Pubers die ‘s avonds op hun smartphone turen zijn overdag minder slaperig

Pubers die 's avonds op hun smartphone turen zijn overdag minder slaperig
Pubers die 's avonds op hun smartphone turen zijn overdag minder slaperig

Volkskrant wetenschapsredacteur Maarten Keulemans is de nieuwe vriend van onze pubers. Hij toonde namelijk aan dat het blauwe licht van schermen niet datgene is wat je wakker houdt.  

Pubers en blauw licht

Onlangs kwam het RIVM met de resultaten van hun onderzoek over schermgebruik, blauw licht en slaap naar buiten. Het was niet best, stelde de onderzoekers. Al dat getuur naar schermen in de avond is dé oorzaak dat pubers slecht slapen. Alle kranten namen het bericht over, het NOS-journaal liet een woordvoerder van het RIVM aan het woord: ‘Het blauwe licht geeft een signaal aan je hersenen, waardoor die aan blijven staan’, aldus Susan Janssen van het RIVM.

Andere draai aan onderzoek

Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans dook eens goed in dat onderzoek. En schreef in een artikel in de Volkskrant dat er met dat RIVM-onderzoek één probleem was: het onderzoek zelf:

‘Er is eigenlijk maar één probleem: het onderzoek zelf. Daar, op bladzijde 44 – een diepte waar maar weinig journalisten komen – staat in de details iets vreemds. Iets dat de conclusie van het RIVM een heel andere draai geeft.’

Mobielturen kan ook ontspanning zijn

Hij laat door middel van grafieken zien dat pubers (en volwassenen!) nog tot laat op hun mobiel en andere schermen zitten en dat velen van hen slaapproblemen hebben, maar hoe die twee, scherm vs slaapproblemen, verband houden is hij gaan uitzoeken. En wat blijkt: er is een enkel verschil in slaapduur tussen mensen met en zonder scherm. En dat. blijkbaar, de alarmkreet: ‘pas op met dat blauwe schermlicht’ niet klopt. Sterker nog, hij ontdekte in de grafieken van het onderzoek dat pubers die ‘s avonds op hun smartphone zitten overdag minder slaperig zijn. Waarom dat is komt niet naar voren in het onderzoek, het zou kunnen dat pubers gewoon ontspanning halen uit hun telefoon.

Lees het hele artikel in de Volkskrant

 

Geschreven door
More from Saskia Smith