Als je puber liefdesverdriet heeft, breekt ook een beetje jouw hart 

De zeventienjarige puberzoon van Joke heeft een leuk vriendinnetje. Of nee, hád een leuk vriendinnetje. Want het is uit. En hij is ontroostbaar. En dan is niet alleen het hart van haar zoon gebroken, maar ook dat van haar. 

Als ik je rode ogen zie en vraag of je hooikoorts hebt, begin je hartverscheurend snikken en roept ‘Het is uit!’ Je duikt met dat lange lijf in mijn armen. Mijn grote lieve zoon. Zo intens verdrietig heb ik je nog nooit gezien. Ik schiet ook vol. Ik weet hoe gek je op haar bent, wat een groot deel van je leven zij is. Ik zag je in anderhalf jaar tijd groeien van de jongen naar de lieve mini-man die je nu bent. 

Flashback naar vroeger

Ik krijg flashbacks naar mijn eigen eerste echte liefdesverdriet. Mijn hele wereld stortte in. Het was groter dan groot. Ook ik was ervan overtuigd dat ik nooit meer gelukkig kon zijn. Dat ik de liefde van mijn leven had verloren. Alles, werkelijk alles wilde ik doen om het weer goed te maken. Het had ook wel iets heroïsch, dat getergde. ’s Avonds langs zijn huis lopen met verdrietige muziek op mijn walkman. Gedichten schrijven vol hartzeer. Volschieten bij muziek omdat het precies gaat over jou. Verdrietige films kijken en je er totaal in verliezen. Het gevoel dat je er nooit meer echt overheen komt. En je daar ook een beetje in laten hangen vanuit de gedachte dat de scherpte van de pijn je voelt, iets zegt over hoeveel je voor elkaar hebt betekent. Nu kijk ik daar toch wat anders op terug. Weet nu ik dat ik de slechte kanten in die eerste relatie, niet wilde zien. Daar had ik andere relaties voor nodig. 

Puber van de leg

In de periode die volgt, zie ik ook bij jou hoe het je volledig in beslag neemt. Die lieve puber die normaal voor de lunch al minstens acht boterhammen pindakaas heeft weggewerkt, krijgt nu ineens geen hap meer door zijn keel. Die grote jongen die al maanden het liefst met rust gelaten wil worden, legt ineens ’s avonds op de bank zijn hoofd op mijn schoot. Ik hoor hoe je je hart uitstort bij die grote zus die je normaal gesproken zo superirritant vindt. En die grote slungel die steeds een geïrriteerde zucht slaakt als ik mijn armen om hem heen probeer te slaan, kruipt nu zelf in mijn armen voor troost.

En ik ben blij dat je mijn steun zoekt. Dat ik je mag troosten. Dat jij voelt dat je bij me terecht kunt. Dat wij die band nog hebben samen. Want daar heb ik de laatste tijd best weleens aan getwijfeld. Al die keren dat jij overduidelijk niet op mijn bemoeienis zat te wachten. Die afwerende houding als ik je een knuffel wilde geven of belangstellend vroeg hoe het met je gaat. 

Maar ik zie ook dat je jezelf na een tijdje weer bij elkaar raapt. Je gaat extra werken en laat je door je vrienden op sleeptouw nemen. Je eet, ook al is het tegen heug en meug. Als je na een week of twee weer geïrriteerd je ogen ter hemel slaat als ik vraag hoe je dag was, ben ik daar voor het eerst oprecht blij om. Je hebt mijn troost niet meer nodig. Ik weet dat er meer liefdes gaan komen en vast ook weer voorbijgaan. Maar die eerste keer hartzeer, die vergeet je nooit meer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

26 keiharde feiten over puberjongens opvoeden die gewoon kloppen

Puberjongens opvoeden is nogal een uitdaging. Toch kun je hierbij uitgaan van een aantal onomstotelijke waarheden. Dit weet je zeker als je een of...

Je puber heeft een proefwerk wiskunde in 36 irritante stappen

Wiskunde, wij hielden er niet zo heel erg van. Onze pubers ook niet. Maar ja, ze willen wel overgaan. Dus gaan ze extra hun...

49 dingen die je niet mag zeggen als je puber vrienden mee naar huis neemt

Natuurlijk vind je het leuk als je puber vrienden mee naar huis neemt. Maar je krijgt wel een gebruiksaanwijzing wat je wel en niet...

Om melancholiek van te worden: de eerste verjaardag van je kind als puber

De jongste van Ralph word twaalf en is dus officieel puber. Het zorgt voor gemengde gevoelens bij haar vader, die zich realiseert dat die...

Puber maakt selfie met haar dode oma

Je kunt op verschillende manier je grootmoeder eren of herdenken. Een selfie met haar maken nadat ze is overleden is daar geen van, lijkt...

Je kunt drank wel verbieden, maar je puber komt toch wel aan alcohol

Martine zou niet gek staan te kijken als haar kinderen vóór hun achttiende al zouden beginnen met drank. Het is namelijk heel makkelijk verkrijgbaar....

Martine ziet wat de lockdown doet met haar pubers en wordt er verdrietig van

Tot nu toe hield Martine die Corona-maatregelen prima vol. Maar vandaag kwamen toch de tranen, om haar pubers. Verschrikkelijk dat hun wereld kleiner wordt,...

Ondertussen in de damestoiletten…

Wij wisten het ook niet, terwijl we er toch echt genoeg komen, maar in de damestoiletten wordt er best vaak een feestje gevierd. Zingen,...

Autorijden is voor jongeren niet te betalen

Jongeren mogen op hun zeventiende al hun rijbewijs halen. Maar om te kunnen rijden, moeten ze wel een zak geld meenemen.  Voor jongeren is autorijden...

Ritalin: wees er voorzichtig mee

De dochter van Marieke heeft ADD en kreeg Ritalin voorgeschreven. Een artikel waarin ze vertelde waarom haar de dochter de pillen NIET slikt, riep...

Verbod op energiedrankjes, vinden wij als ouders dat een goed idee, of moeten die pubers het zelf maar uitzoeken?

Kinderartsen roepen op een verbod op energiedrankjes voor kinderen jonger dan 13 jaar, en een maximum van één blikje voor jongeren tot 18 jaar....

20 voordelen van een huishouden met alleen maar mannen

Floris vindt vrouwen tof, laat daar geen misverstand over bestaan. Hij vindt ze leuk, geweldig, aantrekkelijk, interessant en alles wat daar bij komt kijken,...

Heeft jouw puber nooit geld? Dan kan hij nog wat leren van deze Youtubers

Leeft jouw puber ook voor gamen, nieuwe kleren en leuke dingen doen met vrienden, maar is hij aan de andere kant niet echt van...