Pubers zijn de hele dag bezig met eten

Pubers zijn eigenlijk maar met één ding bezig: eten. Een eenzijdig onderwerp misschien, maar pubers krijgen er maar geen genoeg van. Het zijn net jonge vogeltjes die de hele dag met hun snaveltjes open om eten roepen.

Het valt mij ineens op, of misschien komt het dat het vakantie is en ik ze een groot deel van de dag om me heen heb, maar mijn pubers zijn de hele dag met eten bezig. Als ze het er niet over hebben, dan zijn ze het wel aan het doen. En ik weet natuurlijk heus wel dat eten een favoriete bezigheid van pubers is, maar 24/7? En toch is het zo.

Is er al eten?

Zo rollen er de hele dag vragen over eten uit hun mond. Wat eten we? Wanneer eten we? Hebben we nog eten in huis? Hoe laat gaan we precies eten? Kan ik nu alvast eten? Is er straks nog eten? Waarom is er geen eten? Zal ik eten halen? Het maakt niet uit hoe laat het is, of dat ik aan het bellen ben, of druk aan het werk ben, zodra er een puber voor mijn neus staat gaat het over eten. Ook zodra een puber het huis binnen komt lopen. Als ze de voordeur nog maar net door zijn roepen ze al: ‘Hebben we wat lekkers in huis?’

Nu ben ik zelf ook dol op eten en kun je me gerust midden in de nacht wakker maken voor verse sushi of een goede curry, maar het is niet zo dat ik de hele dag ‘aan’ sta wat eten betreft. Mijn pubers daarentegen zijn ‘s morgens al bezig met de vraag wat vanavond op tafel staat. En de rest van de dag houden ze zich bezig met eten klaarmaken, eten kopen of eten in het algemeen.

Eten verzamelen

De jongste begint, vers uit bed, meteen met bakken. Pannenkoeken, wentelteefjes, omeletjes, mét zalm!, croissantjes; haar dag begint pas goed na een stevig ontbijt. Een paar uur later volgt de oudste die er een minder vroeg opstaan-schema op na houdt en de keuken van zijn zusje overneemt en in no time een aantal bakken kwark met muesli en tosti’s naar binnen werkt. De rest van de dag zijn mijn pubers vervolgens bezig met het verzamelen van eten dat ze mee naar hun puberhol nemen of het kopen van dingen die ze bij ons niet in de keukenkastjes vinden, zoals toffeebiscuitjes, roze koeken, noodles en bolognese chips.

Als ik optel wat er bij ons op een dag door de monden van mijn pubers gaat, kom ik op een behoorlijk lijst. En dan zie ik nog niet eens álles wat ze naar binnen schuiven, want veel van hun geschrans gebeurt buiten mijn zicht. Ik ben er best van onder de indruk, van die eetlust van mijn kinderen. Ik vraag ze wel eens of ze nooit genoeg hebben, maar dan kijken ze me glazig aan, pakken drie krentenbollen en lopen de keuken weer uit.

Pubers en hun hongerklop

Wat me ook opvalt, is dat tijd geen issue is. ‘s Avonds laat, ‘s nachts, ‘s morgens vroeg, er is altijd een moment om te eten. De locatie maakt eveneens niet uit. Ze lunchen als het zo uitkomt net zo lief op de wc of eten snacks onder de douche. Ook zijn ze niet al te kritisch op wat ze eten. Een roze koek met slagroom tegelijk met een stuk pizza verorberen, waarom niet? Maar wat ik pas echt onbegrijpelijk vind is dat ze een kwartier na het avondeten, en dan hebben we het hier over het nuttigen van twee borden pasta, alweer boterhammen staan te smeren, want trek.

Mijn pubers zijn met z’n tweeën net een leger aasgieren die de hele tijd door mijn keuken rondwaart. Met hun ogen wijd open speuren ze de plankjes van de kasten af, op zoek naar voedsel. Ik ben soms bang dat op een dag de kastjes zelf ook opgegeten zijn. Ik leg me er maar bij neer dat dit nog wel een paar jaar gaat duren. Totdat die lijven uitgegroeid zijn en ze niet meer met een continue hongerklop rondlopen. Dat ik extra werk moet aannemen om al dat eten te bekostigen, soit. Er zit immers ook een voordeel aan. Ik grijp zelf steeds mis als ik iets wil eten waardoor ik nog een beetje op gewicht blijf.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

25 dingen die pubers zeggen waardoor jij het gevoel krijgt de puber in huis te zijn

Ken je dat? Dat je met pubers in huis opeens het gevoel hebt dat jij de puber in huis bent die wordt opgevoed? Omdat...

Je puber maakt zijn profielwerkstuk in 29 irritante punten

De oudste puber van Marloes doet dit jaar eindexamen en moet zijn profielwerkstuk maken. Ondanks dat de ambities torenhoog zijn, schiet het niet erg...

52 redenen waarom de jaren 80 en 90 zo leuk waren

De eighties en nineties, dat waren nog eens tijden! En stiekem verlangen we ook wel terug naar de tijd dat wij puber waren. We...

Wat ik tegen de zwangere meisjes van nu zou willen zeggen

Martine verbaast zich over het fanatisme waarop de zwangeren van nu bezig zijn met eten en hun figuur. Zes weken na de bevalling achter...

Een seksfilmpje delen, in Denemarken komen hiervoor 1004 pubers voor de rechter

De grootste rechtszaak in de Deense geschiedenis gaat niet over een crimineel, of moord en doodslag. Hij gaat over het verspreiden van seksfilmpjes. Pubers...

Jachtseizoen, dé hit onder pubers (en ze komen nog buiten ook!)

Vanmiddag stonden er drie buurkinderen voor de deur. 'We gaan Jachtseizoen doen.' Mijn dochter was eigenlijk aan het leren voor haar proefwerk Engels, maar...

Ja, ook mijn kind heeft bijles

Martine's dochter heeft een keer per week wiskundebijles en is een van die vele kinderen die wordt bijgespijkerd omdat ze het anders op school...

Dit leerde ik van mijn pubers deze vakantie

Daar zat Saskia dan met haar pubers in Italië. En hoewel ze dacht best een potje goed vakantie te kunnen vieren lieten zij haar...

Een valse thuistest is het nieuwe schoolziek

Rob uit Amersfoort deelde vandaag op Twitter een wel heel vindingrijke manier om je schoolziek te melden: de vervalste thuistest. Hielden wij vroeger de...

Deze alpaca’s met hun geweldige kapsels zijn net pubers

Alpaca's hebben al een enorm hoog 'oh' en 'ah' en 'wat schattig'-gehalte, ze kijken immers een tikje onnozel de wereld in en zijn behoorlijk...

In Spanje komt je puber in zijn natuurlijke ritme

Als je ze 's ochtends toch niet hun bed kunt uitbranden, is Spanje het ideale vakantieland voor pubers vindt Martine. Die camping aan de...

‘Even’ een ov-studentenkaart aanvragen voor je puber

De zoon van Jan gaat naar het Mbo. En mag dus reizen met een ov-studentenkaart. Heel fijn, uiteraard, al is het aanvragen ervan best...

7 idiote dingen waar je vroeger als puber een moord voor deed

Wij vinden het gek dat onze meiden los gaan op make-up, croptops, neptattoos en zilveren ringen. Maar wij waren toch ook niet heel veel...