Laat je niet gek maken: we doen het als puberouders heel goed!

Laat je niet gek maken: we doen het als puberouders heel goed!

Opvoeddeskundigenrollen over elkaar heen om te vertellen wat ‘wij’ als ouders allemaal niet goed doen. Want pubers groeien tegenwoordig op voor galg en rad en eindigen allemaal coma-zuipend in de goot. We moesten onze kinderen maar weer eens gaan opvoeden, is hun devies. Ehm, zijn we daar dan niet de hele tijd mee bezig?

Als ik iets weet over leven met pubers dan is het dat meestal niets gaat zoals je wilt dat het gaat. Ze luisteren niet, lopen de kantjes ervan af en proberen van alles uit. Dat hoort bij opgroeien. Denk maar eens terug aan je eigen puberteit. Zelf nooit iets gejat uit een winkel? Stiekem gerookt? Te laat thuisgekomen? Een laag cijfer gehaald? Drugs gebruikt? Ruzie gehad met je ouders? Afgekeken? Brutaal geweest tegen een leraar? Vast wel.

Jouw pubers gaan dat ook doen

Grote kans dat jouw pubers dit soort dingen ook allemaal gaan doen. Je hoopt en je bidt dat het allemaal goed gaat. Dat ze inderdaad niet drugsverslaafd raken, of vroegtijdig zwanger. En dat ze hun school afmaken en een leuke studie kiezen.  Maar zeker weten doe je het natuurlijk niet. Jouw ouders wisten dat ook niet. Waarschijnlijk ben je -nu je dit leest- prima terechtgekomen. Dat neemt niet weg dat je natuurlijk bang bent dat het misgaat. Dus je bent streng, of wat toegeeflijker in de omgang met je kinderen. Maar je weet nooit dat wat je doet het juiste is. Keer je niet, omdat je te streng bent, je kind van je af? Of verwen je ze juist niet te veel? Pas als ze een jaar of dertig zijn, weet je of hoe je het gedaan hebt wel het juiste is geweest.

Opvoeddeskundigen

En daar komen dan de opvoeddeskundigen om de hoek kijken. Die bij elk incident waar jongeren bij betrokken zijn niet weten hoe snel ze hun vinger in de lucht moeten steken. Wat dit soort dingen zouden niet hebben plaatsgevonden als ouders hun kinderen beter hadden opgevoed. We maken er maar een potje van. Dus er vallen termen als ‘grenzen stellen’ en regels waaraan iedereen zich aan dient te houden. En er wordt zelfs gepleit voor de herinvoering van de ‘pedagogische tik’ tot een ‘flink pak slaag’.

Curlingouders

Ook zijn we curling-ouders, geven teveel toe en proberen onze kinderen met heel veel gepamper en bijlessen door de middelbare school heen te loodsen. En dat kweekt watjes die niet bestand zijn tegen stress en het werkende leven. Ze gaan telefoonloerend en comazuipend door het leven en ze hebben een heel grote mond tegen hun ouders en tegen leraren. Het worden daardoor enorme etterbakken, die op school met krukken gooien en prullenbakken in de fik steken en eigenlijk rijp zijn voor jeugddetentie.

De gelukkigste kinderen van de wereld

Het moet niet gekker worden. Zijn die deskundigen zelf nooit puber geweest? Hebben ze zelf pubers in huis? Wie zijn zij om te oordelen over álle puberouders? Die deskundigen die zo goed weten hoe pubers in elkaar steken en vooral hoe je pubers moet opvoeden weten niet dat puberouders iedere dag in huis wonen met die pubers. En dat geen puber hetzelfde is, en geen dag hetzelfde. Maar bovenal dat die pubers ook heel erg slim en leuk zijn. En heel gezellig bovendien. En ondernemend en inspirerend. Bovendien zijn deze pubers een generatie waarmee het echt prima gaat. Het beeld dat wij een telefoon- en gameverslaafde generatie opvoeden, met een brutale mond en een aanleg voor crimineel gedrag klopt gewoon niet. Het gaat beter met pubers dan ooit. Een indicatie: kinderen drinken veel minder alcohol dan vroeger, hebben later seks en maken gemiddeld een hoger schoolniveau af dan ooit. En o ja: Nederlandse kinderen zijn gelukkiger dan waar ook ter wereld.

Nou hoef ik als ouder voor al dat pubergeluk echt niet de credits te hebben. Maar misschien is het een teken dat wij, ouders het misschien toch wel íets goed doen. Ik voorspel een prima toekomst voor de jeugd van tegenwoordig

Geschreven door
More from Martine De Vente

Pubertroep: zo mooi kan het zijn

Fotograaf Rick Stolk heeft een dochter van 13,5, die zoals al onze...
Lees verder