9 bewijzen dat pubers en eten een superirritante combinatie is

Het aller-aller-aller-irritantst aan het hebben van pubers vind ik dat ik de hele dag met eten bezig moet zijn. Natuurlijk begrijp ik dat ik als volwassene de verantwoordelijkheid heb om ervoor te zorgen dat de mondjes gevoed zijn. Maar het onderwerp is next-level belangrijk en zij gaan er superirritant mee om.

1. Voor ik pubers had wist ik niet dat er zoveel aan te merken valt op het eten dat ik klaarmaak, maar ineens blijk ik samen te wonen met twee food critics. Die mij weinig sterren geven als chef-kok. Want dat waar ze trek in hebben is net niet wat er op tafel staat. We eten ook blijkbaar altijd hetzelfde. En het is schandalig dat er bijna nooit sushi op tafel staat.

2. De vraag: wat eten we vanavond is 9 van de 10 dagen voor 9 uur ’s ochtends al gesteld. In ieder geval voor ik in de stemming ben om over de warme maaltijd na te denken.

3. Zelfs als ze niet thuis zijn, word ik bij hun eet lief-en-leed betrokken. Zo kan ik een appje krijgen van de puber die mij heel graag wil laten weten vanuit de klas dat de boterham niet lekker is. Of hoe vreselijk het is dat hij geen geld heeft voor een lekker broodje in de kantine.

4. Het is alsof je samenwoont met Hollebolle Gijs. Voedsel verdwijnt sneller dan jij het kun bijvullen. Al doe je nog zo je best, daar valt simpelweg niet tegen op te kopen. Maar omdat ze echt niet te genieten zijn als ze nog niet gegeten hebben, doe je je stinkende best om dat te voorkomen. Het is een gebed zonder end.

5. Mijn eigen eten is niet veilig. Als ik thuiskom van een dag werken, is het een verrassing wat er nog is. Regelmatig is zelfs die superfijne chocoladereep die ik voor mezelf had gekocht en verstopt, toch op magische wijze in de pubergrot verdwenen.

6. Zelfs als ze ziek zijn, moet er flink wat in de snaveltjes. Die van mij kan serieus met een heel zielig stemmetje vragen of ik chips mee wil nemen uit de supermarkt.

7. Ze pakken schaamteloos het laatste van iets en zetten de verpakking netjes terug in de kast, zodat ik misgrijp op het moment dat ik sta te koken.

8. Maar toch zijn ze wel selectief in het eten dat ze eten. Ik kom regelmatig een zakje groene soppige smurrie tegen onder in een tas, dat eens een overheerlijke lunch was – door mij klaargemaakt.

9. Als ik mijn best doe om iets vitamine- en vezelrijks in elkaar te klussen, kan ik steevast rekenen op een opmerking als: ‘Kunnen we geen thuisbezorgd laten komen, want we gaan toch geen bruine bonen eten? Gatver!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

21 tekenen dat je puber een toetsweek heeft

Je zou willen dat ze het hele jaar door zo ijverig zijn. Maar helaas. Gelukkig wordt er de komende tijd in menige puberkamer een...

Waarom je als puberouder de ideale werknemer bent

Zuchten je collega's dat ze het zo zwaar en druk hebben? Dan moeten ze een keer een dagje bij jou thuis komen. Want pubers...

10 dingen die ik irritant vind aan pubers en hun mobiele telefoon

Het is een dingetje in menig huishouden met pubers: die mobiele telefoon. Ergernis. Irritaties. Wrevel. Ongenoegen. Ruzies. Geschreeuw. Ook bij Saskia thuis. Want haar...

Een puber die op zaterdagochtend naar zijn baantje gaat in 45 irritante stappen

De veertienjarige zoon van Anne heeft een baantje, vakken vullen in de supermarkt. Elke zaterdag moet hij zich om half 9 melden. Best een...

70 dingen die ik denk in de ochtend als mijn twee pubers in de badkamer zijn geweest

Het is 's morgens altijd spitsuur in de badkamer, helemaal met pubers in huis. En om nou te zeggen dat ze de boel  een...

18-jarige maakt Wonderfoon voor dementerende bejaarden

Het is een zowel uniek als hartverwarmend: dementerenden laten bellen met hun jeugdherinneringen. De Wonderfoon is een aangepaste telefoon waarmee ouderen liedjes van vroeger...

Handleiding voor beginnende puberouders in 13 handige stappen

Jeanette -inmiddels gepokt en gemazeld als ouder van twee pubers- heeft een lijstje opgesteld met dingen waar je echt iets aan hebt als je...

Naar de bioscoop met je puber? Naar deze films willen ze wel mee

De bioscoop is het ideale uitje om met je puber. Je bent de deur uit, je doet iets samen, maar je zit in het...

40 aanwijzingen dat pubers niet zo goed tegen kou kunnen

Heerlijk dat kwik weer eens de nul aantikt. Onze pubers daarentegen komen deze dagen piepend en klagend door. Want zo leuk is kou niet....

25 dingen die gebeuren als jij een ochtend zoals je pubers zou hebben

Onze pubers piepen wel dat ze het zo zwaar hebben, maar eigenlijk hebben ze een heel lekker leventje. We zouden dan ook best met...

Meer 13 Reasons Why vanaf 18 mei

Als er een Netflix-puberserie veel losmaakte, was het wel 30 Reaons Why. De serie over de gepeste Hannah, die uiteindelijk zelfmoord pleegde. De serie...

30 dingen die pubers doen in tijd uitgedrukt

Als je met een stopwatch bijhoudt hoe lang of kort onze pubers over iets doen, dan valt op dat dingen die wij snel doen,...

Krijg jij nog steeds ‘Ok Boomer’ naar je hoofd?

Er is een uitdrukking onder pubers, die we eerst niet helemaal goed begrepen. De uitdrukking luidt: 'Ok boomer'. We dachten eerst dat wij niet...