Deze is voor iedereen die roept dat wij onze pubers beter moeten opvoeden

Teenagers portrait

‘Wij’ als ouders moesten onze kinderen maar weer eens gaan opvoeden. Want pubers groeien op voor galg en rad. Ehm, zijn we daar dan niet de hele tijd mee bezig?

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

Eigen puberteit

Als ik iets weet over leven met pubers dan is het dat meestal niets gaat zoals je wilt dat het gaat. Ze luisteren niet, lopen de kantjes ervan af en proberen van alles uit. Dat hoort bij opgroeien. Denk maar eens terug aan je eigen puberteit. Zelf nooit iets gejat uit een winkel? Stiekem gerookt? Te laat thuisgekomen? Een laag cijfer gehaald? Drugs gebruikt? Ruzie gehad met je ouders? Afgekeken? Brutaal geweest tegen een leraar? Vast wel.

Jouw pubers gaan dat ook doen

Grote kans dat jouw pubers dit soort dingen ook allemaal gaan doen. Je hoopt en je bidt dat het allemaal goed gaat. Dat ze inderdaad niet drugsverslaafd raken, of vroegtijdig zwanger. En dat ze hun school afmaken en een leuke studie kiezen.  Maar zeker weten doe je het natuurlijk niet. Waarschijnlijk ben je -nu je dit leest- prima terechtgekomen. Dat neemt niet weg dat je natuurlijk bang bent dat het misgaat. Dus je bent streng, of wat toegeeflijker in de omgang met je kinderen. Maar je weet nooit dat wat je doet het juiste is. Keer je niet, omdat je te streng bent, je kind van je af? Of verwen je ze juist niet te veel? Pas als ze een jaar of dertig zijn, weet je of hoe je het gedaan hebt wel het juiste is geweest.

Opvoeddeskundigen

Opvoeddeskundigen over elkaar heen om ons te vertellen wat ‘wij’ als ouders allemaal niet goed doen. Zoals laatst weer, na het nekvel-incident op die school in Beverwijk. Dat zou niet hebben plaatsgevonden als ‘ouders’ hun kinderen beter hadden opgevoed. Want we maken er maar een potje van. We zouden echt niet meer weten hoe we onze kinderen moeten opvoeden. Dus er vallen termen als ‘grenzen stellen’ en regels waaraan iedereen zich aan dient te houden. En er wordt zelfs gepleit voor de herinvoering van de ‘pedagogische tik’ tot een ‘flink pak slaag’.

Curlingouders

We zijn curling-ouders, we geven teveel toe en proberen onze kinderen met heel veel gepamper en bijlessen door de middelbare school heen te loodsen. En dat kweekt watjes die niet bestand zijn tegen stress en het werkende leven. Ze gaan telefoonloerend en comazuipend door het leven en ze hebben een heel grote mond tegen hun ouders en tegen leraren. Het worden daardoor enorme etterbakken, die op school met krukken gooien en prullenbakken in de fik steken en eigenlijk rijp zijn voor jeugddetentie.

De gelukkigste kinderen van de wereld

Maar mag ik daar even iets tegenin brengen? Het beeld dat wij een telefoon- en gameverslaafde generatie opvoeden, met een brutale mond en een aanleg voor crimineel gedrag, dat klopt niet. Het gaat beter met pubers dan ooit. Een indicatie: kinderen drinken veel minder alcohol dan vroeger, hebben later seks en maken gemiddeld een hoger schoolniveau af dan ooit. En o ja: Nederlandse kinderen zijn gelukkiger dan waar ook ter wereld.

Nou hoef ik als ouder voor al dat pubergeluk echt niet de credits te hebben. Maar misschien is het een teken dat wij, ouders het misschien toch wel íets goed doen. Ik voorspel een prima toekomst voor de jeugd van tegenwoordig

Tags from the story
, ,
Lees ook
Geschreven door
More from Martine De Vente

Niet vergeten: morgen is het Paarse Vrijdag

Morgen is het Paarse Vrijdag voor de gender- en seksuele diversiteit. Maar sinds...
Lees verder