14 dingen die onze pubers heel goed kunnen en daarom een schoolvak zouden moeten zijn

Voor deze vaardigheden halen ze met gemak een 10

Op school wil het misschien niet altijd vlotten met onze pubers. Maar ondertussen blinken ze mooi wél uit in deze vaardigheden (die helaas geen schoolvak zijn).

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

300x250

#1 Fysieke behendigheid

Zonder op te kijken van hun mobiel in volle vaart een trap op en af sprinten? Kom maar op. Dat die trap bezaaid ligt met slipgevaarlijke voorwerpen zoals een sportshirt, schoolboeken en een in elkaar gepropte plastic tas; geen probleem.

#2 Samenvatting maken

– Hoe was het op school?
– “Ja, stom.”

#3 Een mening formuleren

– Waarom vond je het stom op school?
– “Ja duh. Het is schóól.”

#4 Een vreemde taal leren

Engelse, Franse of Duitse woordjes stampen lijkt een onhaalbare exercitie. Maar zodra Jacin Trill iets in zijn raptaal dicteert: ‘CheckmeinmnBonnesuitikpullupmetdatinthehoodowdiekandycushiszogoedbinnenkorticehetvoeltzogoed’, dreunen onze pubers dat dezelfde dag al 100% foutloos op. En na een week nog steeds. Zonder lesboek of wrts. Ow aw ow!

#5 Lange termijn planning

Een vriend bellen wanneer hij nou eindelijk eens die oude fiets/discolampen/partytent komt ophalen? Rustig maar, dat doen ze straks wel. Of anders morgen. Hoezo heeft dat ineens zo’n haast? Het staat toch niet in de weg?

#6 Vertrouwen geven

Trouwens, ze hebben die vriend laatst al geappt. Nee, hij heeft nog niet gereageerd. Hoezo, er achteraan bellen? Hij kan het toch gewoon druk hebben? Komt heus wel goed hoor.

#7 Prioriteiten stellen

Woow! De kaartverkoop van dat harde hockeyfeest is geopend! Ja, morgen is die belangrijke wiskundetoets. Maar dit gaat nu echt even voor.

#8 Organiseren

Bellen, bellen, bellen en hop, twaalf vrienden gescoord. Die hun duiten meteen keihard in de hockeyfeestspaarpot flashen.

#9 Downscale rekenen

Schoenen van 230 euro duur? Haha, ze zijn juist afgeprijsd! Normaal kosten ze 280. Dus ze móeten ze nu kopen en gauw ook, anders zijn ze uitverkocht.

#10 Economische waardebepaling

Hoezo ‘geen echt leer’? Sneakers zijn altijd van die stof. Dat zit gewoon lekker. Dus echt hè: 230 euro Is Niet Duur.

#11 Consumentenkennis

Jij zag mooie sneakers voor 70 euro in de sale? Ha ha. Welk merk? Ow ja. Daar gaan ze dus echt niet mee lopen. Even ter vergelijking: “Dat jullie nou zo skeer zijn… Maar jullie zijn ook oud, dan maakt het niet meer uit.”

#12 Selectief communiceren

De godganse dag leven ze als een Siamese tweeling met hun mobiel verkleefd. Maar o wee als jij belt. Dan tref je geheid een dode lijn.

#13 Geen tekst verklaren

Oh, had je gebeld? Hadden ze zeker hun mobiel niet gehoord. Of net even uit staan. Trouwens, hun batterij was ook (bijna) leeg.

#14 Grenzen stellen

Hoezo bel jij eigenlijk? Je weet toch. Zodra zij de voordeur achter zich dicht trekken, houd jij op te bestaan. Op de plaatsen waar hun echte leven zich afspeelt, dien jij je niet te vertonen. Dus ook niet met je naam op het schermpje van hun mobiel. Gewoon Niet.

 

Lees ook
Geschreven door
More from Ineke van Lier

22 keer verliefd zijn in het analoge tijdperk: zo ingewikkeld was dat voor ons toen!

Verliefd zijn in de jaren tachtig was nog best ingewikkeld. Want hoe...
Lees verder