Als je puber liefdesverdriet heeft, breekt ook een beetje jouw hart 

De zeventienjarige puberzoon van Joke heeft een leuk vriendinnetje. Of nee, hád een leuk vriendinnetje. Want het is uit. En hij is ontroostbaar. En dan is niet alleen het hart van haar zoon gebroken, maar ook dat van haar. 

Als ik je rode ogen zie en vraag of je hooikoorts hebt, begin je hartverscheurend snikken en roept ‘Het is uit!’ Je duikt met dat lange lijf in mijn armen. Mijn grote lieve zoon. Zo intens verdrietig heb ik je nog nooit gezien. Ik schiet ook vol. Ik weet hoe gek je op haar bent, wat een groot deel van je leven zij is. Ik zag je in anderhalf jaar tijd groeien van de jongen naar de lieve mini-man die je nu bent. 

Flashback naar vroeger

Ik krijg flashbacks naar mijn eigen eerste echte liefdesverdriet. Mijn hele wereld stortte in. Het was groter dan groot. Ook ik was ervan overtuigd dat ik nooit meer gelukkig kon zijn. Dat ik de liefde van mijn leven had verloren. Alles, werkelijk alles wilde ik doen om het weer goed te maken. Het had ook wel iets heroïsch, dat getergde. ’s Avonds langs zijn huis lopen met verdrietige muziek op mijn walkman. Gedichten schrijven vol hartzeer. Volschieten bij muziek omdat het precies gaat over jou. Verdrietige films kijken en je er totaal in verliezen. Het gevoel dat je er nooit meer echt overheen komt. En je daar ook een beetje in laten hangen vanuit de gedachte dat de scherpte van de pijn je voelt, iets zegt over hoeveel je voor elkaar hebt betekent. Nu kijk ik daar toch wat anders op terug. Weet nu ik dat ik de slechte kanten in die eerste relatie, niet wilde zien. Daar had ik andere relaties voor nodig. 

Puber van de leg

In de periode die volgt, zie ik ook bij jou hoe het je volledig in beslag neemt. Die lieve puber die normaal voor de lunch al minstens acht boterhammen pindakaas heeft weggewerkt, krijgt nu ineens geen hap meer door zijn keel. Die grote jongen die al maanden het liefst met rust gelaten wil worden, legt ineens ’s avonds op de bank zijn hoofd op mijn schoot. Ik hoor hoe je je hart uitstort bij die grote zus die je normaal gesproken zo superirritant vindt. En die grote slungel die steeds een geïrriteerde zucht slaakt als ik mijn armen om hem heen probeer te slaan, kruipt nu zelf in mijn armen voor troost.

En ik ben blij dat je mijn steun zoekt. Dat ik je mag troosten. Dat jij voelt dat je bij me terecht kunt. Dat wij die band nog hebben samen. Want daar heb ik de laatste tijd best weleens aan getwijfeld. Al die keren dat jij overduidelijk niet op mijn bemoeienis zat te wachten. Die afwerende houding als ik je een knuffel wilde geven of belangstellend vroeg hoe het met je gaat. 

Maar ik zie ook dat je jezelf na een tijdje weer bij elkaar raapt. Je gaat extra werken en laat je door je vrienden op sleeptouw nemen. Je eet, ook al is het tegen heug en meug. Als je na een week of twee weer geïrriteerd je ogen ter hemel slaat als ik vraag hoe je dag was, ben ik daar voor het eerst oprecht blij om. Je hebt mijn troost niet meer nodig. Ik weet dat er meer liefdes gaan komen en vast ook weer voorbijgaan. Maar die eerste keer hartzeer, die vergeet je nooit meer.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

Snoepgoed dat je vast nog wel kent van toen je zelf een puber was

Een frisse adem, daar zijn pubers bijzonder alert op. Want stel je gaat onverwacht een potje zoenen of je komt die ene leukerd tegen, dan...

Tijd voor een spelletje puber camping-bingo

Het is weer tijd voor een spelletje bingo. Deze keer de puber camping-bingo. Leuk om andere puberouders op de camping uit te nodigen voor...

43 dingen die pubers roepen bij het eten in de vakantie

Vakantie! Eindelijk tijd om te eens te wagen aan culinaire experimenten, of om lekker uit eten te gaan. Dat wordt door je pubers niet...

Laat je pubers zich vooral lekker vervelen

Je pubers aan hun lot overlaten zorgt niet alleen voor minder irritaties aan jouw kant, het bevordert ook de vindingrijkheid van je pubers. Een...

Gamen, vergeet ook de positieve kanten niet

Schermtijd is het onderwerp waar ouders met hun kinderen de meeste strijd over hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind achter het...

SpangaS, de serie waar veel pubers naar kijken, stopt

Na vijftien jaar stopt de serie SpangaS ermee. Menig puber keek (en kijkt) ernaar. De serie maakt grote en soms zware maatschappelijke onderwerpen toegankelijk.  Op...

Deze 13 dingen moet je echt een keer doen met je puberzoon

Met deze tips voor een uitje met een puberzoon, wil je puber echt wel iets leuks doen met zijn moeder.Je zou namelijk denken dat...

Franse woordjes onthouden, ho maar, maar wel álle voetballers uit zijn hoofd kennen

Mijn zestienjarige onthoudt geen enkel Frans woordje of wiskundige stelling, maar heeft een enorme voetbalkennis. Zo kent hij álle spelers van de Champions League...

Zo braaf, het is bijna onuitstaanbaar

Waar zijn die opstandige, kont-tegen-de-krib-gooiende pubers gebleven? Ze zijn slaapverwekkend braaf. 'Nee, we gaan niet mee stappen, want we willen morgen vroeg op voor...