Pubers kunnen heel goed een keuze maken voor een school na online open dagen

Pubers kunnen heel goed een keuze maken voor een school na een online open dag

Voor kinderen uit groep 8 en eindexamenkandidaten is een schoolkeuze maken dit jaar anders dan anders. Er zijn (vrijwel) geen live open dagen en informatie over scholen moet je vooral online vergaren. Erg? Nee. Hooguit anders.

Vorig jaar deed mijn jongste puber eindexamen. Dat was anders dan anders, want corona. Er was geen centraal examen, er waren geen feestjes, geen speeches in een overvolle aula en geen zoete inval bij ons thuis waarin we konden proosten. En er was ook geen eindexamenreis. De keuze voor haar nieuwe school heeft ze uiteindelijk deels online moeten doen.

Ook mijn oudste puber moest een keuze maken, voor zowel een opleiding als school. Na een tussenjaar wilde hij aan het hbo studeren. En moest hij midden in de eerste lockdown online scholen ‘shoppen’. Hij heeft zijn keuze vanachter zijn laptop moeten uitvogelen, zonder een voet te hebben gezet in een gebouw, zonder een gesprek dat niet via een scherm plaatsvond.

Online open dag

Voor beiden was het online aanbod karig in vergelijking tot wat er nu is. Scholen hadden het op dat moment, voorjaar 2020, veel te druk met zorgen dat hun studenten de omslag van fysieke lessen naar online lessen konden maken. Het laatste wat op hun to do-lijstje stond was een informatief en interactief online open dag-programma maken.

Hoe anders is het dit jaar. De meeste scholen bieden online van alles aan. En ik moet zeggen, ze gaan behoorlijk creatief te werk. Er zijn virtuele rondleidingen, praatprogramma’s, oefenlessen, quizzen, Q&A’s met leerlingen en docenten, talkshows, films en online meet & greets.

Kiezen vanaf een scherm

Een vriendin zei onlangs dat ze het lastig vond om met haar achtstegroeper een nieuwe school te kiezen. Je wil toch een beetje het gebouw ‘voelen’ en de sfeer proeven. Hoe kon haar zoon nu een keuze maken op basis van wat hij op een scherm zag? Toen mijn pubers vorig jaar hun opleiding en scholen moesten kiezen dacht ik dat eerlijk gezegd ook. Maar pubers lijken er minder moeite mee te hebben. Die hoppen online van school naar school, volgen hier en daar wat online lesjes, mogen live meekijken bij lessen en chatten met leerlingen uit het eerste jaar. Werkt prima voor hen.

Misschien zit het meer tussen de oren van ouders dat het onmogelijk is om een keuze te maken van afstand. Misschien hebben wij juist de behoefte om ergens rond te lopen en te ‘voelen’. Misschien snappen wij minder goed dat online leven, dat nu meer dan ooit de wereld van onze pubers is. Mijn dochter heeft een keuze voor een school gemaakt waar ze zich helemaal thuis voelt. Mijn zoon heeft een opleiding en school gevonden die heel goed bij hem passen. De zoon van mijn vriendin weet nu al naar welke school hij in september wil. Allemaal online gekozen.

Leuk én relaxt

Als ik door de open dagen scrol van scholen zie ik hoe creatief ze zijn. Ze laten op een uiteenlopende leuke, grappig en bijzondere manieren zien wie ze zijn en waar ze voor staan. En welke dingen de school bijzonder maken en welk aanbod er is op gebied van ondersteuning, extra lessen of keuzevakken. Een school kan zich eigenlijk hele goed online profileren. En keuzes kunnen dan ook heel goed gemaakt worden na online open dagen. De zoon van mijn vriendin vond die online open dagen vooral ook ontzettend relaxt. In Amsterdam, waar ze wonen, is er een lotingssysteem waarvoor je een lijst met tien(!) middelbare scholen moet invullen. Dat betekende in een vc-leven (voor corona-leven) dat je tien hele avonden of middagen kwijt was aan een bezoek aan een school. Dat waren nu tien heel knusse uurtjes achter een scherm.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Tags from the story
, , , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Een nieuwe dreiging voor ons land: pubers

Hilarische column van Pieter Derks. Over pubers die de nieuwe dreiging van...
Lees verder