‘Even’ een ov-studentenkaart aanvragen voor je puber

De zoon van Jan gaat naar het Mbo. En mag dus reizen met een ov-studentenkaart. Heel fijn, uiteraard, al is het aanvragen ervan best nog een hele toer.

Toen ik studeerde werd de ov-studentenkaart ingevoerd. Kon je gratis reizen. Dat wil zeggen: doordeweeks met de metro naar school in Diemen en op vrijdag naar mijn dorpje met de trein en de bus om daar op zaterdag te gaan voetballen, en zondag weer terug. Die kaart kreeg je opgestuurd met de post. Ik kan me niet herinneren dat ik daar ooit iets voor hoefde te doen. Misschien alleen een foto inleveren bij een of ander loket. Er zat een foto op de kaart.

Even snel aanvragen

Inmiddels is het zo ver dat mijn oudste zoon (17) een Mbo-opleiding gaat doen, en dat staat voor studeren. Hij kan dus een ov-studentenkaart krijgen. Heel mooi. De school staat aan het einde van de metrolijn, en als het straks regent kan hij daar makkelijk komen. Ik ging dus even zo’n ov-studentenkaart aanvragen. Dat kan gemakkelijk, via internet. Ik hoefde nergens naartoe. Alles digitaal.

Dat bleek een vergissing. Allereerst had ik een DigiD nodig, voor mijn zoon. Dat had-ie nog niet. Hij heeft nog nooit belasting betaald en voor de zorgverzekering is hij meeverzekerd. Ik vroeg een DigiD aan, online. Ik vulde eindeloos veel velden in: bsn, geboortedatum, adres, mail en telefoon. Ik stuurde het op en zou bericht krijgen. Via de mail kwam binnen dat de DigiD goedgekeurd was.

Velden invullen

Nu moest ik voor mijn zoon een persoonlijke ov-kaart aanvragen. Had-ie nog niet. Hij reisde altijd met een gare ouwe onpersoonlijke ov-kaart, en die was trouwens al verlopen. Gelukkig kon ik op internet bij het ov een persoonlijke ov-kaart maken. Weer vulde ik een heleboel velden in, en ik kon er een foto bijvoegen. Versturen, en betalen, en afwachten want de kaart zou thuisgestuurd worden.

Dat duurde een paar dagen. Toen viel er een belangrijke envelop in de bus, want de envelop was wit en er stonden geen logo’s op, en dan weet je: daar zit iets heel belangrijks in: een bankpas, of in dit geval een persoonlijke ov-kaart. Bij de ov-kaart kwam direct het verzoek een account aan te maken op de site van ov. Daar kun je bijhouden waar je heen bent geweest. Weer vulde ik een heleboel velden in.

Account aanmaken

Toen dat gelukt was moest ik mijn account koppelen aan de kaart. Nu had ik gelukkig de persoonlijke ov-kaart, en kon ik die koppelen aan dat account van mijn zoon. Nu was alles klaar en ready to go. Ik had DigiD en een ov-kaart, dus kon ik op de site van studenten-ov de ov-studentenkaart voor mijn zoon aanvragen.
Daar ging ik. Op de site van studenten-ov logde ik in via DigiD of DUO, dat is een andere naam voor hetzelfde, en weer vulde ik de gegevens van mijn zoon in, die kon ik inmiddels wel dromen, en ik vroeg een ov-studentenkaart aan. Versturen. Dank u, u krijgt binnen vijf dagen bericht.

Dat kwam al sneller, na een dag. Dat is het voordeel van digitaal. Het gaat allemaal supersnel. Het studenten-ov voor mijn zoon was goedgekeurd. Het is wel een lening, dus als hij zijn diploma niet haalt kan ik voor iedere maand dat hij gereisd heeft 98 euro terugbetalen. Tenminste, dan kan hij dat terugbetalen, vertelde ik hem later.

Een lening

Nu hoefde ik alleen nog maar de ov-studentenkaart van mijn zoon te koppelen aan zijn persoonlijke ov-kaart. Daarvoor moest ik op het handige internet op de site van studenten-ov waar ik via een linkje terecht kon komen op de knop ‘koppelen’ drukken. Weer van alles invullen, en het was gelukt. Ik kreeg een bevestiging in de mail, inderdaad: alles was gelukt. Ik hoefde nu alleen nog maar even naar een ov-oplaadpunt te gaan om het studentenreisproduct van mijn zoon op te halen, en op de persoonlijke gekoppelde kaart te zetten.

Dat moeten we nog doen. De kaart ligt op mijn werktafel, met de foto. Compleet internet weet hoe hij heet, wanneer hij geboren is, waar hij naar school gaat, en om dat reizen ging het in eerste instantie. Wat we nu hebben: een lening. Straks moet mijn zoon naar school, en dan regent het, en dan zal deze kaart zijn waarde bewijzen. Digitalisering is een zegen. Het maakt alles zo eenvoudig.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

13 tekenen dat je in huis woont met een puber

Die heerlijke puberhuisgenoten van ons zorgen voor reuring in huis. Zo hebben we immer volle wasmanden, vinden we kleren vooral op de grond, en...

Als je dochter ineens bijna een vrouw is

Als Anne haar dertienjarige dochter in haar onderbroek ziet rondlopen, realiseert ze zich ineens dat haar kleine meisje bijna een vrouw is geworden. Wanneer...

58 dingen die ik denk op een ouderavond

Binnenkort is het weer tijd voor de ouderavonden. En dus stap je het domein van je puber binnen en word je opgesloten met andere...

De beste (en enige) Muppet rap battle aller tijden

Kermit en Pepé nemen het in de Muppet rap battle op tegen Miss Piggy en Beaker in de enige echte Muppet rap battle. En...

Na alle #metoo verhalen komt de volgende vraag: en nu?

Op verschillende social media-kanalen leest Saskia de honderden #metoo verhalen. Schrijnende bekentenissen van meisjes en vrouwen die met seksueel misbruikt of intimidatie te maken...

Ontroerende Facebookpost geeft puberouders weer een beetje hoop

Voelt het soms alsof je kinderen je ontglippen? Dat ze zo snel volwassen proberen te worden dat vasthouden aan hun jeugd voelt alsof je...

Alle pubers weten, voor de allerflauwste grappen moet je bij je vader zijn

Vaders zijn er in alle soorten en maten. Vaders in ribbroeken, vaders die elke avond voor de tv in slaap vallen, vaders die nog...

100 jaar meisjes mode in 2 minuten

Leuk voor ons om te kijken, wat droegen wij back in the days, maar ook leuk voor je dochter om te zien. Zo zag...

35 reden waarom puberjongens zo ontzettend aandoenlijk zijn

Onze lieve puberzonen; soms zijn ze niet te hebben en willen we ze het liefst achter het behang plakken, maar meestal zijn ze gewoon...

Een nieuwe gore hype: de ice cream challenge

Er is weer een nieuwe challenge: de ice cream challenge. En het is best wel een gore uitdaging. Mensen likken namelijk aan een beker...

Jachtseizoen, dé hit onder pubers (en ze komen nog buiten ook!)

Vanmiddag stonden er drie buurkinderen voor de deur. 'We gaan Jachtseizoen doen.' Mijn dochter was eigenlijk aan het leren voor haar proefwerk Engels, maar...

‘Natuurlijk schatje, wat een goed idee! We gaan met Kerst naar naar Curaçao’

Als pubers iets níet hebben, dan is het wel realiteitszin. Zo vond de dochter van Jeanette dat ze deze Kerstvakantie best naar Curaçao kunnen...

Grappig: deze Russische vader gaat helemaal uit zijn plaat

Deze vader noemt zichzelf Angry Russian Dad, en inderdaad: hij is heel erg boos op zijn zoon. Die ellendeling zit de hele dag te...