Op vakantie met pubers: 9 redenen naar de Alpen te gaan

#1 Met de skilift omhoog en mountainbikend naar beneden
Natuurlijk kun je lekker een e-bike huren en een beetje rondfietsen in het gezellige dorpje Les 2 Alpes. Maar als je een beetje avontuur wilt, huur je een mountainbike en neem je de skilift naar boven. Wel handig om met een gids te doen als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Die weet niet alleen de beste routes om naar beneden te gaan en leert je de techniek (“don’t look down, look at me!!”) maar helpt je ook om een mountainbike in de skilift te krijgen…


#2 Zomer skiën op een gletsjer
Ben je niet echt een fietser, maar wel een fanatieke wintersporter? Op de gletsjer van Les 2 Alpes kun je zelfs in de zomer nog genieten van een paar afdalingen. En het handige is: je kunt je skipas gewoon ‘s ochtends voor skiën gebruiken en ’s middags voor mountainbiken. Geen zin in een afdaling? Ga dan toch verplicht even met de gondel naar boven voor de magnifieke uitzichten.

#3 Met ijshamer en stijgijzers aan je voeten een gletsjer beklimmen
Als je denkt “dat skiën ken ik nu wel, doe mij maar wat anders!” heeft Les 2 Alpes ook nog ‘gletsjer hiking’ voor je in de aanbieding. Met stijgijzers aan je voeten, een touw om je middel en een ijsbijl in je hand, ga je met een gids een stuk klimmen (en hijgen) naar ongeveer 3300m en heb je de meest mooie uitzichten. Onder andere op de Mont Blanc (4809m). Het is wel belangrijk om niet in een gletsjer spleet te vallen want die kunnen 80m diep zijn.
#4 Raften alsof je leven ervan af hangt
Zeker met tieners mag je dit niet overslaan: raften op de Vénéon. En stiekem ook nog hartstikke leuk voor 40+-ers want je kunt tijdens het roeien heerlijk gillen en schreeuwen als een mager speenvarken. En als je dan eindelijk weer opgedroogd bent, neem je zo’n heerlijke koude Chardonnay en zegt tegen jezelf: ik doe nog best lekker mee.

#5 Slenteren door schattige Franse bergdorpjes
Als je even wat anders wilt doen dan fietsen, hiken of skiën, ga dan een middagje rondslenteren in een van de schattige bergdorpjes die de Alpen rijk is. Iedereen is bijvoorbeeld op slag verliefd op het dorpje Venosc.  Onze pubers ook.


#6 Hiken langs de vijf mooiste meren van de Franse Alpen
Ben je in Alpe d’Huez dan moet je echt een ochtend gaan hiken langs “de vijf meren”. Hiken is in principe gewoon wandelen maar het klinkt net wat hipper. Het is soms lastig kiezen tussen fotograferen en doorlopen want je ziet de mooiste dingen. Van kleurrijke bloemen tot vlinders, hazen, marmotten en nog wat dieren waarvan we geen idee hadden wat het was. Wist je trouwens dat een marmot in z’n winterslaap de helft van zijn gewicht verliest? Jaloersmakend.


#7 De 21 bochten van de beroemde (en beruchte) Alpe d’Huez bedwingen
Deze berg heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Door onder meer Tour de France kent bijna iedereen de 21 legendarische haarspeldbochten van deze berg die je minimaal één keer in je leven opgefietst moet hebben. Maareh … dat kan natuurlijk ook prima met een e-bike he! Ook voor jonge kinderen is een e-bike een slimme optie trouwens. Want die monsters kunnen halverwege de berg het bijltje er maar zo bij neergooien en om nou ook nog een kind mee omhoog te sleuren de laatste tien bochten…


#8 Voor moeders zonder hoogtevrees: paragliden
Het is niet zo eng als het lijkt: met een soort vlieger boven je hoofd van een berg springen. En je hebt de allermooiste uitzichten. Oké, dat eerste is niet helemaal waar want met hoogtevrees is het doodeng. Maar de oplossing daarvoor is dat je gewoon de helft van de tijd je ogen dicht perst. En je hoeft niets te doen of kunnen, de paraglidingsmeester weet alles en die zit achter je.


#9 Een kilo per dag aankomen dankzij de fantastische Franse keuken
Als je naar de Franse Alpen gaat, moet je je dieet echt even vergeten. Man, wat kunnen die Fransen koken. Waar je ook eet, in je hotel, in een bergdorp, op de piste, aan een meer, overal is het haute cuisine en een ster waardig. Zelfs de zwembad kantine in Alpe d’Huez heeft nog een kaart die je in Nederland alleen bij Sergio Herman vindt.

Kijk op Wine up voor meer verhalen van Caro.

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Aan tafel met pubers in 50 opmerkingen

Als je denkt dat het avondeten met pubers een stuk eenvoudiger, makkelijker...
Lees verder