Als pubers grof in de mond worden, ben je zelf waarschijnlijk niet het beste voorbeeld

De dochters van Ralph worden langzaam maar zeker grover in de mond. Hij vraagt zich af of hij daar nog een beetje invloed op heeft. En zo ja: hoe dan? Want het is wel fijn als zijn pubers een beetje netjes praten.

Het begon met een hartgrondig ‘Jézus!’ van de jongste. Ik weet nog dat ze me geschrokken aankeek. Niet omdat ze schrok van wat ze zei, nee, ze schrok omdat ze het zei waar ik bij was. Wat zou ik er van vinden? Ja, dat was een goede vraag, wat moest ik er van vinden? Het bleef daar niet bij. Natuurlijk niet. Niet veel later beet de oudste me een venijnig ‘Jezus wat een gezeik’ toe, toen ik haar vroeg om niet met haar handen te eten, en ergens kwam er een ‘kutzooi’ voorbij, en een hartgrondig ‘gódver’. En het klonk steeds vanzelfsprekender. Dit was blijkbaar hoe ze buiten mijn zicht gewoon werden te praten.

Pubers die vloeken

Ja, dan moet je iets als vader. Maar ja, wat? Verbieden heeft geen zin, zegt mijn moeder vaak, maar je moet wel duidelijk zijn. Goed advies, nog uit de gouden eeuw van de streng-doch-rechtvaardige opvoeding. Kijk maar eens hoe goed ik zelf terecht ben gekomen, kuch. Meeveren dan? Dat voelt een beetje als de makkelijke weg. Dat is meestal een prettige weg, dat geef ik toe. En zoals elke vader lijd ik ongeneeslijk aan het ‘mijn-kinderen-doen-zulke-dingen-niet-syndroom’. Yeah right. Ik weet zeker dat ouders van jongens die al fakking-dit en kuthoeren-dat uitkramend hangen bij het speeltuintje dat ook denken. Jaartje ouder dan mijn oudste, schat ik zo in, en jongens, maar toch. Dus nee, ik maak me geen illusies over welke kant het ook met mijn meiden op zal gaan.

Toen de volgende ‘zeik niet zo’ over tafel vloog, besloot ik in te grijpen met een ferm ‘HEE!’. Aan het geschrokken gezicht met het ondeugende lachje kon ik zien dat het weliswaar indruk maakte, maar weinig invloed zou hebben. ‘Ik vind het erg jammer dat je zulke woorden steeds vaker gebruikt,’ zei ik. Dat maakte nog meer indruk. Tenminste, ze was even stil.

Let op je woorden

Mijn oudste keek me listig aan. Ojee, dacht ik. Nu komt het. En het kwam: ‘Wie denk je dat hier het meest op zijn woorden moet letten?’. vroeg ze. ‘Jij of je zus bedoel je?’, antwoordde ik. ‘Nou, ongeveer even veel.’ Maar ik voelde de bui al hangen. ‘JIJ!’ riepen ze in koor. En ze hadden een punt. Ik wil, vooral in de auto, andere mensen nog wel eens een ironisch ‘gaat het lekker, domme zak’ toevoegen. En als ze hun muziek over de wifiluidspreker in de huiskamer streamen, wil het wel eens gebeuren dat ik de kwalificatie ‘vreselijke kutnummers’ in de mond neem. Dit alles met een glimlach uiteraard.

Toch hadden mijn pubers een punt. ‘Mea culpa,’ zei ik. ‘Hee! Let op je woorden,’ antwoordde de jongste, die dat heel grappig vond van zichzelf. We lachten. Daarna gebeurde er iets wonderlijks. In plaats van een recalcitrant ‘Jij doet het ook, dus…’ werd hun hobby om mij te betrappen op verkeerde woorden. Geen al te lastige taak, merkte ik tot mijn schrik. En in de slipstream werden ze zelf weer netter in mij bijzijn.

Dit kan maar een ding betekenen: ooit, als ze zelf kinderen hebben die gaan puberen, zal mijn vaderlijke advies uit de hoogtijdagen van de zachte heelmeesters-opvoeding de volgende zijn: verbieden heeft geen zin, het slechte voorbeeld geven des te meer.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

19 dingen die pubers echt superirritant vinden aan ouders

Dat wij zuchten en steunen over dat wij het zo zwaar hebben met onze pubers, dat klopt niet, hè. De pubers hebben het vooral...

52 redenen waarom de jaren 80 en 90 zo leuk waren

De eighties en nineties, dat waren nog eens tijden! En stiekem verlangen we ook wel terug naar de tijd dat wij puber waren. We...

Een kind met autisme, daar vindt iedereen wat van én zegt dat ook gewoon

De zoon van Miriam heeft autisme. En krijgt ongevraagd allerlei opmerkingen over hem naar haar hoofd geslingerd. Liever heeft ze dat je vraagt wat...

Een schoolweek met pubers in 24 heel irritante incidenten

De pubers van Marloes waren vorige week lekker bezig, zodat Marloes wel heel vaak moest uitrukken met de hulptroepen. Dit gebeurde er zoal. #1...

Fotoserie: 9 moeders die precies weten hoe ze met hun pubers moeten dealen

Het kan soms best lastig zijn om op een goede en duidelijke manier met je puber te communiceren, maar de moeders in deze fotoserie...

Jij gaat op vakantie, je pubers maken thuis er een puinhoop van

Je pubers alleen laten? Nooit doen, ze maken van je huis een kraakpand. Marieke is er zó helemaal klaar mee. Kun je een tweeling van...

Handige app voor wie zijn eindexamenkandida(a)t(en) in het zonnetje wil zetten

Vandaag -Nationale Slaagdag- mag voor alle eindexamenkandidaten te vlag uit. Een mooie gelegenheid om je broer, neefje of leerlingen plechtig toe te spreken. En...

Laat je kind z’n eigen sh*t oplossen, heel belangrijk voor later

Marloes ergert zich groen en geel aan een stagiaire die maar niet komt opdagen, intussen hopend dat haar kinderen later niet zo hemeltergend afhankelijk...

Laat dit vooral aan je puberdochter zien: álle vrouwenlichamen zijn mooi!

Deze video van de anti-Victoria's Secret Fashion Show is een prachtig statement: álle vrouwenlichamen (en dat geldt voor mannenlichamen natuurlijk ook) zijn mooi. Welke...

Dat eten en drinken van pubers, stopt dat ooit?

Als Martine thuiskomt, is het huis vaak veranderd in een enorme chaos. Vooral die lege frisdrankflessen zijn heel irritant. En de pubers zijn nog...

Met pubers kun je best makkelijk afspraken maken, toch?

Wat Ralph het prettigst vindt aan het ouder worden van zijn kinderen, is dat hij eindelijk redelijk met ze in gesprek kan gaan. Maar...

Is het een goed idee om de zomervakantie in te korten?

De Onderwijsraad heeft in een advies aan het kabinet een aantal opties gepresenteerd voor het weer opstarten van het onderwijs. Een ervan is het...

Waarom ‘Ouders uit de Kast’ zo’n ontzettend goed programma is

Hier op de redactie zijn we fan van Ouders uit de Kast. Waarom? Omdat het programma op een prachtige - en soms behoorlijk confronterende...