De nieuwste vraag in het puber-repertoire: ‘Zijn er nog mondkapjes?’

Mondmaskers zijn verplicht in publieke ruimten. Ook scholen willen steeds vaker dat leerlingen een mondkapje opzetten. Maar ja, die vergeetachtige pubers. Martine zocht en vond een manier om hiermee te dealen.

Allebei mijn pubers hebben een talent voor rommel maken, vergeetachtigheid en dingen kwijt maken. Het zijn net echte pubers. Dus toen de mail van de school van mijn zoon kwam waarin de rector een kapjesplicht afkondigde in de gangen, de kantine en de hal van de school, wist ik al wat er zou gaan komen, alleen niet wanneer…

Zoeken

Wij lagen al in bed toen de puber na veel dichtslaande deuren en gerommel beneden onze slaapkamer kwam binnengestormd met de paniekvraag: wáár zijn de mondkapjes? Hij had in het laatje gekeken waar ze altijd lagen, maar daar liggen ze niet.
Ik legde mijn boek weg en liep zuchtend mee naar beneden, trok het mondmasker-laatje open en viste het pakje wegwerpkapjes eruit. En ik sprak de voorspelbare woorden: ‘Als je moeder het niet kan vinden, dan is het pas echt kwijt.’ Waarop mijn puber -ook zeer voorspelbaar- ging zuchten. En ik zei: ‘Stop het alvast in je tas, dan vergeet je het niet’, waarna de puber ‘Jahaaa’, zei.

Mondkapjesplicht

Vandaag stemde de Tweede Kamer voor een dringend advies voor mondkapjes in de publieke ruimte in heel Nederland. Dus ik denk dat heel veel puberouders maatregelen aan het treffen zijn: van een stuk of zes van die dingen bij de boterhammen in de schooltassen stoppen, het neerzetten van grootverpakkingen bij de voordeur of de puber bij het weggaan toeroepen: ‘Heb je wel een mondkapje bij je?’
En dan nog zal je zien dat ze de mondmaskers zullen gaan vergeten. Want pubers vergeten namelijk alles. Puberzonen en -dochters en andere losse spullen zijn geen gelukkige combinatie. Ik heb het over huissleutels, geodriehoeken, OV-chipkaarten, bankpassen, kluissleutels, rechter teenslippers, zwembrillen, telefoons, oplaadstekkers, oplaadsnoeren, de nagelknipper en het verbindingsstukje tussen de laptop en de printerkabel.

Zwart gat

Heel soms heb je geluk en dan liggen de spullen bij de concierge op school, in de stortbak van de WC of in de gevonden voorwerpen-bak bij de voetbalclub. Maar meestal zijn ze verdwenen in het grote gapende zwarte gat, waarin ook de Dopper-drinkflessen, scheenbeschermers en vergeten broodtrommels liggen. En dus sinds kort een heel grote kluwen mondkapjes in alle soorten en maten.
Ik heb vandaag ook maar besloten de mondmasker-strategie aan te passen. Net als geodriehoeken, heb ik ze ruimhartig ingekocht. Want ook hier geldt: ‘Beter mee verlegen dan onverlegen.’ Dat zeg ik ook altijd tegen mijn pubers en dan gaan ze ook zuchten en geërgerd ‘Jahaaa’ roepen. Maar als ze het niet bij zich hebben, heb jij het natuurlijk weer gedaan.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

33 momenten waarop iedereen zich nog een puber voelt

Ook al zit er tussen jouw puberteit en nu een gat van...
Lees verder