Op een nacht word je zwetend wakker: je moet weer eindexamen doen

Martine had haar schooldiploma na haar eindexamen eigenlijk nooit meer gezien. Toen ze het ineens nodig bleek te hebben, bleek het spoorloos. Er ontvouwde zich een doemscenario, waarin Martine haar ergste nachtmerrie waar zag worden. Gelukkig liep het goed af.

Zelfs ik heb een vwo-diploma!, roep ik altijd als mijn kinderen weer mopperen dat ze het zo zwaar hebben met school. Weliswaar  heb ik er zeven jaar over gedaan en staat er een 5 op voor wiskunde. Maar héb ik het eigenlijk wel. Ik bedoel: letterlijk? Ik had het nodig omdat iemand het wilde zien voor een opleiding die ik misschien ga volgen. Op de plek waar ik dacht dat het lag, daar lag het niet. Ik vond wel mijn hbo-diploma, de bul van mijn man en nog wat certificaten voor opleidingen als Schrijven voor het Web en Fotograferen met de Smartphone.

Maar geen spoor van mijn middelbare schooldiploma. Gelukkig zijn er meer mensen met dat probleem, die googelen op ‘middelbare schooldiploma kwijt’ en zo kwam ik op de site van DUO. Daar kun je een afschrift downloaden van de papieren, maar alleen, helaas, alleen vanaf 1996. Zelfs voor een digitaal diploma ben ik blijkbaar te oud.

Ik moest contact opnemen met mijn oude school. Daar moet, in een archief, het bewijs liggen van dat ik het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs met goed gevolg heb doorstaan. Voor mijn geestesoog waren de zilvervisjes al begonnen met knabbelen aan mijn cijferlijst (Nederlands een 6, Geschiedenis een 8). In mijn hoofd speelde Een nachtmerrie op Hol van Doe Maar (‘Dit is vast een misverstand, ik ben weer in de klas beland, maar ik heb dat rotexamen zoveel jaar geleden al gedaan.’). Ik panikeerde.

Dus ik snel naar de website van mijn oude school. Toen raakte ik het een beetje kwijt jongens. Want mijn school, die bestaat niet meer. Althans, de naam wel, maar niet het gebouw. Het is een troosteloos nieuwbouwgebeuren aan de rand van de stad met heel veel zonneschermen, zo zag ik op de foto. Waar was dat oude, gezellige, tochtige jaren twintiggebouw, met de klokkentoren, middenin de stad? De gangen? De fietsenkelder. Mijn jeugd! Gewoon weg.

Ik vind het misdadig. Hoe fijn is het om de geur op te snuiven van de gangen van je oude school. Je weer zestien te voelen. En waar moeten we in godsnaam heen met de reünie. Toch niet naar dat nieuwe gebouw? Dat doen ze op de school van mijn zoon wel beter. Als het daar te krap wordt, dan zetten ze er gewoon een nieuwe dakkapel op, of een aanbouw aan.

Och, zei mijn moeder. Dat weet je toch? Daar zitten nu appartementen in. Al een jaar of twintig. En ik iedere keer maar denken dat mijn school nog steeds dáár was. Maar, eh, bij die verhuizing. Hadden ze mijn diploma wel eigenlijk meegenomen? Want dat ik weer examen moet doen, is voor mij echt een regelmatig terugkerende enge droom.

Ik scrollde nog een beetje door de website van de school. Niet alles was weg. Ze gebruiken nog steeds dezelfde aanduidingen voor de klassen. G3a voor Gymnasium 3a-klas en B1e voor de brugklas 1-e. En toen maakte mijn hart een sprongetje. Het ‘buiten’ van de school was er nog wel: een paviljoen in Friesland met zeilbootjes. Het zag er nog precies hetzelfde uit. Wat helemaal geweldig was: je kon het ook nog gewoon boeken als groeps-accomodatie. Ik appte mijn vriendinnen: ‘wanneer gaan we?’

 

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Een puber thuis? Je kunt net zo goed een kamerplant nemen

We vergelijken pubers regelmatig met kamerplanten:  je hebt ze in de kamer staan, maar ze doen niet zo heel veel. Tegen ze praten lijkt...

Op je zestiende een tattoo laten zetten, dat kan dus gewoon in Nederland

In Nederland zijn de regels voor tattoos behoorlijk soepel. 16 en je wil een tattoo? Waarom niet? En niemand die die kinderen tegen zichzelf...

31 nieuwe emoji’s om het leven voor puberouders makkelijker te maken

Om het leven makkelijker en in sommige gevallen zelf aangenamer te maken, zouden er speciale emoji's moeten komen voor puberouders. Die duidelijk uitdrukken hoe...

Is Justin Bieber (24) dan eindelijk geen puber meer?

Nou dacht ik altijd dat Justin Bieber al acht jaar 16 jaar is, maar hij blijkt al 24 te zijn. Ondanks de enorme hoeveelheid...

17 grappige WhatAppjes die ouders naar hun pubers sturen (en vice versa)

Whatsappen met pubers is niet alleen leuk om te doen, maar soms ook heel leerzaam. En in ieder geval heel herkenbaar. Als je puber...

Kunnen we opgelucht ademhalen? Vanaf maandag mag je niet meer appen op de fiets

Wie vanaf maandag op de fiets betrapt wordt met een telefoon in zijn hand, krijgt een boete van € 95,-. Wij puberouders vinden dat...

De puber gaat een taart bakken in 49 irritante stappen

Het is hartstikke leuk als je puber zelf dingen oppakt, zoals een taart bakken. Maar daar doen ze dan de hele dag over en...

Wat als je zoon een obsessie met zijn lichaam heeft?

Een wasbordje en spieren kweken, het is de nieuwste obsessie van puberjongens. Ze trainen dagelijks in de sportschool. Fijn toch, zul je denken. Een...

Met je puber kijken: de 30 minuten-serie van Arjan Ederveen

Het is vakantie, dus kunnen we lekker met onze puber bankhangen en laten zien waar wij vroeger zo graag naar keken. En ja, dan...

Hier gaat je puber op lopen deze zomer (ja, echt…)

Vorig jaar verscheen deze trend al: de opkomst van de 'lelijke schoen'. Of het nou gaat om Crocs, Uggs, Birckenstocks of lompe sneakers: de...

Lieve ouders, geef die pubers toch wat lucht

Nederlandse pubers zijn druk en ze liggen wakker van schoolwerk. Ouders zijn vaak de sturende factor als het op presteren, zowel in als buiten...

40 dingen waaraan je kunt zien dat pubers heel pietluttig zijn

Als het op pietluttigheid aankomt scoren pubers behoorlijk hoog. Want ze vinden van alles over van alles. En dat gaat dan over dingen die...

Dit vinden onze pubers leuk, maar wij herkennen ons er totaal niet in

Jaja, als we onze pubers moeten geloven dan zijn wij als ouders niet hip, niet tof, niet bij de tijd, en vooral niet snel....