Martine denkt wel dat ze haar dochter volgt op instagram, maar dat is niet zo. Alles wat lelijk en niet voor de ogen van moeders bestemd, gaat naar een tweede Instagram-account. De ‘finsta’.
Verbaas jij je er ook regelmatig over dat je puber niks of nauwelijks iets post op het instagram-account dat jij volgt? En dat terwijl je het idee hebt dat je kind toch echt de hele dag op het sociale medium zit te koekeloeren? Zo heeft mijn dochter welgeteld één selfie en één babyfoto (‘kijk hoe supercute! ik was’) van haarzelf op haar account staan. Geen idee waar de rest van de duizend foto’s die ze dagelijks maakt verschijnen, want aan Snapchat doet ze niet. Zegt ze.
Maar er kan nog een andere verklaring zijn. Wat de puber post op Instagram, post hij of zij niet op het account dat jij kent: op een account dat jij niet kent en dat lastig is te vinden; onzichtbaar voor nieuwsgierige ouders en verder iedereen die de naam van de puber googelt.
Pubers plaatsen op de finsta, fake instagramaccount, wel de lelijke en grappige foto’s die ze van elkaar en zichzelf maken. Daarnaast gebruiken ze hun openbare account voor ‘het perfecte plaatje’, met de zwoele selfie’s en bijna-modellenfoto’s. Kort samengevat: de melige en lelijke foto’s gaan op het fake-account, de plaatjes die makkelijk vindbaar zijn voor love-interests, potentiële werkgevers en ouders op de officiële insta.
Pubers zouden onzeker worden van de perfecte plaatjes op instagram, zo blijkt uit een door eigenaar facebook zelf geheimgehouden onderzoek dat de New York Times onlangs onthulde. Van de tieners die zich onaantrekkelijk voelden, vond veertig procent dat dit kwam door instagram. Vandaar de behoefte om ook foto’s te delen die niet heel instawaardig zijn, zo concludeert NRC.
Hoe de fake insta van jouw puber eruit ziet, is lastig te volgen. Want natuurlijk gaat je puber jou niet toelaten tot dit account, waarop ouders hun nieuwsgierigheid naar het leven van hun pubers wel bevredigd zien. Of misschien is juist het wel beter dat we niet weten wat de pubers erop zetten.