Pubers laten boodschappen bezorgservices gewoon naar school komen

Pubers laten boodschappen bezorgservices gewoon naar school komen

Pubers laten boodschappen bezorgservices als Uber Easts en Gorillaz gewoon naar school komen met hun lunch. Of allerlei andere spullen. Op de school van de puberzonen van Sandra loopt het uit de hand.

Ik had al de indruk dat het er een tikje wild aan toe ging op de middelbare school van onze oudste twee, en nu kwam er een briefje binnen van de directeur waaruit bleek dat mijn vermoeden juist was. Het was er een tikje behoorlijk wild.

Beste ouders, las ik, ‘In de afgelopen weken hebben wij gemerkt dat steeds meer leerlingen eten of boodschappen laten bezorgen door diensten als UberEats, Getir of Gorillaz. Het komt regelmatig voor dat bestellingen onder schooltijd bezorgd worden en dat leerlingen de les uitlopen om deze aan te nemen.’ Ik liet de mededeling even op mij inwerken. Mijn oudste, Tim, had mij al een keer verteld dat kinderen soms gewoon opstonden uit de les om ‘even een Mackie te halen’, maar klaarblijkelijk hadden ze nu een manier bedacht om voedsel met nog minder krachtsinspanning te bemachtigen.

Snoep laten bezorgen

‘Doen jullie dat ook?’, vroeg ik streng aan de boys en wapperde met het bericht van de directeur. ‘O, één keertje maar’, antwoordde Tim en haalde zijn schouders op. ‘Bij Getir kreeg je 15 euro gratis bij je eerste bestelling en toen hebben we voor 16 euro snoep besteld.’ ‘Jullie hebben op school voor 16 euro aan snoep besteld en laten brengen’, herhaalde ik. ‘En dat werd niet in beslag genomen?!’

‘Nee, we hebben het snel in onze tas verstopt’, klonk het triomfantelijk. ‘We lieten het ook niet bij school afleveren hoor, maar bij het politiebureau.’ Ik knipperde met mijn ogen. Hun school staat naast een politiebureau. Ik had stilletjes de hoop gehad dat dit misschien een enigszins intimiderend effect zou hebben op een meute pubers, maar ook hierin had ik mij vergist. Na de scholenlockdown van dit voorjaar lijkt er een orkaan aan energie en hormonen door de tweedeklassers te gieren die zich door niets en iemand laat temperen en al helemaal niet door goedwillende docenten of een strenge directeur.

Pubers kunnen alles laten bezorgen

Ik pakte het briefje er nog eens bij. ‘Het bestellen van goederen en eten is een trend die we op scholen in heel Nederland zien’, stond er. Het ging om energydrinks, fastfood maar ook om ‘artikelen waarvan ouders niet op de hoogte zijn’. Ik twijfelde of ik wilde weten wat voor artikelen dat waren die kennelijk ook werden bezorgd en ik hoopte dat het Thunder Kings waren ofzo, of een incidentele Breezer en geen vlindermessen of wiet. Maar zeker weten deed ik dat niet.

‘Mame, we kopen heus geen jonko’s hoor’, zei onze oudste zelfverzekerd. Hij roffelde luidruchtig op zijn borst en liep richting zijn slaapkamer. ‘Zo dom zijn we niet. Je moet ons vertrouwen.’ Ik moest hem vertrouwen. God, wat wilde ik hem graag vertrouwen.

Dit artikel verscheen ook op de facebookpagina Lieve Jongens van Sandra Donker.

***
Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Geschreven door
More from Sandra Donker

Pubers die niet luisteren als je ze roept? Gooi dan gewoon de wifi eraf

Sandra, moeder van drie, is wel  klaar met eindeloos roepen dat het...
Lees verder