Met een puber in huis heb je ook digitale indringers

Pubers zijn heel erg gesteld op privacy. Op hun eigen privacy welteverstaan. Die van jou doet er niet toe. De dochter van Carine heeft er in ieder geval maling aan. 

Weet je nog toen je kinderen klein waren en je niet alleen naar de wc kon? Want er lag een peuter voor de deur te huilen die met jou op dat toilet wilde zitten. Je zou denken dat je met pubers die fase voorbij bent. Maar er is bijna geen verschil tussen het opvoeden van een driejarige en dertienjarige. Met twee pubers in huis wordt mijn privacy dan ook behoorlijk op de proef gesteld.

Digitale indringer

Afgelopen week wilde ik douchen en liep, in mijn badjas, gelukkig, de badkamer binnen. Ik draaide de douchekraan open en voordat ik mijn badjas wilde ophangen voelde ik dat ik bekeken werd. Ik keek achter me. Er was niemand te bekennen. Ik speurde nog eens de badkamer af. Toen viel mijn oog op een smartphone die verticaal tegen het tandenborstelbekertje stond.

Ik kwam iets dichterbij en inspecteerde de telefoon. Op dat moment zwaaide iemand in het telefoonscherm en riep enthousiast naar mij: ‘Hallo!! Ik ben hier!’. Ik ontwaarde een vriendinnetje van mijn dochter. ‘We waren aan het facetimen, maar ze moest even weg’, kwebbelt het vriendinnetje vrolijk in beeld verder. Ik trok mijn badjas nog even strakker aan en zei dat ze maar fijn met iemand anders moest gaan facetimen. Da-hag!

Puber privacy

Niet veel later werd mijn privacy wéér geschonden. Ik zat in dezelfde badkamer op de wc en mijn dochter kwam al facetimend binnen en liet mij zwaaien naar haar vriendin. Terwijl ik op de wc zat! Er kwam dus een verbod op facetimen op de bovenverdieping.

Weer even later heb ik een huisverbod op ‘Lopend Facetimen’ ingesteld. Ik bevond mij in een hevige woordenwisseling met mijn man. Met schelle stem, rood hoofd en wilde gebaren wilde ik net, met een stevige oneliner, de discussie winnen terwijl dochterlief filmend binnenliep richting koelkast. Haar vriendinnetje en haar hele familie konden heerlijk meegenieten van onze echtelijke ruzie over wie hier in huis nu altijd alles opruimt (ik) en wie dénkt dat-ie altijd alles opruimt (hij).

Ik ben benieuwd hoe lang dat verbod in acht wordt genomen, want het lijkt wel alsof mijn dochter alleen maar aan het facetime is. Zolang ze dat zittend in een stoel doet, vind ik het prima. En anders heb ik gedreigd dat ik ook ga facetimen met een vriendin, bijvoorbeeld op het moment als ik haar wakker maak. Kan mijn dochter meteen gedag zeggen tegen die vriendin als ik mijn telefoon onder haar net wakker snoetje schuif.

Elke week schrijft Carine Vaessen over alles waar ze als vijftigplus pubermoeder mee moet dealen. In oktober is haar boek Pleister op mijn kont verschenen waarin ze met humor en zelfspot schrijf over haar ervaringen. 

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

17 dingen waaraan je de derdeklasser meteen herkent

Je puber is geen rookie meer op school, maar het examen is ook nog lang niet in zicht. Daar gedragen ze zich dan ook...

Op tijd thuiskomen in 101 irritante stappen

Als jij met je puber afspreekt dat ze om 6 uur thuis moet zijn, betekent dat niet per se dat je puber dan ook...

Aan je puber laten zien: zó doe je de deksel op de pindakaaspot

Dat pubers niet uitblinken in luisteren is bekend. We kunnen iets 100 keer zeggen of vragen en dan nog kijken ze je aan met...

Zo zien de pubers van beroemde acteurs eruit

Ja, we geven het toe, we zijn best nieuwsgierig naar hoe de pubers van beroemde acteurs eruit zien. En dan zien we meteen dat...

Ellen moest een andere auto kopen van haar zoon

Ellen Dikker reed Opel, maar toen er een andere auto moest komen, adviseerde haar zoon Lev haar toch een ander merk te kopen. Opel...

Reageert je puber niet op appjes? Ga sms’en

Stel je dochter wil in haar eentje, door het donker, met een grote rugzak om, naar een van de mindere buurten van de stad...

Een puber thuis? Je kunt net zo goed een kamerplant nemen

We vergelijken pubers regelmatig met kamerplanten:  je hebt ze in de kamer staan, maar ze doen niet zo heel veel. Tegen ze praten lijkt...

Dansen met je vader, deze twee jongens doen het!

In tijden van thuis zitten en nergens naartoe kunnen worden mensen creatief. Zo ook deze twee broers, die met hun vader gaan dansen.  De broers...

Hoe in vier seconden een gezellig etentje een oorlogsgebied werd

Ik weet niet hoe jullie avond is verlopen, maar de stof van het slagveld waar ik net vandaan kom dwarrelt eigenlijk nog maar net...