Sara maakte voor de krant een reportage over in parken chillende pubers en kreeg het het met ze te doen. Deze generatie pubers kan pas uit dansen, flirten, en apfelkorn of bessen ijs drinken als ze 18 jaar zijn.
Buiten chillen met je vrienden, dat hóórt gewoon bij de puberteit
Voor Het Parool maakte ik samen met fotograaf Martijn van de Griendt een reportage over chillende pubers in Amsterdam. Jongens en meisjes vanaf 14 jaar die rondhangen op pleinen en parken in de stad. En wat blijkt: zoveel is er niet veranderd.
De chef zei het mooi in haar voorwoord: ‘De taal en de mode veranderen maar uiteindelijk blijft veel hetzelfde.’ Terwijl we op een warme middag een groep vijftienjarigen interviewden en fotografeerden, chillend aan het water van de Schinkel, was dat precies wat ik dacht. Daar zaten ze, stoere verhalen uit te wisselen, grappen te maken, elkaar te vlooien als een lief stelletje apen. Een meisje leerde skateboarden van een jongen met een roze geverfde kuif, de zijkanten kaal geschoren. Hij hield liefdevol haar handen vast, zij giechelde.
Er werd een jointje gerookt, of nee, een ‘jonko gesmoked’. De moeder van een zevenjarige zwemmer keek vol ontzetting naar de groep jongeren. ‘Ik moet er niet aan denken over zes jaar!’, stamelde ze. Deze moeder was in de naïeve veronderstelling dat haar kleine jongen voor eeuwig klein zou blijven. ‘Het gaat gebeuren!’, waarschuwde ik haar, en ik kon een lach niet onderdrukken.
School- en klassenfeesten
Bij mij begon het allemaal op mijn dertiende, als vroege leerling zat ik toen in de tweede klas van het gymnasium in Alkmaar. De enige feesten die we hadden waren school en klassenfeesten, verder hingen we vooral veel buiten, liggend in het gras, ergens aan een waterkant of in een park. Er waren al vrienden die rookten en soms lieten we een fles met een dreigende doodskop (Strohrum) erop van mond tot mond gaan. Nieuwsgierig nam ik voor het eerst een trekje van een joint. Ik werd thuis opgehaald door een jongen van zestien op een brommer, hij nam me mee naar de ruigste bar van Bergen, waar drugs gedeald werd en ik met een bonkend hart van de opwinding een colaatje dronk. Met een groepje ging ik op Tienertoer. We zagen weinig van Nederland, stoned als we waren van de Maroc en Rode Libanon.
Experimenteren
‘Dat hele idee achter 18Nix is goed hoor, alleen houdt niemand zich eraan.’, zei een van de meisjes. ‘In veel avondwinkeltjes krijg je alcohol gewoon mee, zeker als je een laag uitgesneden truitje draagt. Sigaretten worden er los verkocht,voor 50 cent.’Pubers zijn nu eenmaal pubers, de meesten willen experimenteren, grenzen opzoeken, en die leren door fouten te maken. En ze drijven hun ouders tot waanzin. Ik herkende me in de jongeren die ik interviewde, ik was precies zoals zij. Met als enige verschil dat ik, toen ik op mijn veertiende eenmaal in Amsterdam woonde, toch plekken vond waar ik ook uit kon gaan. Eerst in een jongerencentrum in een dorp net buiten de stad, waar mijn vriendin en ik ons lieten escorteren door een meerderjarige om binnen te komen.
Eenmaal binnen bestelden we gewoon een biertje en dansten we op The Cure en Madonna tot om 1 uur de tent dicht ging waarna we met een hele groep aangeschoten naar huis wandelden. Vanaf mijn vijftiende ging ik uit in Amsterdam, als punkmeisje ging ik eerst naar kraakkroegen, Tijl Uilenspiegel, Mazzo en Korsakoff, later ook naar de dansnachten in De Melkweg en Paradiso, naar Dansen bij Jansen, de RoXY en de iT- het speelveld werd steeds groter. Ik ging standaard pas naar huis op het tijdstip dat ik thuis moest zijn. Mijn moeder stond doodsangsten uit en mijn vader deed zijn best haar gerust te stellen, tevergeefs.
Generatie NIX
Al pratend met de jongeren had ik het wel met ze te doen, deze generatie pubers kan pas uit dansen, flirten, en apfelkorn of bessen ijs drinken als ze 18 jaar zijn. Tot die tijd komen ze nergens binnen zonder veel toestanden: fake ID’s, push up bh’s en ‘liften’ (een meerderjarige je tabacos, weed of bier laten kopen). Hoewel dat ‘gedoe’ natuurlijk ook gedeeltelijk part of the fun is. Er waren wel bars op het Leidseplein waar ze binnen werden gelaten, vertelden ze mij, tot de politie zo’n bar vol minderjarigen sluit en ze voor een paar weken hun heil weer buiten moeten zoeken. Met een boombox en een kratje bier (of wat er ook maar voor alcohol voorradig is), sigaretten en weed. Ik hoorde over ‘gedropt’ worden, overvallen door jongens die je telefoon en geld afpakken. Over bedreigd worden met tasers, meisjes die lastig worden gevallen. Het lijkt me toch veiliger je kind te kunnen laten uitgaan in een bar, met een portier voor de deur en barpersoneel dat een oogje in het zeil houdt.
Chillen is goed
Mijn eigen dochter is 13 jaar en zit in de eerste klas van het Hyperion, een vwo+ school. Ze worstelt met zichzelf. Voor een aantal van haar klasgenoten van de basisschool, die na school al rondhangen op het Museumplein of in het Vondelpark, is ze een ‘veel te braaf gymnasium meisje’, omdat ze nee zegt tegen een aangeboden sigaret en een joint. Voor haar klasgenoten, die na school meteen braaf naar huis gaan om te leren, is ze juist al wat te zelfstandig en te voorlijk, met haar voorstel om ook es samen te gaan chillen. En dus hangt ze bij stralend weer alleen binnen, de hele middag netflixend en instagramglurend op de bank.
Ondanks alle gevaren en verleidingen, zie ik haar toch veel liever rondhangen in een park met andere jongeren. Niet omdat ik wil dat ze haar 13 jarige hersens vervuilt met drank en drugs, maar omdat dat het hoort bij de pubertijd. Net als die slapeloze nachten die je er als moeder voor terugkrijgt. ‘Chillen is goed voor je sociale ontwikkeling. Beter dan alleen netflixen of piekeren op je kamer. Het maakt het leven echt zoveel leuker.’, zei een van de meisjes van 15. En zo is het maar net.
***
Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…
We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk hier!