De puberzoon van Bas gaat op zichzelf wonen en dat vindt hij verdrietig én mooi

De puberzoon van Bas ging uit huis en dat maakte de nodige emoties bij hem los. Want als vader is hij nu niet meer nodig.  

Het leven met mijn zoon, dat zich ergens in het midden houdt tussen continue ergernis en ontroering, werd even plotseling als onverwacht doorbroken met de mededeling: ‘Oh ja, ik ga over een paar dagen op mezelf wonen.’ Er was een kamer vrijgekomen in het huis van vrienden. Voor hem was daarmee de kous af, hij had zijn ouders immers geïnformeerd, en kon hij verdergaan met het plunderen van de koelkast en een spoor van voedselresten achterlaten in de keuken. Bij mij liet zijn opmerking ook een spoor achter. Van shock, mijn kind gaat het huis uit, en weemoed, mijn kleine jongen is groot.

Talloze gedachten en emoties streden de dagen daarna in mijn hoofd om voorrang. We wonen onder de rook van Amsterdam, in een dorp, en nu ging mijn dorpskind naar de grote stad. Amsterdam is een prachtige, kolkende, magische stad, maar hoeveel zijn er niet opgeslokt en soms ook verslonden door haar verlokkingen en verleidingen? Ik hield mijn gedachtes voor me. Opvoeden gaat immers over loslaten en vertrouwen geven en niet over mijn eigen angst projecteren op mijn zoon.

Een paar dagen later stond ik in de Jordaan, in een buurt waar ik zelf ook had gewoond toen ik zijn leeftijd had. Ik stond dubbel geparkeerd, een grote flatscreen en wat vuilniszakken -jongens hebben niet veel nodig- uit te laden en naar vier hoog-achter te brengen. Ik wist niet dat er zoveel trappen achter een onschuldige gevel schuil konden gaan. Daarna nam ik hem mee naar een broodjeszaak die er dertig jaar geleden ook al zat. En waar de broodjes opvallend genoeg nog steeds door dezelfde man werd gesmeerd. Veel dingen veranderen, maar gelukkig ook veel dingen niet.

Op de weg terug biggelden de tranen over mijn wangen. Mijn jochie, helemaal alleen in die grote, gevaarlijke stad, dacht ik, want ik wilde mijn tranen rechtvaardigen. Maar hoe verder ik van hem af reed, hoe meer ik me realiseerde dat dit niet over hem loslaten ging, maar over mijn eigen loslatingsproces.

Mijn ‘tijd’ was opeens heel erg voorbij. De tijd waarin je groot wordt, je ontwikkelt, die boeiende, meeslepende, maar onmiskenbaar interessante tijd waarin je volwassen wordt, lag toch echt achter me. Diezelfde boeiende tijd stond heel nadrukkelijk ongeduldig en onmiskenbaar voor de neus van mijn zoon te trappelen.

Het is prachtig om je kinderen gezond op te zien groeien, en ook ontzettend dankbaar, maar tegelijkertijd ook pijnlijk. Want met het groeien van de betekenis van het leven van je kind, neemt je eigen betekenis -haast diametraal- af. Ik ben niet meer nodig. Mijn zoon heeft mij niet meer nodig. En dat is een pijnlijk, maar vooral een geruststellend en mooi gevoel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

21 uitspraken van mensen die overduidelijk zelf geen pubers hebben

Ongevraagd advies, daar zitten we echt niet op te wachten. Helemaal als het komt van mensen die zelf nog geen kinderen hebben in de...

‘Ik pop weleens een XTC, maar mijn pubers mogen het niet weten’

Marloes' vriendin Cynthia * (50) heeft het uitgaan weer ontdekt. En daar horen ook drugs bij. Alleen haar pubers van vijftien en zeventien weten...

25 krankzinnige redenen waarom pubers jouw spullen lenen

Hoewel we vaak genoeg 'Jij komt zó uit de vorige eeuw' naar ons hoofd geslingerd krijgen, zijn we blijkbaar hip genoeg om allerhande spullen...

Aan pubers die een tussenjaar willen: zorg dat je een plan hebt!

Voor de puber die het even niet weet, lijkt een tussenjaar ideaal. Maar hoe voorkom je dat je puber na het halen van zijn...

Zo krijg je pubers aan het gezonde eten (nou ja, we doen ons best)

Natuurlijk zorg je dat je pubers iedere dag voldoende gezonds binnenkrijgen. Maar je hebt er helemaal geen zicht meer op wat ze als even...

20 dingen die pubers doen in de verkeerde volgorde

Dat pubers er zo hun eigen methodes op na houden hebben we vaak genoeg in de praktijk ervaren. Maar echt snappen doen we dat...

Waarom Nederlandse pubers het eigenlijk best relaxed hebben

Martine was de afgelopen weken in Groot-Brittannië, en verbaasde zich over hoe heftig het er daar soms aan toe gaat. Dan hebben onze kinderen...

31 dingen die ik denk als mijn puber met zijn telefoon de deur uitloopt

Die telefoon zit nu eenmaal aan hun hand vastgekleefd, dus als pubers naar buiten gaan, gaat die telefoon uiteraard mee. Ook de zoon van...

Hoezo verwend?! Zo leven de rijkste tieners van de wereld

Deze 17-jarige miljonairsdochter heeft thuis elf auto's en drie boten. O ja, ze mag onbeperkt shoppen met de creditcard van paps en als ze...

Vind je je puber te braaf? Misschien moet je zelf braver worden

Pubers problematisch? Helemaal niet! Ze zijn eerder wat te -ehm- braaf. Blijkt ook uit de cijfers. Roken en drank zijn ook voor losers, zo...

Wat pubers roepen als zij met jou Grease gaan kijken

Vanavond zitten wij er klaar voor, voor De Allerbeste Film Aller Tijden, want: die muziek, die dansjes en natuurlijk John Travolta en Olivia Newton-John....

Dit ken je als je puber was in de 90’s

Waarschijnlijk ligt het aan onze leeftijd, maar de nineties... die waren toch gisteren? Toch is 1990 toch ook alweer dertig jaar geleden. Wij waren...

8 moeders met een fantastisch gevoel voor humor

Niemand die je zo met beide benen op de grond houdt als je moeder! Deze hilarische moeders weten wel raad met hun bijdehante kroost....