Pubers zijn de hele dag bezig met eten

Pubers zijn eigenlijk maar met één ding bezig: eten. Een eenzijdig onderwerp misschien, maar pubers krijgen er maar geen genoeg van. Het zijn net jonge vogeltjes die de hele dag met hun snaveltjes open om eten roepen.

Het valt mij ineens op, of misschien komt het dat het vakantie is en ik ze een groot deel van de dag om me heen heb, maar mijn pubers zijn de hele dag met eten bezig. Als ze het er niet over hebben, dan zijn ze het wel aan het doen. En ik weet natuurlijk heus wel dat eten een favoriete bezigheid van pubers is, maar 24/7? En toch is het zo.

Is er al eten?

Zo rollen er de hele dag vragen over eten uit hun mond. Wat eten we? Wanneer eten we? Hebben we nog eten in huis? Hoe laat gaan we precies eten? Kan ik nu alvast eten? Is er straks nog eten? Waarom is er geen eten? Zal ik eten halen? Het maakt niet uit hoe laat het is, of dat ik aan het bellen ben, of druk aan het werk ben, zodra er een puber voor mijn neus staat gaat het over eten. Ook zodra een puber het huis binnen komt lopen. Als ze de voordeur nog maar net door zijn roepen ze al: ‘Hebben we wat lekkers in huis?’

Nu ben ik zelf ook dol op eten en kun je me gerust midden in de nacht wakker maken voor verse sushi of een goede curry, maar het is niet zo dat ik de hele dag ‘aan’ sta wat eten betreft. Mijn pubers daarentegen zijn ‘s morgens al bezig met de vraag wat vanavond op tafel staat. En de rest van de dag houden ze zich bezig met eten klaarmaken, eten kopen of eten in het algemeen.

Eten verzamelen

De jongste begint, vers uit bed, meteen met bakken. Pannenkoeken, wentelteefjes, omeletjes, mét zalm!, croissantjes; haar dag begint pas goed na een stevig ontbijt. Een paar uur later volgt de oudste die er een minder vroeg opstaan-schema op na houdt en de keuken van zijn zusje overneemt en in no time een aantal bakken kwark met muesli en tosti’s naar binnen werkt. De rest van de dag zijn mijn pubers vervolgens bezig met het verzamelen van eten dat ze mee naar hun puberhol nemen of het kopen van dingen die ze bij ons niet in de keukenkastjes vinden, zoals toffeebiscuitjes, roze koeken, noodles en bolognese chips.

Als ik optel wat er bij ons op een dag door de monden van mijn pubers gaat, kom ik op een behoorlijk lijst. En dan zie ik nog niet eens álles wat ze naar binnen schuiven, want veel van hun geschrans gebeurt buiten mijn zicht. Ik ben er best van onder de indruk, van die eetlust van mijn kinderen. Ik vraag ze wel eens of ze nooit genoeg hebben, maar dan kijken ze me glazig aan, pakken drie krentenbollen en lopen de keuken weer uit.

Pubers en hun hongerklop

Wat me ook opvalt, is dat tijd geen issue is. ‘s Avonds laat, ‘s nachts, ‘s morgens vroeg, er is altijd een moment om te eten. De locatie maakt eveneens niet uit. Ze lunchen als het zo uitkomt net zo lief op de wc of eten snacks onder de douche. Ook zijn ze niet al te kritisch op wat ze eten. Een roze koek met slagroom tegelijk met een stuk pizza verorberen, waarom niet? Maar wat ik pas echt onbegrijpelijk vind is dat ze een kwartier na het avondeten, en dan hebben we het hier over het nuttigen van twee borden pasta, alweer boterhammen staan te smeren, want trek.

Mijn pubers zijn met z’n tweeën net een leger aasgieren die de hele tijd door mijn keuken rondwaart. Met hun ogen wijd open speuren ze de plankjes van de kasten af, op zoek naar voedsel. Ik ben soms bang dat op een dag de kastjes zelf ook opgegeten zijn. Ik leg me er maar bij neer dat dit nog wel een paar jaar gaat duren. Totdat die lijven uitgegroeid zijn en ze niet meer met een continue hongerklop rondlopen. Dat ik extra werk moet aannemen om al dat eten te bekostigen, soit. Er zit immers ook een voordeel aan. Ik grijp zelf steeds mis als ik iets wil eten waardoor ik nog een beetje op gewicht blijf.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

De puber gaat uit, ik zit thuis met een appelsapje te wachten

Zaterdagavond. De puber gaat uit. En ik zit thuis met een appelsapje te wachten. Terwijl ik eigenlijk die fles wijn open wil trekken. Maar...

Achttien jaar? Dan gaan pubers meteen met hun paspoort naar de slijterij

Het eerste wat achttienjarigen doen op de ochtend van hun volwassen-verjaardag is naar de slijterij gaan. Gewoon omdat het kan. Mijn puber werd onlangs achttien....

23 dingen die je echt niet gaat missen van de basisschool

Als je puber naar de brugklas gaat is dat een afsluiting van een tijdperk. Daarna hoef je niet meer naar het schoolplein, luizenpluizen, of...

Online soap voor pubers over belangrijke zaken

Nu pubers thuis zitten kunnen ze ook te maken krijgen met zaken als online pesten en sexting. Of maken ze zich druk over gevoelens...

Klaar met de zooi van je pubers? Ga in staking!

Wat doe je als je het gevoel hebt dat jij degene bent die het huishouden draaiend houdt, omdat  er zonder jou niets gebeurt? Geef...

Aan je puber laten zien: geweldige pranks die ze kunnen uithalen op straat

Het is heel simpel, met een eenvoudige move (iets oprapen, opzij springen) kun je voorbijgangers op het verkeerde been zetten. En die reageren dan...

Fakkerdefak, telefoon gejat. En nu?

Drama in Huize De Vente. De telefoon van de puber is zoek. Martine denkt dat ze een trucje weet om de dief op te...

Goed voor je puber om te zien: zelfs de minister-president ruimt zijn eigen troep op!

Al twee dagen gaat onze minister-president de wereld over. Niet in het echt, maar viraal. In een video waarin hij zijn koffie laat vallen...

Laten we hopen dat, nu er weer een lockdown is, scholen openblijven

Een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Een kabinet dat andere maatregelen onderzoekt. Cijfers die oplopen.  Saskia hoopt dat dat geen  opmaat is tot weer...

17 pubers die onzichtbaar willen zijn op vakantie met hun ouders

Pubers die mee op vakantie zijn willen niet per se op de foto. Deze pubers in ieder geval niet. Die zouden het liefst onzichtbaar...

Kunnen we alsjeblieft stoppen met dat cadeautje voor de juf?

Marloes (45) heeft twee kinderen op de middelbare school en een op de basisschool. Been there, done that. Eigenlijk is ze al wel een beetje...

Mevrouw Verveer: ‘Puberen doe je maar in je eigen kamer’

Farah Verveer, de vrouw van cabaretier Roué, is zeer uitgesproken over puberende kinderen. Pubergedrag wordt in Huize Verveer niet getolereerd. 'Puberen doe je maar...

De puberprinsessen op Koningsdag, dit vinden onze puberdochters ervan

In Groningen lopen de puberprinsessen mee in de stoet door de stad, thuis zit een heel leger pubermeisjes voor de televisie te kijken: wat...