Hiermee begint het puberen: uitslapen, stinken en bunkeren

Zo begint het!

De zoon van Ellen Dikker zit in de brugklas, maar van echt puberen is nog geen sprake. Ze heeft eens op een rijtje gezet wat er nog aan ontbreekt. Voor alle ouders die twijfelen of hun kind al pubert een handige checklist en voor echte puberouders een nostalgisch lijstje.

#1 VROEGE VOGEL
Mijn zoon is altijd vroeg uit de veren. Zelfs als hij voor zijn doen laat naar bed gaat, rinkelt er ergens een intern wekkertje. 8.00 uur eruit is echt uitslapen voor hem. Meestal springt hij energiek rond 7.00 uur uit z’n bed en sprint naar de huiskamer om daar een uurtje voor dag en dauw te doen waar hij zin in heeft. Ouders van echte pubers drukken mij regelmatig op het hart dat ik hier straks naar terug verlang. Want er schijnt een dag te komen dat hij voor 12.00 uur z’n slaapkamer niet uitkomt en je moedeloos wordt van die meurende puber in bed.

#2 STINKDIER
Dat brengt mij bij het volgende punt. Mijn kind stinkt (nog) niet. Hij sport veel en lang en vooral ook intensief, maar zijn shirtjes komen reukloos uit z’n voetbaltas. Eén keer zat er per ongeluk een shirtje van een teamgenoot in z’n tas. Twee koppen groter dan mijn zoon en met de baard al in de keel, was mij wel duidelijk dat bij deze jongen de hormonen al door het lijf gieren. Nou, dat was te ruiken ook. Blijkbaar stinken hormonen naar zweet. Mijn hemel, wat een lucht. Het shirtje liep uit zichzelf naar de wasmand.

#3 BUNKEREN
Mijn zoon is een goede eter. Altijd geweest. Maar het grote bunkeren moet nog komen. Ik hoor verhalen van twaalf boterhammen pindakaas na school. Die in een bodemloze put lijken te verdwijnen want een half uur later gaat er ook nog een hele zak chips achteraan. Dat fenomeen ken ik nog niet. Mijn zoon neemt nog altijd twee bammetjes mee naar school. En het komt geregeld voor dat ik de volgende dag nog een halfje in z’n broodtrommel terugvindt ook.

#4 BLOOTJE
Mijn zoon loopt nog gewoon bloot door het huis. Zijn lichaam is nog niet aan grote veranderingen onderhevig en dus is er ook geen schaamte. Best handig als je in een klein appartement woont waar je elkaar onmogelijk níét kunt tegenkomen. Als hij met z’n kleine broertje in bad zit, kan ik daarnaast dus gewoon mijn tanden poetsen.

#5 SCHELDKANONNADE
Toen hij laatst uit school kwam zei hij ”hé pik” tegen z’n vader. Dat was nieuw voor ons. Maar we zijn nog niet uitgescholden. Het is echt geen lieverdje en als iets niet lukt of hem niet zint kan hij behoorlijk tekeer gaan. Maar de grote tirades die bij een ouderhatende puber horen, zijn ons nog bespaard gebleven. Mijn vrienden hebben het over schreeuwende pubers die met deuren slaan. Dergelijk gedrag zag ik voor het laatst op z’n derde in de supermarkt. Met z’n vuisten roffelend op de grond lag hij hysterisch te gillen. Niet voor niks noemen ze dat de peuterpubertijd. Toen liet ik hem gewoon liggen. Ik ben benieuwd wat ik in de echte puberteit doe.

#6 LEGO NINJAGO
Eigenlijk wilde hij gamen. Of iets op YouTube kijken. Misschien een spelletje op z’n telefoon. Maar als hij thuiskomt en z’n kleine broertje naar Lego Ninjago op Netflix kijkt, vergeet hij meestal wat hij van plan was. Zonder dat hij er erg in heeft is hij naast z’n broertje gaan zitten en wordt hij meegezogen in de wereld van vuurschietende legopoppetjes. Zolang hij daar nog in opgaat hoef ik geen ouderlijk toezicht op de computer in te schakelen.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

 

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Ellen Dikker

Het huishouden van caberetière Ellen Dikker: Meelbal

De zoon van Ellen Dikker is sinds kort veranderd in een meelbal....
Lees verder