Welke wijn valt een beetje goed met die druifjes van ons?

Als je pubers combineert met de juiste wijn is het allemaal prima te doen

Welke wijn het beste bij je eten past weten we zo onderhand wel. Waar we pas echt behoefte aan hebben is welke wijn het beste combineert met onze pubers. Zodat we zonder al te veel kleerscheuren het leven met die bloedjes doorkomen.

Sommeliers en wijnkenners weten als geen ander te vertellen welke wijn je moet drinken bij welk gerecht. Waarbij de combinatie van de tonen in de wijn met die van het eten alles bepalend is. Maar hoe zit dat met de tonen van de wijn en die van een dag met pubers? Welke wijn combineert het lekkerst met hún tonen?

Welke wijn valt een beetje goed met die druifjes van ons?

1. Eeuwig wachten? Pinot Grigio

Het leven van een puberouder bestaat voor 98% uit wachten op die puber. Want jij bent namelijk wél op tijd klaar. Je hebt geen idee waarom ze zo lang hun haar moeten stijlen, last minute snapchat-video’s moeten maken – ‘Het kan alleen maar nu, mam, dat weet je toch?’, ontdekken dat ze hun oplader kwijt zijn en , OMG IK KAN NIET ZONDER, dat ding moeten gaan zoeken en appjes moeten versturen. Dat jij wortel schiet lijken ze niet te begrijpen. Terwijl jij bonkend met je hoofd op de keukentafel of op het stuur – wachten op pubers gebeurt op de een of andere manier grotendeels in de auto, uit frustratie die spaarzame minuten weg ziet tikken. Dan heb je een licht zoete druif nodig. Die door de hoge concentratie aan suiker, en dus extra energie, uitstekend geschikt is als je lang op je puber moet wachten. Niet dat puber daardoor harder gaat lopen, maar dat is slechts een detail.

2. Chaos in huis? Riesling

Het aanschouwen van de totale chaos in je keuken nadat een roedel hongerige pubers huis heeft gehouden brengt niet het beste in je naar boven. Of die ontplofte badkamer met louter natte handdoeken op de grond. Of die puberkamer waar jij jouw eigenste servies handmatig onder het bed vandaag moet plukken. De troep die die gasten produceren is ongekend. Je zou er gewoon van gaan huilen. En dat doe je ook. En mag ook. Evenals een fles Riesling opentrekken. Die is licht in alcohol en heet daarom ook wel slobberwijn. Zodat je gewoon een paar glazen achter elkaar achterover kunt slaan.

3. De hele dag discussies? Chardonnay

Als puberouder ben je 24/7 aan het discussiëren met je puber. Over schermtijd, telefoontijd, bedtijd,  tijdstip van thuiskomen, huiswerktijd, whatever tijd. Discussies die je met volle kracht moet aangaan, anders lopen die bloedjes zo over je heen. Het kenmerk van Chardonnay is de volle, ronde smaak die zorgt voor een robuuste wijn. En robuust is wat je nodig hebt als je voor de 100ste keer naar je puber gilt dat ‘schermtijd over is’.

4. Vieze puberslaapkamers? Garnacha 

De Garnacha kan goed tegen extreme hitte en is immuun voor allerlei ziektes. Dat is ongeveer de status van een puberkamer. Het is er altijd heel heet en alle schimmels die er rondwanen maken je puber gek genoeg niet ziek. Beschimmelde lunchtrommels, verschaalde etensresten, bedorven boterhammen, ranzige gymkleren; pubers gedijen er goed bij. Wij ook, mits met een glas Garnacha. 

5. Mood swings from hell? Merlot

Merlot is fruitig en intens van karakter. En intens is ook het karakter van je puber. Als er met deuren wordt gesmeten, een mood swing from hell langskomt, er tranen zijn om ogenschijnlijk niks, gestampvoet wordt, jij de stomste wordt genoemd en het leven zo vreselijk zwaar is, laat je je puber gewoon even uitrazen en schenk je jezelf een glas Merlot in.

6. Last minute huiswerk? Prosecco

Je puber schiet op zondagavond in de stress, want er moet blijkbaar een werkstuk worden ingeleverd op maandagochtend dat even over het hoofd was gezien. En dat is natuurlijk jouw schuld. Evenals dat de wifi het niet goed genoeg doet, de printer het laat afweten en dat het klimaat naar de klote gaat – pubers in stress zijn nimmer genuanceerd dus schuiven op zo’n moment maar wat graag het wereldleed ook in jouw schoenen. Jij hebt vooral behoefte aan iets licht en fris. En dat is Prosecco.

7.  Volle of lege tafel? Sauvignon Blanc

Het is altijd maar afwachten hoe het diner eruit ziet. Kook je voor iedereen of voor jezelf? Zit je met de hele goegemeente aan tafel of alleen? Maak je iets wat iedereen lekker vindt of kook je wat jij wil eten? Je weet het gewoon niet. Het is elke keer maar raden wie thuis eet en op welk moment. Met als stelregel dat je het altijd verkeerd hebt. En of in je eentje met een volle pan voor je neus aan tafel zit, of met acht man naar  4 stukjes sushi kijkt die je voor jezelf had gemaakt. In beide gevallen is Sauvignon Blanc je redmiddel, want verfrissend en snel drinkbaar. Proost.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Geschreven door
More from Saskia Smith

9 diagrammen die duidelijk weergeven hoe pubers denken en doen

Het is af en toe best uitpuzzelen waarom pubers doen wat ze...
Lees verder