Pubers raken alles kwijt, maar maken zich er niet echt druk om

De pubers van Saskia zijn vaak hun spullen kwijt: sleutels, ov-kaart, kleding, schoenen, fiets. Zij wordt er gek van, haar pubers maken zich er niet druk om. Die komen juist met een creatieve oplossing, vinden ze zelf. 

Mijn zoon vroeg of ik wist waar de ov-kaart van zijn zus lag, want hij moest weg. Een opmerkelijke vraag, want hij heeft zelf een ov-kaart. Maar die was hij dus kwijt. Of nee, hij wist niet precies waar zijn pas was en dat is volgens hem iets anders dat kwijt zijn. En ja, hij mocht haar pas lenen, dat hadden ze via Snap overlegd.

Er was echter één ding, mijn dochter had alleen de ov-kaart van haar vriendin. Die van haar was kwijt. Of nee, ze wist niet precies waar die was. En zo vertrok mijn zoon met de ov-kaart van de vriendin van zijn zus in zijn zak. Niemand maakte zich er druk om, mijn zoon niet, mijn dochter niet, en de vriendin van mijn dochter ook niet. Die pakte op haar beurt de ov-kaart van haar moeder. Iedereen kon dus gewoon reizen die dag en niemand snapte waar ik me druk om maakte.

Iedereen een fiets

Op het moment dat mijn pubers dingen kwijt zijn, ontstaat er altijd een wonderlijke, niet te volgen, Hans Klok-achtige wisseltruc. Laatst was mijn zoon zijn fiets kwijt. Of nee, hij wist niet precies waar hij zijn fiets had neergezet. Hij pakte daarom even snel mijn fiets om naar de sportschool te gaan. De vergeten boodschappen moest ik die dag halen op de fiets van mijn dochter. En mijn dochter pakte die middag op haar beurt de fiets van een van haar vriendinnen, die mijn dochter een dag of wat geleden thuis had gebracht, omdat haar broer toen haar fiets had gepakt. Volg je het nog?

Ook kwijtgeraakte schoolspullen worden op diezelfde Hans Klok-achtige wisseltruc opgelost. Zo kreeg mijn dochter via de broer van een klasgenoot een economieboek dat zij zelf al maanden kwijt was. Die broer leende het weer van een andere klasgenoot, die het op zijn beurt weer van het bureau van zíjn zus had gepakt.

Begrip ‘kwijt zijn’

Met kwijtgeraakte kleding gaat het eveneens op die manier. Jassen, gymkleren en zelfs sneakers worden via een ingewikkeld systeem doorgegeven. Het is niet erg als je jouw jas kwijt bent, of nee, sorry, ‘even niet kan vinden’, want er is blijkbaar altijd iemand die wél een jas heeft.

Voor pubers bestaat het begrip ‘kwijt zijn’ simpelweg niet. Je kunt iets niet vinden en als je het toch nodig blijkt te hebben ga je gewoon op zoek naar iemand die het heeft. Dat hij of zij het ook weer van iemand heeft gekregen omdat zij het zelf óók kwijtwaren is een klein detail waar alleen ouders zich druk om maken.

Ingewikkeld ruilsysteem

En ja, ik maak me daar dus druk om. Want ik wil mijn eigen fiets en niet die van een vriendin van mijn dochter. Waarvan haar ouders zich ook druk maken, omdat daar weer een fiets van iemand anders staat. Ook wil ik mijn oplader terug. Er ligt via dat onnavolgbare ruilsysteem weliswaar een oplader op de kast, maar dat is niet die van mij. Die heeft waarschijnlijk een vriend van mijn zoon die die van hem weer kwijt was.

Mijn pubers vinden dat ik zeur en overdrijf. Want ik maak problemen die er niet zijn. Er staat immers een fiets voor de deur, er is een oplader en voor dat proefwerk economie was een voldoende gehaald omdat er wél een boek was. Dat ik er zo’n gedoe van maak, ligt echt aan mij, roeptoeteren ze. En als ik me zo druk blijf maken, hebben ze nog wel een goed idee, gaan ze eensgezind verder. Want dat ruilsysteem kunnen ze ook inzetten voor ouders. Dan ruilen ze mij gewoon om voor een andere ouder. Juist. Eens kijken of ik mijn pubers dan ook kan ruilen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

15 redenen waarom een puppy een betere huisgenoot is dan een puber

Wie maakt er het meeste troep in huis? Wie luistert beter? En wie laat nooit iets slingeren? We hebben de verschillen van een puppy...

25 dingen die alleen moeders (en vaders!) van pubermeiden herkennen

Een huis met pubers: prima te handelen. Maar een huis met alleen pubermeisjes: pfoeh. Ik heb er een, moet er niet aan denken dat...

‘Wat ik anders had moeten doen toen mijn puber op kamers ging’

Is die van jou bezig met het eindexamen? Tijd om vooruit te kijken en leer van het verhaal van Iris (56), die terugkijkt op...

Dingen die wij vroeger deden, en waarbij onze pubers nu hun wenkbrauwen fronsen

Ach, de jaren tachtig! We hebben er goede herinneringen aan en delen die nogal eens met onze pubers. Die op hun beurt weer verbaasd...

‘Mijn zoon (14) was zo straalbezopen dat hij niet meer wist waar hij was’

De jongste zoon van Marloes' vriendin Sandra kreeg aan het einde van de tweede klas ineens andere vrienden. Met een ervan zette hij het...

Je kunt drank wel verbieden, maar je puber komt toch wel aan alcohol

Martine zou niet gek staan te kijken als haar kinderen vóór hun achttiende al zouden beginnen met drank. Het is namelijk heel makkelijk verkrijgbaar....

7 stillevens uit puberkamers, waarbij je je afvraagt hoe ze nog aan werken toekomen

Wij zijn nogal voorstanders van een clean desk policy. In de zin van: dat je pas echt lekker werkt als de omgeving in een...

Wil je puber een tattoo? Van de wet mag dat

Stel, ze willen een tattoo. Of trouwen. Of een rijbewijs. Daarvoor hoeven je pubers niet te wachten tot ze achttien zijn, het kan allemaal...

9 tips voor ADD-pubers (en stiekem hun erfelijk belaste ouders)

Marieke veroordeelt Ritalin niet. Maar haar drukke en chaotische dochter werd er niet gelukkiger van. Dus ze zochten naar andere manieren om de chaos...

Wij hadden een onbezonnen jeugd, omdat niemand iets filmde en online zette

Juliette dankt de goden op de knieën omdat wij in onze jeugd topless konden zonnebaden, lelijk mochten zijn en stiekem dronken worden zonder dat...

Wetsvoorstel seksueel geweld: hoe voeden we hier onze pubers in op?

Als het goed is komt er binnen niet al te korte tijd een nieuwe wet waarin ongewenst seksueel geweld strafbaar wordt. Geweldig natuurlijk, want...

Waarom seksuele voorlichting op school zo belangrijk is voor pubers

Niet elke puber leert van zijn of haar ouders hoe dat zit met seks. Of krijgen wel wat technische informatie, maar niet hoe fijn...

5 keer een automatische puber-routeplanner naar verloren spullen

Heb je er ook genoeg van dat je pubers de hele tijd van alles kwijt zijn en niks kunnen vinden? Hoe handig zou het...