Pubers raken alles kwijt, maar maken zich er niet echt druk om

De pubers van Saskia zijn vaak dingen kwijt: sleutels, ov-kaart, kleding, schoenen, fiets. Zij wordt er gek van, maar haar pubers maken zich er helemaal niet druk om. Die komen juist met een creatieve oplossing -vinden ze zelf. 

Mijn zoon vroeg of ik wist waar de ov-kaart van zijn zus lag, want hij moest weg. Een opmerkelijke vraag, want hij heeft zelf een ov-kaart. Maar die was hij dus kwijt. Of nee, hij wist niet precies waar zijn pas was en dat is volgens hem iets anders dat kwijt zijn. En ja, hij mocht haar pas lenen, dat hadden ze via Snap overlegd.

Er was echter één ding, mijn dochter had alleen de ov-kaart van haar vriendin. Die van haar was kwijt. Of nee, ze wist niet precies waar die was. En zo vertrok mijn zoon met de ov-kaart van de vriendin van zijn zus in zijn zak. Niemand maakte zich er druk om, mijn zoon niet, mijn dochter niet, en de vriendin van mijn dochter ook niet. Die pakte op haar beurt de ov-kaart van haar moeder. Iedereen kon dus gewoon reizen en niemand snapte waar ik me druk om maakte.

Iedereen een fiets

Op het moment dat mijn pubers dingen kwijt zijn, ontstaat er altijd een wonderlijke, niet te volgen, Hans Klok-achtige wisseltruc. Laatst was mijn zoon zijn fiets kwijt. Of nee, hij wist niet precies waar hij zijn fiets had neergezet. Hij pakte daarom even snel mijn fiets om naar de sportschool te gaan. De vergeten boodschappen moest ik die dag halen op de fiets van mijn dochter. En mijn dochter pakte die middag op haar beurt de fiets van een van haar vriendinnen, die mijn dochter een dag of wat geleden thuis had gebracht, omdat haar broer toen haar fiets had gepakt. Begrijpt u het nog?

Ook kwijtgeraakte schoolspullen worden op diezelfde Hans Klok-achtige wisseltruc opgelost. Zo kreeg mijn dochter via de broer van een klasgenoot een economieboek dat zij zelf al maanden kwijt was. Die broer leende het weer van een andere klasgenoot, die het op zijn beurt weer van het bureau van zíjn zus had gepakt.

Begrip ‘kwijt zijn’

Met kwijtgeraakte kleding gaat het eveneens op die manier. Jassen, gymkleren en zelfs sneakers worden via een ingewikkeld systeem doorgegeven. Het is niet erg als je jouw jas kwijt bent, of nee, sorry, ‘even niet kan vinden’, want er is blijkbaar altijd iemand die wél een jas heeft.

Voor pubers bestaat het begrip ‘kwijt zijn’ simpelweg niet. Je kunt iets niet vinden en als je het toch nodig blijkt te hebben ga je gewoon op zoek naar iemand die het heeft. Dat hij of zij het ook weer van iemand heeft gekregen omdat zij het zelf óók kwijtwaren is een klein detail waar alleen ouders zich druk om maken.

Ingewikkeld ruilsysteem

En ja, ik maak me daar dus druk om. Want ik wil mijn eigen fiets en niet die van een vriendin van mijn dochter. Waarvan haar ouders zich ook druk maken, omdat daar weer een fiets van iemand anders staat. Ook wil ik mijn oplader terug. Er ligt via dat onnavolgbare ruilsysteem weliswaar een oplader op de kast, maar dat is niet die van mij. Die heeft waarschijnlijk een vriend van mijn zoon die die van hem weer kwijt was.

Mijn pubers vinden dat ik zeur en overdrijf. Want ik maak problemen die er niet zijn. Er staat immers een fiets voor de deur, er is een oplader en voor dat proefwerk economie was een voldoende gehaald omdat er wél een boek was. Dat ik er zo’n gedoe van maak, ligt echt aan mij, roeptoeteren ze. En als ik me zo druk blijf maken, hebben ze nog wel een goed idee, gaan ze eensgezind verder. Want dat ruilsysteem kunnen ze ook inzetten voor ouders. Juist. Eens kijken of ik dan mijn pubers ook kan ruilen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Zo zorg je dat je alle chocola voor jezelf houdt (en niet voor de pubers)

Pubers eten álles op wat er in je kast ligt. En even stiekem een hapje nemen van jouw verstopte chocoladereep is er ook al...

21 flashbacks naar de tijd toen wij zelf eindexamen deden

Examentijd. En je weet zelf nog zo goed hoe het was. Soms droom je er zelfs van dat je het eindexamen nog moet doen....

Pubermeiden in 19 heel grappige gifjes

Het ene moment is je dochter een engeltje die jurkjes draagt die jij voor haar koopt en danst op K3, en het volgende moment...

Zo braaf, het is bijna onuitstaanbaar

Waar zijn die opstandige, kont-tegen-de-krib-gooiende pubers gebleven? Ze zijn slaapverwekkend braaf. 'Nee, we gaan niet mee stappen, want we willen morgen vroeg op voor...

Help! Mijn kinderen zijn normaal!

De kinderen van Marloes hebben geen etiketje. En zo onderhand begint ze te denken dat zij de enigen zijn. De leraar die ik ontmoette...

Waarom wij het in onze puberjaren zo geweldig vonden in de disco

De disco! Wij sleten er onze tienerjaren, al drinkend, flirtend en dansend. Onze kinderen gaan liever naar een festival of een dancefeest. Of -zoals...

Hilarische tweets van ouders over hun vakantievierende pubers

Vandaag zijn dan echt alle scholen dicht en daarmee hebben alle pubers 8 lange weken niks doen in het vooruitzicht. En wat vinden hun...

Wij hadden een onbezonnen jeugd, omdat niemand iets filmde en online zette

Juliette dankt de goden op de knieën omdat wij in onze jeugd topless konden zonnebaden, lelijk mochten zijn en stiekem dronken worden zonder dat...

Wat tof, een schoolfeest! Maar mijn zoon wil er niet heen.

Schoolfeesten, daar leefde je vroeger toch voor? En nu zijn de schoolfeesten ook nog eens echt vele malen cooler. Maar Martine's zoon weigert te...

Pubermoeder vertelt: mijn zoon is gameverslaafd en gaat al twee jaar niet meer naar school

De veertienjarige puberzoon van de Nieuw-Zeelandse Britta gaat al twee jaar niet naar school. Reden? Hij is gameverslaafd. En op school kun je niet...

Help: mijn puber wordt depri van zijn smartphone

Continu scrollen ze door hun Instagramfeed, maken ze selfies, checken ze appjes: het is om gek van te worden. En ook niet geheel ongevaarlijk,...

Lekker kijken met (of zonder) je puber: The Outer Banks op Netflix

Dezer dagen snakken je pubers natuurlijk naar met elkaar een beetje hangen. En laten het clubje hoofdfiguren uit de serie The Outer Banks dat...

De puber heeft griep, en wie moet er aan de bak? Juist!

Vorig jaar had de zoon van Marloes griep, en toen haar dochter en toen haar man. En wie ging er gewoon door? Juist. Gelukkig zijn...