Je puber spijbelt, en je komt erachter via Instagram

Als je er via slinkse wegen op Instagram achter moet komen dat je dochter nog in haar bed ligt als ze eigenlijk een toets Frans heeft, wat zou jij dan doen? De wind van voren geven, of er gewoon maar niks van zeggen? 

Ik ben aan het werk. De telefoon gaat. Het is het nummer van de school van mijn twee pubers. Nee hè, dit is de zoveelste keer. Wat nu weer? “Spreek ik met de moeder van Zoë?”, hoor ik aan de andere kant van de lijn. Ik ken iedereen daar van school, de conciërges, de huiswerkklasleraar, de coördinatoren, de meeste docenten, de rectrix.  Via mijn dochter Zoë, wel te verstaan. Voor haar tweelingbroer Melchior wordt nooit gebeld. Ja, daar spreekt ze mee. Het is mijn gebroed, de dochter, die in veel punten op me lijkt. Positief natuurlijk, het blijft je kind. Maar helaas hanteert ze ook een behoorlijk vrije interpretatie van regels en wetten. 

Opstaan is lastig

“Ze heeft nu een toets Frans en we vragen ons hier af waar ze blijft.” Ik leg uit dat ik op mijn werk zit, dat ik dacht dat ze het eerste uur vrij had. Tegenwoordig word ik haar slaapkamer uitgevloekt als ik om acht uur informeer of ze niet naar school moet.  Dat dien je als ouder natuurlijk manhaftig te weerstaan, als een rots in de branding. Je dient het zestienjarige ochtendhumeurtje van pedagogische repliek, waar ze iets aan heeft voor de rest van haar leven. Maar soms heb je daar in de vroege ochtend geen zin in. Overigens heeft ze van vader inmiddels een langzaam lichter wordende wekker gekregen, van mij een wekkerradio en een opwindwekker heeft ze ook. Dus ze kan in theorie zelf uit bed komen. Vanochtend geloofde ik het wel. Ze komt zelf maar uit bed. 

Puber social media check

Ik beloof school alles te doen om haar naar school te krijgen, want praktisch een beetje lastig gaat, op 90 kilometer afstand. Ik ben aangewezen op social media. Facebook doet ze niet, dat is “voor de oude mensen, zoals jij en je vrienden.” Twitter is volgens haar helemaal voor de hoogbejaarden, de fossielen die nog uit de pre-internettijd stammen. Kunnen we eveneens overslaan. Instagram it is.  Ze weigert stelselmatig mij toe te voegen als vriend, dus ik moet het doen via de accounts van haar vriendinnen. WTF!. Het zal toch niet waar zijn? Ze heeft een filmpje geplaatst, tien minuten geleden! 

Op bed ligt een überluie Zoë. Dekbed afzakkend over zich heen een half-ontbloot loom waaierend pyjamabeen, haar lange haar klitterig op half zeven. Ze kijkt lachend en slaperig met haar blauwe ogen in de lens, naast haar hoofd houdt ze haar horloge. Daarna ziet de kijker haar weer in bed neerzijgen, met haar arm in de lucht en haar vingers op aftelstand. “Drie – twee – één – en de les begint…… nu!” zegt ze terwijl ze met haar hand een startbeweging maakt. Dan trekt ze de dekens over zich heen en stopt het beeld. Duidelijk. Ze spijbelt. Dit is een heterdaadje.

Online, offline

Ze is online op whatsapp. Doet ze dat onder de dekens ofzo? Natuurlijk reageert ze niet als ik bel, dit was voorspelbaar. Ik blaf een podcast vol, iets met onderwijsinspectie en bewijsmateriaal, toekomst, de goot op zijn best, pot gerukt, kinderen in Afrika, de oorlog, tieners in Aleppo, als de donder, en nog veel meer, vermengd met diverse  krachttermen die ik zelf ook nog niet kende voor ik ze uitsprak. Ineens is ze offline. Twee seconden later is het filmpje verwijderd.

Wat nu te doen? Hoe krijg ik haar naar school? Ik moet naar een interview. Ik slijp mijn potlood en pak mijn interviewblok terwijl het beeld van Zoë (“en de les begint…..nu!”) nog op mijn netvlies hangt. Maar het werk roept, sorry. Après moi le déluge. Als ik vanavond thuis ben, zien we wel wat de scherven zijn. Op de terugweg heb ik alle tijd om een stichtelijk opvoedkundig woord voor te bereiden. Niet dat het zal helpen, vrees ik, maar wie weet… Of zal ik gewoon doen alsof er niets aan de hand is? De échte laissez-faire-moeder uithangen?   

Journalist Marieke van Willigen is alleenstaande moeder van de tweeling van 16. Ze heeft een blog: www.jurkenvanmaria.nl

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

7 keer omdenken zodat de ochtend met pubers wat lekkerder loopt

De ochtenden met je pubers zijn soms niet om door te komen. Niet alleen moet je zelf op gang komen, ook die pubers moeten...

25 tekenen dat je kind toe is aan de middelbare school (en jij ook)

De laatste schoolweken van alle kinderen in groep acht op de basisschool gaan in. Op naar de brugklas. Een grote stap, maar hé, je...

25 antwoorden van pubers als ze iets doen dat bijna goed gaat

Pubers zijn echt de beroerdste niet. Ze helpen graag een handje mee in huis, verzorgen zichzelf, en houden rekening met hun andere huisgenoten. Tenminste,...

Vrijheid, waarom pubers het belangrijk vinden dat we het blijven vieren

Vandaag vieren mijn pubers uitbundig de vrijheid. Want dat is net zo belangrijk als herdenken vinden ze. 'Als we niet hardop vieren dat we...

Pas op: pubers spelen gevaarlijk bierspel

Dat pubers drankspelletjes is bekend. Er is nu een gevaarlijk bier-spelletje dat wordt gespeeld. Pubers belanden erdoor in het ziekenhuis. Het UMC Groningen laat via...

36 dingen die pubers roepen als je (gezellig, met het gezin) naar het bos wilt

Zo'n hele zondag binnen verpieteren, jou niet gezien. Dus je wilt er lekker even met z'n allen op uit. Een frisse neus halen, bewegen,...

Broer en zus maken ruzie om frikandel, politie grijpt in

De politie in Den Helder werd opgeroepen omdat er melding was van een flinke ruzie. Eenmaal ter plekke aangekomen bleek dat een broer en...

50 dingen die we nooit zullen begrijpen aan pubers

Ze zijn reteslim, aartslui (behalve als ze zelf iets willen) en volstrekt onbegrijpelijk. Voor wie huis en haard deelt met pubers: 50 x instant...

‘Mijn zoon spijbelt, liegt en blowt’

Niks erger voor een moeder dan een kind met wie het niet goed gaat. Je geeft jezelf de schuld en ergert je tegelijkertijd dood...

Hoe een aanslag in Utrecht pubers duidelijk maakt hoe belangrijk stemmen is

Hoe de aanslag van afgelopen maandag en de verkiezingen van vandaag de pubers van Saskia duidelijk maakt hoe belangrijk stemmen is. Alleen kun je...

Dit gelooft je puber nooit: zo dachten we in 1998 over mobiele telefoons

Het lijkt nog helemaal niet zo lang geleden, 1998, maar toch, als je de mensen uit deze video hoort praten over mobiele telefoons lijkt...

Ouders durven soms niet op een verjaardagen te komen als hun kind vmbo-advies heeft

In deze laatste schoolweken krijgen veel kinderen uit groep 7 een voorlopig schooladvies. En dat houdt de gemoederen flink bezig. Want ouders schrikken als...

Pubers mogen alles als ze 18 zijn, zullen we daar alsjeblieft 21 van maken?

Wat Anne betreft mag die magische leeftijd van 18 onmiddellijk worden verhoogd naar 21. Want laten we eerlijk zijn, als je 18 bent kun...