Over ruim twee weken is het voor bijna tweehonderdduizend middelbare scholieren zover: het centrale eindexamen. En in zo’n gek en vooral lang coronajaar is dat nog best een opgave.
Deze meivakantie zijn heel wat pubers aan het zwoegen op de lesstof die ze moeten weten voor hun eindexamen. Dat is niet nieuw, deze periode is elk jaar een stressvolle periode voor eindexamenkandidaten. Wat wel nieuw is, is dat deze lichting scholieren de eersten zijn die dat in deze corona-crisis doen. Vorig jaar werd er immers een streep gehaald door de centrale eindexamens.
Uitslag na de zomervakantie
De examens gaan dit jaar wel door. In aangepaste versie. De regels die de overheid heeft opgesteld bieden voor zowel verlichting als verwarring. Zo krijgen leerlingen een extra herkansing, mogen ze een vak niet mee laten tellen voor het bepalen van de uitslag en is het tweede tijdvak verlengd. En dan is er ook nog een herkansing in het derde tijdvak, maar dat hangt dan weer af of een leerling in het tweede tijdvak opgaat voor de eerste kans van het centraal examen. Snap je het nog? In het gunstige geval weet je of je kind is geslaagd op 10 juni, in het minst gunstige geval pas op 27 augustus.
Examen in gekke tijden
Examen doen in de corona-crisis, ga er maar aan staan. Want nog steeds is niks normaal. De zoon van een vriendin is het afgelopen jaar amper op school geweest en kon zich thuis, met thuiswerkende ouders en een zusjes dat ook online les had, helemaal niet concentreren. Met alle gevolgen van dien. De dochter van een andere vriendin had halve dagen les op school en de andere helft thuis achter de laptop. En dat was vooral logistiek een uitdaging om ‘s middags weer op tijd thuis te zijn voor de volgende les. En dochter van weer een andere vriendin zit op een school die hun ICT niet op orde heeft en er soms dagenlang geen online les was en leerlingen ook niet naar school mochten komen. Ook was er veel onduidelijkheid over het PWS (profielwerkstuk), want hoe maak en presenteer je iets samen tijdens een pandemie met een lockdown en avondklok?
Petje af!
In een schooljaar waarin niks normaal was, waarin er amper (live) lessen waren, waarin er vooral veel onduidelijk was, moesten al die eindexamen scholieren aan het werk. Niet wetende hoe het jaar zou verlopen, wat er zou gebeuren en of ze alle lesstof wel voldoende konden oefenen. Zich goed voorbereiden op het examen, wat je in zo’n laatste schooljaar doet, was niet, of een stuk minder, mogelijk. In een tijd die onzeker was en waar regels steeds scherper werden vastgesteld maakten ook al die scholieren zich zorgen. Maar moesten tegelijk ook ervoor zorgen dat ze niet achterraakten op school. En dat laatste gebeurde uiteindelijk toch bij veel leerlingen. De zoon van mijn vriendin gaat nu ook op zaterdag naar examentraining op zijn school om, in zijn geval, de kernvakken bij te spijkeren. En hij is niet de enige. Er is op zijn school zelfs een wachtlijst.
Zoals gezegd: alles is anders, ook dit jaar, ook dit eindexamen. Al die kinderen die nu zitten te zwoegen boven een eindexamenbundel: petje af. In dit ingewikkelde, gekke en bizarre jaar maken zij er het beste van. Daar mogen we best wel even bij stilstaan. En heb je een eindexamenkandidaat thuis, wees dan extra lief voor hem of haar.
***
Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…
We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.