Als pubers grof in de mond worden, ben je zelf waarschijnlijk niet het beste voorbeeld

De dochters van Ralph worden langzaam maar zeker grover in de mond. Hij vraagt zich af of hij daar nog een beetje invloed op heeft. En zo ja: hoe dan? Want het is wel fijn als zijn pubers een beetje netjes praten.

Het begon met een hartgrondig ‘Jézus!’ van de jongste. Ik weet nog dat ze me geschrokken aankeek. Niet omdat ze schrok van wat ze zei, nee, ze schrok omdat ze het zei waar ik bij was. Wat zou ik er van vinden? Ja, dat was een goede vraag, wat moest ik er van vinden? Het bleef daar niet bij. Natuurlijk niet. Niet veel later beet de oudste me een venijnig ‘Jezus wat een gezeik’ toe, toen ik haar vroeg om niet met haar handen te eten, en ergens kwam er een ‘kutzooi’ voorbij, en een hartgrondig ‘gódver’. En het klonk steeds vanzelfsprekender. Dit was blijkbaar hoe ze buiten mijn zicht gewoon werden te praten.

Pubers die vloeken

Ja, dan moet je iets als vader. Maar ja, wat? Verbieden heeft geen zin, zegt mijn moeder vaak, maar je moet wel duidelijk zijn. Goed advies, nog uit de gouden eeuw van de streng-doch-rechtvaardige opvoeding. Kijk maar eens hoe goed ik zelf terecht ben gekomen, kuch. Meeveren dan? Dat voelt een beetje als de makkelijke weg. Dat is meestal een prettige weg, dat geef ik toe. En zoals elke vader lijd ik ongeneeslijk aan het ‘mijn-kinderen-doen-zulke-dingen-niet-syndroom’. Yeah right. Ik weet zeker dat ouders van jongens die al fakking-dit en kuthoeren-dat uitkramend hangen bij het speeltuintje dat ook denken. Jaartje ouder dan mijn oudste, schat ik zo in, en jongens, maar toch. Dus nee, ik maak me geen illusies over welke kant het ook met mijn meiden op zal gaan.

Toen de volgende ‘zeik niet zo’ over tafel vloog, besloot ik in te grijpen met een ferm ‘HEE!’. Aan het geschrokken gezicht met het ondeugende lachje kon ik zien dat het weliswaar indruk maakte, maar weinig invloed zou hebben. ‘Ik vind het erg jammer dat je zulke woorden steeds vaker gebruikt,’ zei ik. Dat maakte nog meer indruk. Tenminste, ze was even stil.

Let op je woorden

Mijn oudste keek me listig aan. Ojee, dacht ik. Nu komt het. En het kwam: ‘Wie denk je dat hier het meest op zijn woorden moet letten?’. vroeg ze. ‘Jij of je zus bedoel je?’, antwoordde ik. ‘Nou, ongeveer even veel.’ Maar ik voelde de bui al hangen. ‘JIJ!’ riepen ze in koor. En ze hadden een punt. Ik wil, vooral in de auto, andere mensen nog wel eens een ironisch ‘gaat het lekker, domme zak’ toevoegen. En als ze hun muziek over de wifiluidspreker in de huiskamer streamen, wil het wel eens gebeuren dat ik de kwalificatie ‘vreselijke kutnummers’ in de mond neem. Dit alles met een glimlach uiteraard.

Toch hadden mijn pubers een punt. ‘Mea culpa,’ zei ik. ‘Hee! Let op je woorden,’ antwoordde de jongste, die dat heel grappig vond van zichzelf. We lachten. Daarna gebeurde er iets wonderlijks. In plaats van een recalcitrant ‘Jij doet het ook, dus…’ werd hun hobby om mij te betrappen op verkeerde woorden. Geen al te lastige taak, merkte ik tot mijn schrik. En in de slipstream werden ze zelf weer netter in mij bijzijn.

Dit kan maar een ding betekenen: ooit, als ze zelf kinderen hebben die gaan puberen, zal mijn vaderlijke advies uit de hoogtijdagen van de zachte heelmeesters-opvoeding de volgende zijn: verbieden heeft geen zin, het slechte voorbeeld geven des te meer.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

9 onorthodoxe methoden om die pubers hun teringzooi te laten opruimen

Jeanette is er hélémaal klaar mee. Ze stopt met het opruimen van de teringzooi van haar pubers. Hoe ze in deze beklagenswaardige positie is...

Aan je puber laten zien: zo zagen games er vroeger uit

Het is bijna niet voor te stellen dat wij ooit als kind in de jaren tachtig voor de televisie zaten en een tenniscomputerspel speelden....

Omdenken: laat de pubers jou betalen voor het werk dat jij allemaal doet

Met pubers in huis is je rol als ouder steeds minder verzorgend - ze vegen zelf hun kont af en kleden zichzelf aan, en...

Dansen met je vader omdat er niks anders te doen is

Veel pubers zitten thuis. Met hun ouders. Die de hele tijd op hun lip zitten. En wat kun je dan het beste doen? Inderdaad...

Onderzoek zegt: huiswerk maakt gelukkig. Nou, wij merken er niks van.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat pubers gelukkiger worden van huiswerk maken, dan van op hun telefoon of Facebook zitten. Hallo, wat is dit? De...

Op vakantie met pubers? Zorg dat je dit glas altijd bij je hebt!

Goed om straks in je koffer te hebben: het glas dat niet om kan vallen. Heel handig met die onhandige pubers van ons die...

Annettes dochter (15) was depressief: “We hadden er eerder over moeten praten”

Amber, de vijftienjarige dochter van Annette, trok zich steeds meer terug, keerde in zichzelf en werd uiteindelijk depressief. Maar in plaats van naar haar...

Lieve Amalia, van mij hoef je écht niet mee op Koningsdag

Martine kijkt altijd met een mix van medelijden en moederlijke interesse naar de koninklijke prinsessen. Want hoe erg moet het niet zijn voor een...

10 quizvragen om te kijken hoe goed jij je puber kent

Het is tijd voor een spelletje. En daarom gaan we de grote puberquiz spelen. Wie is de beste puberkenner? Leuk om deze vragen ook...

Je zou wel willen, maar je puber beschermen tegen rondvliegende kogels gaat gewoon niet

Als ouder wil je niets liever dan je kind beschermen. En dat lukt aardig als ze klein zijn, simpelweg omdat ze zich in jouw...

Waarom pubers ook ontzettend schattig kunnen zijn

Ja, ze zijn bijdehand, grofgebekt en de grootste rotzooimakers ooit. En dan noemen ze je ook nog een oud vel en worden ze boos...

‘Natuurlijk schatje, wat een goed idee! We gaan met Kerst naar naar Curaçao’

Als pubers iets níet hebben, dan is het wel realiteitszin. Zo vond de dochter van Jeanette dat ze deze Kerstvakantie best naar Curaçao kunnen...

Schokkend verhaal over hoe kwetsbare meisjes in de prostitutie terechtkomen

Meisjes die via social media worden geronseld voor seksdates. Meisjes die van huis weglopen. Meisjes die in ruil voor een mooie tas zich laten...