Lesgeven over lhbt aan brugklassers, pubers Yente (16) en Teun (17) spenderen er maar wat graag hun pauze aan. In een interview in Vice vertellen ze dat in gesprek met mede-leerlingen gaan omdat ze zelf die informatie hebben gemist toen zijn in de burgklas zaten.
Pubers geven les over lhbt aan brugklassers
Deze week staat Amsterdam in het teken van Pride, een festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. En dat gaat niet alleen om De Botenparade morgen, maar over bewustwording en acceptatie. In Vice komen twee pubers aan het woord die lesgeven aan hun mede-scholieren hierover.
Yente (16) en Teun (17) hebben nu zomervakantie, maar als ze straks weer terug naar school gaan, geven ze in hun pauze les over lhbt. Ze zijn op hun school een GSA gestart, een Gender & Sexuality Alliance. Dat is een groep leerlingen die willen dat hun school veilig is voor alle genders en seksuele oriëntaties. Alleen vonden Yente en Teun die bewustwordingsdagen vanuit de GSA niet genoeg en besloten om in de pauze lhbt-lessen te organiseren voor de eerste- en tweede klassen.
Maatschappij gericht op hetero’s
In het artikel vertelt Yente waarom ze dat doen. ‘In de tweede klas werden mijn beste vriendin en ik verliefd op elkaar. Toen we dat vertelden aan onze vriendengroep, liep een vriendin huilend weg. Later zei ze dat haar reactie niet voortkwam uit homohaat, maar doordat ze nog nooit in contact was gekomen met gays. Ik vond het verdrietig dat zij zo reageerde, vooral omdat ik me realiseerde dat dit dus kan gebeuren als je vertelt dat je niet-hetero bent. Gelukkig is zij er nu helemaal oké mee, maar ik heb me daarna aangesloten bij de GSA omdat ik wil voorkomen dat andere lhbt’ers ook zo’n reactie krijgen.’
Volgens de pubers draait de maatschappij op cisgender hetero’s en is alles wat dat niet is ‘anders’. Ze moeten bijvoorbeeld overal vertellen dat ze als meisje op meisjes en als jongen op jongens vallen. Yente: ‘Overal waar ik kom wordt gevraagd of ik een vriendje heb. In een nieuwe situatie moet ik altijd bedenken: kan ik in deze situatie vertellen dat ik op meisjes val?’ Teun: ‘Als ik het nieuws aanzet, zie ik dat er stelletjes in elkaar worden geslagen – omdat ze gay zijn. Dat doet pijn.’
Lees het hele artikel op Vice.
Foto: Lin Woldendorp