Als je puber liefdesverdriet heeft, breekt ook een beetje jouw hart 

De zeventienjarige puberzoon van Joke heeft een leuk vriendinnetje. Of nee, hád een leuk vriendinnetje. Want het is uit. En hij is ontroostbaar. En dan is niet alleen het hart van haar zoon gebroken, maar ook dat van haar. 

Als ik je rode ogen zie en vraag of je hooikoorts hebt, begin je hartverscheurend snikken en roept ‘Het is uit!’ Je duikt met dat lange lijf in mijn armen. Mijn grote lieve zoon. Zo intens verdrietig heb ik je nog nooit gezien. Ik schiet ook vol. Ik weet hoe gek je op haar bent, wat een groot deel van je leven zij is. Ik zag je in anderhalf jaar tijd groeien van de jongen naar de lieve mini-man die je nu bent. 

Flashback naar vroeger

Ik krijg flashbacks naar mijn eigen eerste echte liefdesverdriet. Mijn hele wereld stortte in. Het was groter dan groot. Ook ik was ervan overtuigd dat ik nooit meer gelukkig kon zijn. Dat ik de liefde van mijn leven had verloren. Alles, werkelijk alles wilde ik doen om het weer goed te maken. Het had ook wel iets heroïsch, dat getergde. ’s Avonds langs zijn huis lopen met verdrietige muziek op mijn walkman. Gedichten schrijven vol hartzeer. Volschieten bij muziek omdat het precies gaat over jou. Verdrietige films kijken en je er totaal in verliezen. Het gevoel dat je er nooit meer echt overheen komt. En je daar ook een beetje in laten hangen vanuit de gedachte dat de scherpte van de pijn je voelt, iets zegt over hoeveel je voor elkaar hebt betekent. Nu kijk ik daar toch wat anders op terug. Weet nu ik dat ik de slechte kanten in die eerste relatie, niet wilde zien. Daar had ik andere relaties voor nodig. 

Puber van de leg

In de periode die volgt, zie ik ook bij jou hoe het je volledig in beslag neemt. Die lieve puber die normaal voor de lunch al minstens acht boterhammen pindakaas heeft weggewerkt, krijgt nu ineens geen hap meer door zijn keel. Die grote jongen die al maanden het liefst met rust gelaten wil worden, legt ineens ’s avonds op de bank zijn hoofd op mijn schoot. Ik hoor hoe je je hart uitstort bij die grote zus die je normaal gesproken zo superirritant vindt. En die grote slungel die steeds een geïrriteerde zucht slaakt als ik mijn armen om hem heen probeer te slaan, kruipt nu zelf in mijn armen voor troost.

En ik ben blij dat je mijn steun zoekt. Dat ik je mag troosten. Dat jij voelt dat je bij me terecht kunt. Dat wij die band nog hebben samen. Want daar heb ik de laatste tijd best weleens aan getwijfeld. Al die keren dat jij overduidelijk niet op mijn bemoeienis zat te wachten. Die afwerende houding als ik je een knuffel wilde geven of belangstellend vroeg hoe het met je gaat. 

Maar ik zie ook dat je jezelf na een tijdje weer bij elkaar raapt. Je gaat extra werken en laat je door je vrienden op sleeptouw nemen. Je eet, ook al is het tegen heug en meug. Als je na een week of twee weer geïrriteerd je ogen ter hemel slaat als ik vraag hoe je dag was, ben ik daar voor het eerst oprecht blij om. Je hebt mijn troost niet meer nodig. Ik weet dat er meer liefdes gaan komen en vast ook weer voorbijgaan. Maar die eerste keer hartzeer, die vergeet je nooit meer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

7 keer omdenken zodat de ochtend met pubers wat lekkerder loopt

De ochtenden met je pubers zijn soms niet om door te komen. Niet alleen moet je zelf op gang komen, ook die pubers moeten...

Pubers die niet luisteren als je ze roept? Gooi dan gewoon de wifi eraf

Sandra, moeder van drie, is wel  klaar met eindeloos roepen dat het eten klaar is en dat vervolgens niemand komt. Niet luisteren? Dan maar...

Ruzie maken met je tiener doe je zo

O nee, ruzie in de tent! Hier lees je waar het vandaan komt en hoe je het weer goed maakt. En bedenk: een vette...

Maryana wilde niet meer verder leven omdat ze werd gepest

In de indringende documentaire Eindeloos Gepest – Het verhaal van Maryana zien we het verhaal van Maryana die niet meer verder wilde leven, omdat...

Als het feest van je dochter Project-X achtige proporties aanneemt

Isabelle's dochter wil een huisfeest geven. Het aantal gasten is al opgelopen tot 100 en blijft groeien. Project X is er niks bij. ‘Maar Mam,...

Filmpje: hoe zorg je als ouders dat je kind niet op het slechte pad raakt

De puberteit is de periode waarin je je als kind leert af te zetten tegen je ouders. Je gaat een beetje rebelleren, en dingen...

Zullen we stoppen met het labelen van pubers?

Heeft iemand jouw kind wel eens zo genoemd? Een 'moeilijk kind' of een 'probleemgeval'? Zeker als je puber bijvoorbeeld ADHD heeft, of een leerprobleem,...

Wetsvoorstel seksueel geweld: hoe voeden we hier onze pubers in op?

Als het goed is komt er binnen niet al te korte tijd een nieuwe wet waarin ongewenst seksueel geweld strafbaar wordt. Geweldig natuurlijk, want...

Zo braaf, het is bijna onuitstaanbaar

Waar zijn die opstandige, kont-tegen-de-krib-gooiende pubers gebleven? Ze zijn slaapverwekkend braaf. 'Nee, we gaan niet mee stappen, want we willen morgen vroeg op voor...

De videoclips waar onze pubers naar kijken zijn eigenlijk ontzettend braaf

Kijken onze pubers naar controversiële videoclips? Welnee. De clips uit 'onze tijd' zijn pas echt weird en scarry.  Ineens hoorden we op eerste kerstdag gegniffel uit...

Geef middelbare scholen de vrije hand

In de Volkskrant vraagt een rector van een middelbare school in Amsterdam zich af of de richtlijnen van de VO-raad wel zo handig zijn....

Luizen, schurft, infecties; pubers nemen van alles mee naar huis

Luizen, schurft, infecties; je puber neemt het allemaal mee naar huis. Lekker dan. En wat doe je ertegen?   'Mam, wil je even kijken of ik...

11 dingen waar wij ons mee vermaakten in de eighties

Waaah, bijna meivakantie. Maar wat moeten de pubers doen? Hier een paar dingen die wij deden. He-le-maal zonder internet. Computeren op de Commodore 64 Gamen...