Pubers gaan op school niet naar de wc, maar zitten wel thuis 20 minuten op de pot

Pubers en wc’s, het is niet per definitie een heel goede combinatie. En daarmee bedoelen we dat ze alléén naar hun eigen wc willen gaan. Want een andere wc is bij voorbaat vies en stinkt en zit niet lekker. Inderdaad, puberlogica is onnavolgbaar.

Pubers willen op school niet naar de wc, maar zitten wel thuis 20 minuten op de pot

Elke dag speelt zich hetzelfde riedeltje bij ons thuis af: er komt een puber verhit binnenstormen, wurmt zich al tasgooiend uit zijn of haar jas, gooit de wc-deur open en rent naar binnen. Geen tijd om in alle rust binnen te komen, gedag te zeggen, jas netjes op de kapstok te hangen en rustig naar de wc te gaan. Na twintig minuten is de wc dan eindelijk weer vrij. Reden: ze gaan niet naar de wc op school. Of nee, beter gezegd: ze gaan alléén thuis naar de wc.

Wc-horroverhalen

Pubers en toiletten, het matcht niet altijd goed. Want ze zijn nogal kieskeurig waar ze hun puberbillen op neervlijen. Op school naar het toilet? Geen denken aan! Bij een ander plassen en poepen? No way. Even snel naar de wc als ze op zaterdag aan het werk zijn of op het sportveld staan? Mooi niet. Met als gevolg dat ze thuis heel wat tijd op de wc doorbrengen. Ik kan het op de een of andere manier niet uit hun hoofd krijgen dat een wc gewoon een wc is. En dat als het er anders dan thuis uitziet er geen man overboord is. Maar ja, dan komen zij met allerhande wc-horrorverhalen, ‘het stinkt’,  ‘er zit poep op de muur’, ‘iedereen hoort alles’, ‘het is er koud’,’het wc-papier is irritant’, ‘het ruikt naar pis en kots’, ‘ik word ziek als ik daar naar de wc moet’ waardoor ik ook wel begrijp dat het thuis in het kleinste kamertje goed toeven is.

Hoezo 20 minuten?

En ergens snap ik mijn pubers ook. Ik ging ook nooit naar de wc op mijn middelbare- én hogere school. Om diezelfde redenen. Ik vond ergens anders plassen ook niet bepaald een feest en hield het liever op, totdat ik kramp ervan kreeg, zodat ik thuis lekker op mijn eigen pot, in mijn eigen wc-tje, kon zitten. Maar wat ik niet begrijp is waarom ze dan een klein half uur daar blijven. Hoezo kun je 20 minuten daar doorbrengen? Ik bedoel, na een tijdje stinkt het dan toch ook? Ik heb bijzondere kinderen, maar ze ruiken op de wc niet bepaald naar viooltjes. En na een minuut of tien is het op onze wc ook gewoon koud.

Chill toiletpapier

Maar mijn pubers hebben daar een ander idee over. Want die zijn zo blij dat ze na een lange dag hun blaas en darmen kunnen legen dat ze er een feestje van maken. Ze creëren, zo weet ik nu, hun eigen sfeer op de wc. Zo ben ik erachter gekomen dat ze onder meer: Netflixen, hun huiswerk maken, Instagrammen, hun andere social accounts bijwerken, hun haar doen, zich opmaken, eten en YouTube-videos kijken. Op de wc! En dan helpt het ook niet dat we van dat fijne comfortabele toiletpapier hebben. Dat vierkant is, in plaats van rechthoekig, en dat lijkt een onbelangrijk detail, maar pubers zijn übergevoelig voor style en vorm en dat het vierkant is, is heel tof, want dat is een Instagrampost ook. De rollen vliegen er doorheen, want ze vegen er niet alleen hun billen mee af, maar gebruiken het ook om hun telefoonschermen mee schoon te maken, grasvlekken van hun schoenen mee af te vegen en pindakaasvlekken uit hun boeken – ze eten en lezen tegelijk op de wc, echt waar!, weg te vegen.

Toilet-tiquette

Nu ben ik echt de makkelijkste en mogen mijn pubers veel, maar ik heb ze toch enige toilet-tiquette bijgebracht. Zo mogen ze niet meer eten op de wc, want gadverdamme, hóe vies is dat? En ik wil ook niet meer dat ze al die rollen wc-papier gebruiken voor iets anders dan hun billen. Want zoals dat met pubers gaat, als ouder grijp je altijd mis. Niet alleen laten ze de wc achter in een onwaarschijnlijke chaos, hun schoenen laten ze staan, evenals hun jas, en een lege zak chips, en je treft altijd een lege wc-rol aan. En dat laatste wil ik niet. Want ik wil, net als zij, ook zachte en schone billen. Oh, en ik heb een kookwekker neergezet. Want 20 minuten is best lang. Dat moet zeker de helft korter.

Edet Comfort is een nieuw soort toiletpapier dat niet rechthoekig maar vierkant is voor een extra comfortabel gevoel. Geen grap, de vierkante vorm maakt dus verschil. Lees hier meer. De nieuwe lijn ligt vanaf nu in de winkel, dus sla eens een pak in om de 3-laags velletjes uit te proberen. Edet Comfort is verkrijgbaar in  een 6-rol, 16-rol en 32-rol verpakking. 

We hebben dit artikel in samenwerking met Edet Comfort geschreven, maar de inhoud is 100% van ons.

 

Geschreven door
More from Anne Boesman

Een galajurk kopen in 44 hinderlijke stappen

De dochter van Anne heeft een kerstgala op school. En geen galajurk....
Lees verder