Pubers opvoeden: soms moet je gewoon mafiapraktijken toepassen

Je kunt het vriendelijk vragen, maar soms zijn pubers echt niet vooruit te branden. Hier een lijstje voor als je het echt niet meer weet, afgekeken van de mafia. Dan zit er niks anders op naar wat minder verantwoorde methoden te grijpen. Volgens de boekjes misschien niet goed, maar soms wel effectief.

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

Pubers opvoeden doe je met deze mafiapraktijken.

1. Chantage

Met name de telefoon blijkt een zeer goed chantagemiddel te zijn. In te zetten om gewenst gedrag als betere cijfers, op tijd thuiskomen en huiswerk maken af te dwingen. Dreigen met de telefoon voor bepaalde of onbepaalde tijd af te pakken kan. Wat ook werkt: dreigen met het abonnement op te zeggen. Jij bent tenslotte degene die de boel betaalt.

2. Omkoping

Beloof een tegoedbon van de Zara, chocoladerepen of keiharde cash als je iets gedaan wilt krijgen van je puber. Ik ken ouders die 1 euro geven voor elke acht, 2 euro voor elke negen en een tientje voor een tien. Zelf uitgeprobeerd, echt, werkt als een tierelier. Het gaat net als de bonusregeling van de graaiers bij de bank. Mijn kinderen zijn nog nooit met zulke goede cijfers thuisgekomen.

3. Boeteclausules

Vaat niet in de machine gezet? € 0,50 boete. Was naast de wasmand gegooid en niet erin? € 1,-. Voetbalschoenen in de woonkamer? € 1,50. Net zo lang tot het zakgeld op is. Je zult zien hoe netjes ze ineens worden.

4. Dwangarbeid

Daarmee bedoel ik natuurlijk niet echt martelen, maar soms maken we het onze kinderen wel iets té comfortabel. Want als ze dreigen met de Raad voor de Kinderbescherming als ze naar het sportveld moeten fietsen, dan zijn het wel watjes geworden. Boek een bergwandelvakantie of regel een krantenwijk voor je puber. Uiteraard wel de ochtendkrant, met iedere dag om 6 uur opstaan. Weer of geen wind. Ook een optie: ga verbouwen of verhuizen en laat ze veel zwaar werk opknappen.

5. Ontvoering

Ja natuurlijk heeft je puber iets beters te doen dan naar Oma gaan, of naar Tante Jo. Hebben we ook niet altijd zin in. Maar soms moet het gewoon. Omdat we Tante Jo en Oma heel veel van ons houden. Lok de puber onder valse voorwendselen de auto in (‘schat, we gaan naar Ikea, dat vind je leuk toch?’) en rijd naar Tante Jo/Oma. En rijd op de terugweg toch nog even langs de IKEA. We zijn de beroerdste niet.

6. Eenzame opsluiting

Te laat thuis? Slechte cijfers? Roken en drinken terwijl het nog niet mag? Dan grijp je naar het uiterste middel: huisarrest. Dat betekent: een avondklok en voor de allerstrengsten onder ons ouders ook geen bezoek aan huis voor de delinquent.

7. Keihard liegen

Ruzie over zak- en kleedgeld? Of onenigheid over waar heen te gaan op vakantie? Spiegel een situatie voor waaruit blijkt dat jullie net genoeg hebben om de rest van de maand door te komen. Of geen zin om de puber ergens heen te brengen? De auto is stuk. En heeft de puber zestig keer ge-appt en twintig keer gebeld, maar zat je in een vergadering? Je batterij was leeg of je telefoon kwijt. Mmm, die hebben we vaker gehoord.

 

Tags from the story
, ,
Lees ook
Geschreven door
More from Martine De Vente

De pizzavlaai en 9 andere dingen die heel goor zijn, en je puber (dus) lekker vindt

De Aldi scoorde vorig jaar heel hoog met de frikandelvlaai. Dit jaar...
Lees verder