Pubers en hun zakgeld, wat betaal je wel en wat niet?

De zoon van Martine raakte tijdens een uitje naar Brussel zijn telefoon kwijt. Dikke paniek en uiteindelijk begon natuurlijk het Grote Zeuren om een nieuwe telefoon. Wat doe je dan als ouder?

Wij probeerden natuurlijk streng te zijn: ‘Moet je maar beter op je spullen letten’ en: ‘Je spaart maar voor een nieuwe’. Zijn bankrekening was nog lang niet toereikend en voor een nieuw toestel zou hij toch minstens nog negen maanden folders moeten lopen. Omdat wij de beroerdste niet zijn, ging zijn vader met hem op pad om een nieuwe telefoon uit te zoeken. Het werd weliswaar niet het allernieuwste model iPhone of Samsung, maar het topmodel van het B-merk kon ermee door. Met -en dat was ook een van zijn diepste wensen- een abonnement.

Het Nibud houdt al 32 jaar de inkomsten en uitgaven van scholieren in de gaten: ‘Ouders bemoeien zich veel te veel met de geldzaken van hun kinderen. Het is belangrijk dat de kinderen zelf de waarde van geld leren kennen’. Daarom vonden we dat mijn zoon toch moest bloeden en maakten we een deal: wij betalen het abonnement à € 22,-, hij levert een tientje zakgeld in. En dat is best veel, hij krijgt namelijk twintig per maand. De andere voorwaarde was dat we altijd ‘in’ zijn telefoon moesten kunnen, want wij betaalden tenslotte. Daarmee ging hij -schoorvoetend- akkoord.

Maar hoe zit dat met andere uitgaven? Volgens het Nibud betaalt ruim het merendeel van de ouders de schoolspullen, schoolboeken, sport, hobby’s en/of muziekles. Snoep, snacks, games en sieraden, make-up e.d. zijn voor pubers’ eigen rekening. Wij hebben sinds hij op de middelbare school zit ook deze afspraak: prima als je wilt snoepen en snaaien, maar dat doe je wel van je eigen geld. Ook het broodje in de kantine en de snacks uit het automaat: zelf betalen. Brood kun je meekrijgen en als je mazzel hebt een mandarijntje erbij. Je zou denken dat hij nu geen geld meer heeft. Iedere maand storten wij nog €10 zakgeld op zijn jongerenrekening, en afgezien van af en toe een broodje worst in de kantine van school, gaat er van het saldo niet heel veel af.

Nou ja, alleen als zijn ‘loon’ is gestort van de folderwijk. Met dat geld gaat hij linea recta naar Intertoys voor de nieuwste PS4 spellen. Ook kwam hij laatst thuis met een headset. Wel op mijn aandringen, want als ik die van mijn telefoon nodig had zat die ingeplugd in het game-apparaat. Want hier geldt: dingen voor je eigen lol betaal je maar zelf.

Toegegeven, daar zijn we wel een beetje dubbel in. Bioscoopkaartjes betalen wij. Wil je popcorn en cola, dan de eigen pinpas mee. Schaatsbaan? Wij betalen de toegang, maar het patatje en de chocomel zelf bekostigen.

Tot nu toe werkt deze verdeling prima. Maar valt natuurlijk niet vol te houden. Voor je het weet wil hij naar Walibi of de Efteling of naar Lowlands. Betalen wij zijn kaartje en mag hij zijn eigen pizza, cola en bandshirts kopen. Dacht het niet. Misschien moeten we daar toch binnenkort eens andere afspraken over maken.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ING, maar de inhoud is 100% van ons. De ING Jongerenrekening heeft een goede betaal- en spaarrekening voor jongeren met handige features zoals een saldochecker, spaardoelen opstellen en snel geld overmaken, leuke speciale aanbiedingen en een gaaf welkomstcadeau. Daarnaast kunnen ouders zelf via de app de rekening van hun kind in de gaten houden, heel handig om inzicht te krijgen in zijn/haar inkomsten én uitgaven.

Lees hier meer over ons advertentiebeleid.

 


Tags from the story
, , , , ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

51 zinnen van pubers die beginnen met ‘Mahàààm’

We weten niet hoe het zit met die van jullie, maar die...
Lees verder