Menig gezonde puber rijdt rond op e-bike. Lekker handig en vooral snel, zo’n hulpmotortje. Maar dat hebben ze toch helemaal niet nodig?
De zoon van een vriendin kreeg een elektrische fiets. Het ding, een fatbike OUXI V8, pronkte in de woonkamer op zijn veertiende verjaardag. Prijskaartje? 1599 euro! Maar dat mocht de pret niet drukken. Zijn ouders willen graag dat hij naar school fietst, maar hij weigerde de vijf kilometer die tussen zijn huis en school ligt simpelweg te fietsen. Te ver. Te zwaar. De oplossing was een elektrische fiets. Die ervoor zorgde dat hij zonder te hijgen en geheel fris en fruitig afstapte op de plaats van bestemming.
Fietsen met hulp
Ik wilde het verjaardagsfeest niet bederven, maar dat kind is kerngezond en kan geen vijf kilometer afleggen op een gewone fiets? Los van de absurde prijs, en de wetenschap dat kinderen helemaal niet zo zuinig met een fiets omgaan en dus ook niet met een e-bike, hebben kinderen die niet ziek zijn of geen lichamelijke beperking hebben waardoor ze minder goed kunnen fietsen, helemaal geen hulpmotortje nodig om vooruit te komen.
Op die verjaardag werden de voordelen van een elektrische fiets nog maar eens doorgenomen: ‘Dan hoeven ze niet zo hard te trappen.’ ‘En niet zo zwaar te fietsen.’ ‘Ze komen minder moe op school aan.’ ‘Ze beginnen hun schooldag niet zo uitgeput.’ Een andere moeder vertelde dat haar dochter ook een elektrische fiets heeft, ook al woont ze op nog geen vijf minuten fietsen van school. Maar ja, na school is er hockeytraining en daar wil ze niet moe aankomen. En na trainen moet ze dan weer naar huis fietsen en dat kon nu allemaal zonder dat ze voorovergebogen over haar stuur hangt. Op mijn vraag of dat nu echt nodig was, zo’n fiets, antwoordde de moeder dat het voor haar dochter fijn was dat ze heen en weer kon fietsen, ook kleine stukjes, zonder al te hard te trappen, want zo’n motortje op de fiets is een lekker steuntje in de rug.
Tegenwind is ook oké
Een steuntje in de rug, ze sloeg de spijker precies op de kop. Een steuntje voor wat? Een stukje fietsen? Als ze niet een paar kilometers kunnen fietsen zonder hulp, hoe moet dat dan later in hun leven? Want tegenwind zullen ze nog vaker hebben, op allerlei gebied. En dan moeten ze die ook zien te trotseren zonder steuntje in de rug. Bovendien bezitten de meeste pubers gezonde ledematen, een prima hart dat eveneens prima pompt én hebben ze bakken vol energie. Die moeten ze gebruiken, niet opkroppen.
Die moeder ging nog even verder: ‘Ze is lekker gezond bezig.’ Maar is dat ook zo? Als je gewoon in een lekker tempo fietst dan doe je dat in zo’n 20 tot 25 kilometer per uur. Als je dat omzet in watt, energie per tijdseenheid, dan is dat ongeveer 100 watt. Een beetje fitte jongere haalt met een gewone fiets en matige inspanning die 100 watt met gemak. En let wel, 100 watt is echt geen topsport. Sterker nog: je zweet waarschijnlijk niet eens.
Weinig beweging
Wil je die 100 watt op een elektrische fiets halen, dan moet je daar flink je best voor doen. Die slagen haal je helemaal niet omdat dat motortje dus loopt. Met als gevolg dat je eigenlijk te weinig doet op zo’n fiets en dat aanbevolen uur matig intensief bewegen per dag, niet haalt. Nederlanders zijn de afgelopen drie jaar minder gaan bewegen, stond onlangs in het AD. Vooral meer jongeren krijgen niet genoeg lichaamsbeweging. De elektrische fiets is vermoedelijk de boosdoener.
Pubers racen op e-bikes
De vraag is dan of dat dan handig is voor pubers die toch een groot deel van de dag zitten, op school, voor de televisie en als ze gamen. En eigenlijk wil je ook niet dat ze heel hard gaan rijden, want dat is bloedje gevaarlijk. Een derde van alle fietsdoden verongelukt op een e-bike. Want een e-bike is ook een leuk speeldingetje: mijn e-bike kan sneller dan de jouwe, drie rijen dik naast elkaar hard fietsers, bij elkaar op de stang of achterop zitten en door het verkeer sjezen; het gaat dagelijks fout.
En ja, ik zie ook zeker de voordelen. Een e-bike is een zegen als je ze vergelijkt met die lawaaierige brommers. Het is ook beter voor het milieu. Maar voor afstanden die gezonde pubers ook prima per gewone fiets kunnen doen, laat zie die dan ook op een gewone fiets doen. Die is bovendien een stuk goedkoper. Het leven is al duur genoeg.