Op een nacht word je zwetend wakker: je moet weer eindexamen doen

Martine had haar schooldiploma na haar eindexamen eigenlijk nooit meer gezien. Toen ze het ineens nodig bleek te hebben, bleek het spoorloos. Er ontvouwde zich een doemscenario, waarin Martine haar ergste nachtmerrie waar zag worden. Gelukkig liep het goed af.

Zelfs ik heb een vwo-diploma!, roep ik altijd als mijn kinderen weer mopperen dat ze het zo zwaar hebben met school. Weliswaar  heb ik er zeven jaar over gedaan en staat er een 5 op voor wiskunde. Maar héb ik het eigenlijk wel. Ik bedoel: letterlijk? Ik had het nodig omdat iemand het wilde zien voor een opleiding die ik misschien ga volgen. Op de plek waar ik dacht dat het lag, daar lag het niet. Ik vond wel mijn hbo-diploma, de bul van mijn man en nog wat certificaten voor opleidingen als Schrijven voor het Web en Fotograferen met de Smartphone.

Maar geen spoor van mijn middelbare schooldiploma. Gelukkig zijn er meer mensen met dat probleem, die googelen op ‘middelbare schooldiploma kwijt’ en zo kwam ik op de site van DUO. Daar kun je een afschrift downloaden van de papieren, maar alleen, helaas, alleen vanaf 1996. Zelfs voor een digitaal diploma ben ik blijkbaar te oud.

Ik moest contact opnemen met mijn oude school. Daar moet, in een archief, het bewijs liggen van dat ik het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs met goed gevolg heb doorstaan. Voor mijn geestesoog waren de zilvervisjes al begonnen met knabbelen aan mijn cijferlijst (Nederlands een 6, Geschiedenis een 8). In mijn hoofd speelde Een nachtmerrie op Hol van Doe Maar (‘Dit is vast een misverstand, ik ben weer in de klas beland, maar ik heb dat rotexamen zoveel jaar geleden al gedaan.’). Ik panikeerde.

Dus ik snel naar de website van mijn oude school. Toen raakte ik het een beetje kwijt jongens. Want mijn school, die bestaat niet meer. Althans, de naam wel, maar niet het gebouw. Het is een troosteloos nieuwbouwgebeuren aan de rand van de stad met heel veel zonneschermen, zo zag ik op de foto. Waar was dat oude, gezellige, tochtige jaren twintiggebouw, met de klokkentoren, middenin de stad? De gangen? De fietsenkelder. Mijn jeugd! Gewoon weg.

Ik vind het misdadig. Hoe fijn is het om de geur op te snuiven van de gangen van je oude school. Je weer zestien te voelen. En waar moeten we in godsnaam heen met de reünie. Toch niet naar dat nieuwe gebouw? Dat doen ze op de school van mijn zoon wel beter. Als het daar te krap wordt, dan zetten ze er gewoon een nieuwe dakkapel op, of een aanbouw aan.

Och, zei mijn moeder. Dat weet je toch? Daar zitten nu appartementen in. Al een jaar of twintig. En ik iedere keer maar denken dat mijn school nog steeds dáár was. Maar, eh, bij die verhuizing. Hadden ze mijn diploma wel eigenlijk meegenomen? Want dat ik weer examen moet doen, is voor mij echt een regelmatig terugkerende enge droom.

Ik scrollde nog een beetje door de website van de school. Niet alles was weg. Ze gebruiken nog steeds dezelfde aanduidingen voor de klassen. G3a voor Gymnasium 3a-klas en B1e voor de brugklas 1-e. En toen maakte mijn hart een sprongetje. Het ‘buiten’ van de school was er nog wel: een paviljoen in Friesland met zeilbootjes. Het zag er nog precies hetzelfde uit. Wat helemaal geweldig was: je kon het ook nog gewoon boeken als groeps-accomodatie. Ik appte mijn vriendinnen: ‘wanneer gaan we?’

 

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Waarom Arjans zoon er na een week vakkenvullen alweer mee wilde ophouden

Supertrots is Arjan als zijn zoon uit zichzelf een baantje aanneemt in de supermarkt. Maar na een week vakkenvullen is de carrière bij 's...

Pubers zijn niet goed in het vaststellen van hun ETA voor het avondeten

Saskia stelde onlangs een nieuwe regel in: ze wilde dat haar pubers wat preciezer hun ETA, estimated time of arrival, voor het avondeten zouden...

23 bespaartips voor ouders van pubers

Het zijn lastige tijden voor onze portemonees en onze pubers blijven maar eten en groeien. Omdat alle beetjes helpen, hebben we 23 bespaartips voor...

35 dingen die pubers in de ochtend áltijd kwijt zijn

Het zijn al niet bepaald stralende zonnetjes in de ochtend, maar als ze dingen kwijt zijn worden het helemaal kleine duiveltjes. Drama. En het...

Must see: wat je vooral niet moet zeggen tegen meisjes

Als het op vrouwen aanspreken komt, worden er nogal vaak impertinente vragen gesteld. Dat moet maar eens anders. Leerzaam om te kijken en dus...

De Popfoto en de Hitkrant, daar werd thuis om gevochten

Bij ons thuis werd er iedere maand gevochten om wie er als eerste de Popfoto of Hitkrant mocht lezen. Want dat was voor iedere...

Vakantievieren met pubers: ga er maar aan staan

Kinderen vrolijk op de achterbank en zingend Europa door, zo zagen tot voor kort de vakanties van Saskia en haar gezin eruit. Totdat die...

20 tekenen dat het met pubers elke dag Groundhog Day is

Je denkt dat het leven met pubers misschien een aaneenschakeling is van afwisselingen, maar eigenlijk is elke dag hetzelfde. Of nee, er gebeurt elke...

Handig voor puberjongens: lesje tactvol communiceren met vrouwen

Leuk hoor dat je altijd tegen je kinderen predikte dat eerlijkheid het langst duurt. Maar nu die kinderen pubers zijn en precies zeggen wat...

27 tekenen dat jouw puber bijna vakantie heeft

Nog maar heel even en dan is begint die heel lange, eindeloze vakantie. Je puber verkneukelt zich. Jij zucht nog maar eens heel diep,...

‘Schatje, doe je dan wel een neuswarmer aan?’

De puber wil zelfs met dit weer geen muts, warme jas of handschoenen aan. Maar deze neuswarmer willen ze misschien wel aan. Ze lopen...

Help, ik word ook zo’n overambitieuze ouder!

De voorbereiding op de brugklas, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Met alvast twee keer per week huiswerk en een brugklas-voorbereidingsklasje. De...

Dit gedicht over ouderschap zou iedereen moeten kennen

Dit bekende gedicht van de Engelse dichter Philip Larkin wordt vaak geciteerd als het over opvoeden gaat, onlangs nog door de Philippa Perry die...