Pubers worden steeds langer (en zwaarder)

Pubers worden steeds langer (en zwaarder)

We zien het natuurlijk aan die kleding die ineens maten omhoog schiet en die schoenmaten die uit de bocht vliegen, maar pubers worden steeds langer. Uit een onderzoek van CBS blijkt dat we gemiddeld 4 centimeter langer zijn dan 40 jaar geleden.

Nederlanders worden steeds langer. De gemiddelde Nederlandse man van boven de 20 is nu 1,81 meter, voor vrouwen is dat gemiddelde 1,67 meter. Uit cijfers van het CBS komt ook naar voren dat mannen sneller langer worden dan vrouwen. De gemiddelde man is nu bijna 14 centimeter langer dan de gemiddelde vrouw. Dat verschil is sinds 1981 met 2,3 centimeter toegenomen. De langste mensen wonen in Groningen, Friesland en Drenthe, de kleinste in Limburg.

Langer én zwaarder

De toenemende lengte van Nederlanders zorgt ook dat we zwaarder worden. Mannen zijn ruim 2 kilo in gewicht toegenomen en vrouwen 4. Vrouwen worden wel zwaarder dan mannen. Nu weegt de gemiddelde man zo’n 85 kilo en vrouw 72.  Er zijn steeds meer mensen die de 100 kilo, of meer, aantikken. De zwaarste mensen vind je in Nederland in Groningen, de lichtste in Amsterdam en Utrecht.  Uit een onderzoek van 3 jaar geleden kwam naar voren dat 13,4% van de kinderen tussen de 4 en 20 jaar te zwaar is. Dat is een toename van ruim 10% in vergelijking met het jaar ervoor. ​

Geschreven door
More from Saskia Smith

Waarom het belangrijk is dat je puber goed Engels leert

Oke, het is er eentje uit de oude doos, deze Bulgaarse Idols-auditie,...
Lees verder