Pubers en WhatsApp, meestal heb je een gebruiksaanwijzing nodig

Wie de neiging heeft in de telefoon van zijn puber te kijken, houd er maar mee op. De manoeuvres van pubers op WhatsApp zijn onnavolgbaar. Daarom een korte gebruiksaanwijzing van pubers en hun appjes, zodat we ze iets beter begrijpen als ze met ons (proberen te) communiceren.

#1 De klassenapp, echt superhandig zou je denken voor huiswerk en aanverwante zaken: je stuurt maar maar liefst ongeveer 1000 appjes per dag over bijzaken.
#2 Voor huiswerk maak je een sub-app aan, die dan heet ‘2C belangrijk’.
#3 Verder heeft iedere klas ongeveer 10 sub-appgroepen, ingedeeld op geslacht of op wie je vrienden zijn.
#4 In die sub-appgroepjes zitten gegarandeerd geen leraren of juniormentoren die de conversatie in de gaten houden.
#5 Een appje van je ouders negeer je per definitie.
#6 Tenzij je zelf een app hebt gestuurd die METEEN beantwoord moet worden, bijvoorbeeld over of je vader of moeder je wil ophalen omdat het regent, dan spam je ze een keer of honderd.
#7 Bellen, wat is dat?
#8 Als je geen zin hebt om te typen, dan maak je een gesproken bericht. Ook erg effectief als je anderen vieze geluiden wilt laten horen, zoals boeren of scheten.
#9 Een gesproken bericht luister je meestal niet af.
#10 Een appconversatie tussen jongens bestaat meestal uit drie woorden: ‘ja’, ‘nee’, en ‘weet niet’.
#11 Appen met zoons is trouwens altijd eenrichtingsverkeer.
#12 Een appconversatie tussen meisjes bestaat meestal uit ongeveer duizend woorden, waarin ze elkaar om de zin de liefde verklaren.
#13 Appen met dochters is tweerichtingsverkeer, waarbij de dochter meestal iets te ingewikkelde vragen stelt, die je niet met een tekstbericht kunt beantwoorden.
#14 Een appconversatie tussen een jongen en een meisje die elkaar leuk vinden, is – ehm – onnavolgbaar.
#15 Nooit jezelf als vader of moeder toevoegen aan de appgroep van je voetbal- of hockeyteam. Dat halen en brengen lossen ze maar lekker zelf op in hun eigen appgroep.
#16 Verander het wachtwoord van je telefoon zo snel mogelijk. Ouders zeggen dat ze het niet doen, maar ze gluren wel degelijk in je appjes.
#17 Als er een fittie is in de klas via WhatsApp, nemen ouders dat veel te zwaar op.
#18 Ook de mededeling op de app dat één van je klasgenoten na school wordt opgewacht, want het hoeft niet per se te betekenen dat je kind na school buiten wordt opgewacht.
#19 Wis voor de zekerheid berichten waarvan je zeker weet dat ze daarvan in paniek raken.
#20 Appen moet snel, dus je kort af: drm (=daarom), k (=OK, geen idee trouwens waarom je dat nou nog zou afkorten), jwz (=je weet zelf).
#21 In appjes gebruik je per definitie geen hoofdletters en punten, want teveel moeite.
#22 Je ouders begrijpen er – kortom – helemaal niets van, en dat is maar goed ook. Hoeven ze ook niet in je telefoon te kijken.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

 

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Waarom Quicksand (op Netflix) een serie is die je móet zien

Sebastian is de droom van menig pubermeisje: hij heeft een stinkend rijke...
Lees verder