16 dingen die pubers roepen, maar iets anders bedoelen

Wat zeggen ze?!

Ze roepen wel dat ze je haten, en dat ze je stom vinden. Daar kan jij op jouw beurt weer heel erg boos of verdrietig om worden. Maar weet: ze menen het niet zo. Wij hebben wat heftige uitspraken van pubers voor je vertaald. Doe er je voordeel mee.

16 dingen die pubers roepen, maar iets anders bedoelen

Pubers zeggen het een en bedoelen het ander. Dat zorgt voor miscommunicatie. Dan is het handig als iemand de boel even voor je vertaald.

#1 ‘Je denkt toch niet dat ik dat ga doen hè?’

De vaatwasser leegruimen, even de oude kranten wegbrengen of naar de winkel. De opdracht is niet onmogelijk, maar je puber weigert categorisch. Zo geeft hij te kennen dat je hem toch serieus moet nemen.

#2 ‘Mam, doe normaal’

Dat betekent eigenlijk: ‘Ik schaam me kapot voor je, en eigenlijk zou ik hier niet met je willen zijn.’

#3 ‘Doe maar niet.’

Als je puber tegen zijn wil in jouw gezelschap bevindt, probeert hij toch nog controle uit te oefenen op wat jij doet en laat, zodat het toch niet te genânt wordt.

#4 ‘Laat me met rust!’ 

Het betekent: ‘Je hebt gelijk dat ik mijn proefwerk heb verprutst/te laat thuis was/heb gespijbeld maar ik ben nog niet toe aan de waarheid.’

#5 ‘Niemand vindt mij leuk’

Hiermee bedoelt je puberdochter: ‘Een van mijn vriendinnen doet raar, er is gedoe, maar ik heb geen idee wat er aan de hand is.’

#6 ‘Ik heb het gedaan hoor!’

Als je puber zegt dat het al is gebeurd, dan moet je hem niet op zijn blauwe ogen geloven maar altijd even kijken of hij inderdaad zijn band heeft geplakt, of zijn kleding netjes opgevouwen in de kast heeft gelegd.

#7 ‘Je vertrouwt me ook nooit’

Het betekent: ‘Soms vertrouw ik mezelf eigenlijk ook niet.’

#8 ‘Je gelooft me niet!

Eigenlijk bedoelt je puber: ‘Ik ben op het moment zo ontzettend aan het liegen, dat ik het zelf eigenlijk ook niet meer geloof.’

#9 ‘Ik verveel me.’

Betekent eigenlijk dat de puber eigenlijk heel veel zou kunnen doen (bijvoorbeeld huiswerk, of zijn kamer opruimen), maar daar big time tegenaan hikt. Niet doen: suggereren dat je puber best zijn huiswerk kan maken en zijn kamer kan opruimen.

#10 ‘Je begrijpt er helemaal niks van’ 

Dat klopt. Jij hebt echt geen idee van wat er allemaal omgaat in de puberende brein van je kind.

#11 ‘Jahahaa, ik ga het wel doen.’

Betekent eigenlijk dat je puber het echt nooit gaat doen. Behalve als je hem er rijkelijk voor beloont.

#12 ‘Van Sannes moeder mag het wel’

Eigenlijk wil je puber voor elkaar krijgen dat jij gaat denken dat de moeder van Sanne een betere moeder is dan jij. Dus eigenlijk is het een vorm van emotionele chantage.

#13 ‘Als je echt om mij gaf, dan zou ik wel naar dat feest/100 euro kleedgeld/een nieuwe telefoon mogen.

Ook onder de noemer emotionele chantage. Je kunt antwoorden dat de kind het niet mag, juist ómdat je van hem houdt.

#14 ‘Dat kan ik echt niet’

Je puber beroept zich op dat zéker weet dat hij iets niet kan. Eigenlijk wil hij hulp, maar gaat dat dus niet echt direct vragen.

#15 ‘Nou, ik ga hoor: doei!’ 

Terwijl jij nog middenin een zin zit, neemt de puber ineens de kuierlatten. Dat betekent dat hij een kwartier geleden als is uitgetuned, maar het nu totaal niet meer kan opbrengen om te luisteren.

#16 ‘Ik háát je’

Dat betekent dat je kind eigenlijk heel veel van jou houdt. Het komt alleen zo rottig zijn strot uit. Niemand in de wereld roept zo’n heftige reactie op als jij. Koester het.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Heb je ons nieuwe boek al?

 

Geschreven door
More from Martine De Vente

Waarom je puber niet naar en ook niet uit bed te branden is

Als Martine en haar man op vrijdagavond voor apengapen op de bank...
Lees verder