoop ik.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

25 reden waarom opgroeien in de jaren 80 echt afzien was

Opgroeien in de jaren 80 en 90 was echt niet voor watjes. Het was behoorlijk afzien en soms zelfs ronduit gevaarlijk. Die pubers van...

60 dingen die pubers zeggen als jij met knallende koppijn in bed ligt

Het is bekend: als moeder kun je gewoon niet ziek zijn (sorry vaders, jullie trekken gewoon de dekens over jullie hoofd en laten de...

9 bewijzen dat het leven met pubers op een sprookje lijkt

Het leven van Jeanette is met die twee pubers van haar net een sprookje. Alleen heeft ze helaas niet de rol die ze voor...

Pssst, naar onze Tis Hier Geen Hotel Theatervoorstelling in Amsterdam?

Actrices Hanneke Drenth, Ellen Dikker en Dianne Liesker speelden het afgelopen theaterseizoen de zalen plat met herkenbare, ontroerende en hilarische sketches over het leven...

21 uitspraken van mensen die overduidelijk zelf geen pubers hebben

Ongevraagd advies, daar zitten we echt niet op te wachten. Helemaal als het komt van mensen die zelf nog geen kinderen hebben in de...

De wanhoop met je puber nabij? Probeer eens geweldloos verzet

Leef je op voet van oorlog met je puber? Geweldloos verzet zou de situatie kunnen verbeteren. Je moet er wel voor op cursus. “Als je...

Hilarische muziekvideo’s uit de eighties

Vraag je je ook regelmatig af wat jouw kinderen bezielt als ze make-up tutorials, treitervloggers en gangster-rappers kijken? Wij zaten vastgeplakt aan MTV. Deze...

Arjan Lubach legt uit: zo slecht zijn energiedrankje

Leerzame video voor je puber: Arjan Lubach legt uit wat energiedrankjes met je doen. En waarom je het vooral niet moet drinken.  Hoewel de video...

Mooie boodschap voor meisjes: gewoon doen!

Wow, de helft van de Amerikaanse meisjes heeft last van faalangst. Always maakte daarom een filmpje met meisjes die wel iets durven. Uitdrukkingen als 'rennen...

‘Leer ook jongens over menstruatie’

De tijd dat de juf de jongens de klas uitstuurt om de meiden te vertellen over ongesteld zijn, moet voorbij zijn. Jongens op de...

Een nieuwe gore hype: de ice cream challenge

Er is weer een nieuwe challenge: de ice cream challenge. En het is best wel een gore uitdaging. Mensen likken namelijk aan een beker...

De puber die zijn eigen was moet doen in 43 onmogelijke stappen

Het is wat, pubers die hun eigen was moeten doen. Maar met die wasmanden vol puberkleren, daar zijn we nu wel klaar mee. Hoog...

We zijn al zo oud dat onze spullen van toen in een museum staan

Dikke kans dat jouw pubers de vorige eeuw niet meer hebben meegemaakt, en anders bewust niet meer hebben meegemaakt. Neem ze dan eens mee...