‘Mam, OMG, zeg dat je thuis bent om mijn pakketje aan te nemen’

Pubers kopen veel online. Voordeel is dat het makkelijk en relatief goedkoop is, nadeel is dat ze het niet du moment van aanschaf in hun handen hebben. Dus als ze weten dat hun pakketje onderweg is, wordt hemel en aarde bewogen om te zorgen dat er iemand thuis is om het aan te nemen.

‘Mam, OMG, zeg dat je thuis bent.’ Mijn dochter belt me als ik voor mijn werk zo ongeveer aan de andere kant van ons land ben. Als ik vraag wat er is, want ze klinkt enigszins in paniek, roept ze dat ze op school zit en dat haar nieuwe broek en shirt tussen 11 en 15 uur worden afgeleverd aan onze voordeur. Ik zeg dat ik tussen 11 en 15 uur zeker weten niet thuis ben en vraag daarna of ze geen les heeft.

‘Mam’,  zegt ze gedecideerd, ‘ik ben natuurlijk uit de les weggelopen, wat denk jij dan? Ik kreeg een appje dat mijn pakketje onderweg is en nu moet ik alles fixen, want ik ben de hele middag niet thuis. Ik zeg dat ik liever heb dat ze haar schoolwerk fixt en terug naar de les gaat, maar ze ratelt over mijn woorden heen. Weet ik of papa thuis is? Haar broer? De buurvrouw? Kan oma naar ons huis komen om het pakketje aan te nemen? Dat laatste meent ze serieus, terwijl haar oma op een half uur rijden van ons vandaan woont.

Strategisch shoppen

Het is niet de eerste keer dat er  een paniektelefoontje wordt gepleegd over een pakketje dat onderweg is. Ik snap dat mijn dochter enthousiast is en haar gekochte waar zo snel mogelijk in eigen handen wil hebben, maar, zo hou ik haar voor, dan kan ze beter ‘strategisch’ online shoppen zodat ze zeker weet dat ze thuis is als het wordt gebracht. Maar zoals dat gaat met pubers, die goede raad wordt  simpelweg in de wind geslagen.

Ondertussen wordt mijn dochter steeds creatiever in het bedenken van oplossingen. Zo liet ze een keer, bij wijze van experiment claimde ze, haar pakketje bij school bezorgen. En heeft ze een keer de bezorger naar haar oppasadresje laten komen – ze had een briefje op de deur geplakt dat ze twee straten verder was en die beste man is er nog naartoe gegaan ook. Ook vriendinnen worden ingezet. Zo kwam ik een keer thuis en zat L. op onze bank te wachten op de bezorger terwijl mijn dochter op school zat. Mijn dochter zat op haar beurt weer bij L. thuis een hele ochtend  te wachten zodat ze het pakketje van haar vriendin in ontvangst kon nemen.

Niet zwemmen, wel wachten

Ik vind het prima dat mijn dochter online shopt, maar dat gedoe om die pakketjes vind ik storend. Hemel en aarde wordt bewogen, familieleden gebeld en gevraagd naar hun locatie en als dat niet thuis is, hoezo ben je níet thuis?, wanneer ze dan thuiskomen. Uitjes worden uitgesteld en afspraken verzet. Mijn dochter zou laatst gaan zwemmen met een vriendin, maar in plaats van dat ze in het water lagen, zaten ze de hele middag thuis te wachten. Ik vroeg aan haar vriendin of ze dat niet vervelend vond en dat lieve kind keek me met grote ogen aan. Vervelend? Welnee, ze snapte het juist heel goed. ‘Er komt een pakketje, ik zou ook wachten’,  zei ze.

De optie: als niemand thuis is, wordt het bij de buren afgeleverd, is voor mijn dochter geen optie. Want wie weet wanneer de buren dan weer thuis zijn als zij het bij hen wil ophalen? De optie: laat het bij een pakket ophaalpunt afleveren wordt ook met een oogrol weg gevetood, want dat is toch allemaal veel gedoe. Mijn dochter vindt het eigenlijk ook wel tot onze oudertaken behoren om die pakketjes van haar in ontvangst te nemen. Wij zijn toch het meeste thuis? Nou dan? Ik zou er ook bijna een dagtaak aan hebben om dat wat hier allemaal aan de deur wordt gebracht en weer opgehaald in goede banen te leiden. Maar in plaats van haar persoonlijke assistent te zijn laat ik haar weten dat ze mij tussen 8 uur ‘s morgens en 18 uur ‘s avonds niet mag storen voor onbelangrijke zaken, waar pakketjes ook onder vallen. En als ze dat wel doet, dat ik dan als ik wel thuis ben de bezorger gewoon voor de dichte deur laat staan. Eens kijken of dat helpt.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

31 dingen die pubers NIET doen omdat jij het zegt

Je kunt het honderd keer zeggen, maar ze doen het nog steeds niet. Op een of andere manier WEIGEREN ze deze dingen te doen....

Jij wilt slapen, je puber gaat nog even in discussie met je

Is het je wel eens opgevallen dat pubers grote zaken het liefst bespreken du moment ze naar bed moeten? Of ze gaan op dat...

De maandagochtend in 27 uitspraken van pubers

Niet veel mensen zijn maandagochtend-mensen. Maar pubers slaan deze dag het liefst over. Niks geeft dan ook het maandagochtendgevoel beter weer dan de uitspraken...

Als het feest van je dochter Project-X achtige proporties aanneemt

Isabelle's dochter wil een huisfeest geven. Isabelle's huis is een appartement van vijftig vierkante meter. Het aantal gasten is al opgelopen tot 100 en...

Vergeet seksuele voorlichting, You Tube doet het voor je

Afgelopen week ontstond aan de keukentafel van Anne een gesprek over seksuele voorlichting. Het onderwerp was bij biologie ter sprake gekomen, maar bij navraag...

‘Doe die scholen open, en vlug een beetje’

Niet alleen om de leerachterstanden in te lopen, maar ook voor de mentale gezondheid van onze pubers zouden de scholen weer heel snel open...

Autorijden is voor jongeren niet te betalen

Jongeren mogen op hun zeventiende al hun rijbewijs halen. Maar om te kunnen rijden, moeten ze wel een zak geld meenemen.  Voor jongeren is autorijden...

Waarom Marieke’s dochter geen Ritalin meer slikt

Marieke heeft een puber met ADD. Dat label vindt ze lastig en zo ook Ritalin, het middel dat veel drukke en snel afgeleide pubers...

Maryana wilde niet meer verder leven omdat ze werd gepest

In de indringende documentaire Eindeloos Gepest – Het verhaal van Maryana zien we het verhaal van Maryana die niet meer verder wilde leven, omdat...