De puberzoon van Bas gaat op zichzelf wonen en dat vindt hij verdrietig én mooi

De puberzoon van Bas ging uit huis en dat maakte de nodige emoties bij hem los. Want als vader is hij nu niet meer nodig.  

Het leven met mijn zoon, dat zich ergens in het midden houdt tussen continue ergernis en ontroering, werd even plotseling als onverwacht doorbroken met de mededeling: ‘Oh ja, ik ga over een paar dagen op mezelf wonen.’ Er was een kamer vrijgekomen in het huis van vrienden. Voor hem was daarmee de kous af, hij had zijn ouders immers geïnformeerd, en kon hij verdergaan met het plunderen van de koelkast en een spoor van voedselresten achterlaten in de keuken. Bij mij liet zijn opmerking ook een spoor achter. Van shock, mijn kind gaat het huis uit, en weemoed, mijn kleine jongen is groot.

Talloze gedachten en emoties streden de dagen daarna in mijn hoofd om voorrang. We wonen onder de rook van Amsterdam, in een dorp, en nu ging mijn dorpskind naar de grote stad. Amsterdam is een prachtige, kolkende, magische stad, maar hoeveel zijn er niet opgeslokt en soms ook verslonden door haar verlokkingen en verleidingen? Ik hield mijn gedachtes voor me. Opvoeden gaat immers over loslaten en vertrouwen geven en niet over mijn eigen angst projecteren op mijn zoon.

Een paar dagen later stond ik in de Jordaan, in een buurt waar ik zelf ook had gewoond toen ik zijn leeftijd had. Ik stond dubbel geparkeerd, een grote flatscreen en wat vuilniszakken -jongens hebben niet veel nodig- uit te laden en naar vier hoog-achter te brengen. Ik wist niet dat er zoveel trappen achter een onschuldige gevel schuil konden gaan. Daarna nam ik hem mee naar een broodjeszaak die er dertig jaar geleden ook al zat. En waar de broodjes opvallend genoeg nog steeds door dezelfde man werd gesmeerd. Veel dingen veranderen, maar gelukkig ook veel dingen niet.

Op de weg terug biggelden de tranen over mijn wangen. Mijn jochie, helemaal alleen in die grote, gevaarlijke stad, dacht ik, want ik wilde mijn tranen rechtvaardigen. Maar hoe verder ik van hem af reed, hoe meer ik me realiseerde dat dit niet over hem loslaten ging, maar over mijn eigen loslatingsproces.

Mijn ‘tijd’ was opeens heel erg voorbij. De tijd waarin je groot wordt, je ontwikkelt, die boeiende, meeslepende, maar onmiskenbaar interessante tijd waarin je volwassen wordt, lag toch echt achter me. Diezelfde boeiende tijd stond heel nadrukkelijk ongeduldig en onmiskenbaar voor de neus van mijn zoon te trappelen.

Het is prachtig om je kinderen gezond op te zien groeien, en ook ontzettend dankbaar, maar tegelijkertijd ook pijnlijk. Want met het groeien van de betekenis van het leven van je kind, neemt je eigen betekenis -haast diametraal- af. Ik ben niet meer nodig. Mijn zoon heeft mij niet meer nodig. En dat is een pijnlijk, maar vooral een geruststellend en mooi gevoel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

30 redenen waarom het leven voor puberjongens niet altijd makkelijk is

Wij snappen ook wel dat het leven als puber niet heel makkelijk is, want wij ouders zijn immers ook jong geweest. Vandaar deze opsomming...

Docenten die niet goed Nederlands spreken staan wel voor de klas

De vijftienjarige dochter van Anne staat een dikke onvoldoende voor wiskunde. En dat is jammer want ze wil wiskunde als vak kiezen in haar...

Emotioneel moment: de allerlaatste schooldag van je puber

Er is tijd kwijt. Waar is de periode gebleven tussen eerste basisschooldag en laatste dag eindexamen? Margriets pubers (17 en 19) doen vandaag hun...

Een keer per maand op bivak, die jongens vinden het geweldig

Slaag je er maar niet in om je puber zelf zijn rotzooi op te laten ruimen? Maak dan kennis met Mariska van Rooij (46)....

Onderzoek zegt: huiswerk maakt gelukkig. Nou, wij merken er niks van.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat pubers gelukkiger worden van huiswerk maken, dan van op hun telefoon of Facebook zitten. Hallo, wat is dit? De...

Eindelijk: er komt een emoji voor ongesteld zijn

Meisjes en vrouwen zouden met de emoji van de bloeddruppel misschien makkelijker over ongesteld kunnen communiceren. Nu nog een emoji voor PMS. Bij de...

6 dingen die pubers zeggen als ze ergens onderuit willen komen

Mee naar de verjaardag van oma, een feestje van je werk of die voorstelling waar jij je zo op verheugd had. Maar je kind...

Zeggen tegen meisjes dat ze voorzichtig moeten zijn, kunnen we daarmee ophouden?

Twaalf- en dertienjarigen die worden naroepen of op hun kont geslagen; ook jonge meisjes worden geconfronteerd met seksuele intimidatie. En wat doen wij? We...

Lieve dochter, zo zitten jongens nou eenmaal in elkaar

Nu Nathan de brugklasperiode van zijn dochter met rasse schreden ziet naderen, wordt hij al benauwd bij de gedachte aan het contact van zijn...

Té grappig: Spitting Image komt weer terug

Als pubers lagen wij ook altijd dubbel om de geweldige poppen van Spitting Image, die we met namen kennen uit het clipje van Genesis'...

Wow, dit wisten wij zelfs niet eens over onze cyclus

Tof om te laten zien aan je puberdochter. Ongesteld zijn en de hormonenkermis die daar bij hoort, zijn niet alleen maar k*t. Dit filmpje...

Pubers testen populaire haarstyling tools uit de jaren 90 (en het resultaat is vooral verwarring)

Tegenwoordig staat heel Youtube vol met haar en make-up tutorials. Onze pubers weten op hun twaalfde al de perfecte eyeliner te zetten, hoe ze...

De puber gaat uit, zijn moeder staat doodsangsten uit

Als haar vijftienjarige zoon uitgaat, zit Margriet nog net niet hyperventilerend op de bank. ‘Straks jat iemand zijn telefoon en pinpas en rost hem...