Pubers zelf laten beslissen: wil je dit jaar overgaan of blijven zitten?

Pubers zelf laten beslissen: wil je dit jaar overgaan of blijven zitten?

Op Het 4de Gymnasium in Amsterdam mogen leerlingen zelf kiezen of ze overgaan of blijven zitten. Want de rector vindt: een bijzonder schooljaar vraagt om een bijzondere overgangsregel. 

Door de corona crisis volgen leerlingen van middelbare scholen thuis hun lessen. En dat is een bijzondere omstandigheid, zegt Jeroen Bergamin, rector van Het 4e Gymnasium. In Het Parool legt hij uit waarom ze leerlingen zelf laten kiezen of ze dit jaar overgaan. Ze  laten de standaard overgangsnormen los en leerlingen en ouders besluiten dit jaar zelf of het kind klaar is om over te gaan.

Motivatiebrief

Voor de meivakantie kregen de leerlingen een advies van school. Nu moeten ze een motivatiebrief schrijven over waarom ze over willen of juist een jaar opnieuw willen doen. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid van de keuze bij de ouders. Zij beslissen eigenlijk wat er gebeurt. Overgaan met veel onvoldoendes kan in principe dus. Bergamin: ‘De belangrijkste vraag die leerlingen zichzelf moeten stellen is: ben je zeker genoeg dat je volgend jaar goed van start kan? Is het antwoord ‘ja’, dan mag je.’

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

Ook een puber op tennis? Dan herken je dit!

Leuk die sportende pubers, want fijn dat ze bewegen en heerlijk dat...
Lees verder