Pubers zijn goed in niksen en dat is heel gezond!

Liggen bij jou thuis de pubers de hele dag te niksen? Gewoon lekker laten. Want niksen is heel gezond. Maar dat wisten zij natuurlijk al lang al.

Pubers en niksen

Mijn pubers liggen ondersteboven op de bank. Te niksen. Ik vind daar van alles van, want hoezo doe je niks? Hoezo lig je uren in het luchtledige te staren? Hoezo breng je een hele middag binnen op een bank door zonder je nuttig te maken? Hoezo? Hoezo? Hoezo? Lamlendig zwaaien ze met hun armen en gebaren dat ik me niet zo druk moet maken. Maar dat doe ik dus wel want ik vind niksen maar zo zo.

Toch kan ik die pubers maar beter laten liggen. Want niksen is goed voor je. Niet zo lang geleden kregen we al uit Scandinavië het een en ander voorgeschoteld om de rust in den mensch terug te brengen. En omdat alles uit het noorden cool is, werd dat met verve omarmd. Met het Deense hygge in ons hoofd maakte we ons huis knotsgezellig zodat we wel binnen moesten blijven en het Zweedse lagom leerde ons hoe we de alles met mate doen-mindset konden maken. Maar het Nederlandse niksen is dus ook heel goed en gezond voor je. En is geen simpel concept, maar een leefstijl, aldus Time Magazine.

Lui zijn is goed

In het artikel in Time wordt nog maar eens benadrukt hoe gezond het is om af en toe helemaal niets te doen. Het is stressverlagend, gaat angstgevoelens tegen, vertraagt het verouderingsproces en versterkt het immuunsysteem van het lichaam. Nu snap ik ook waarom mijn pubers nooit ziek zijn en weinig stress kennen. Maar toch, hoe gezond ook, dat niksen werkt ook een beetje op mijn zenuwen. Ik ben de hele dag druk bezig en in de weer, terwijl die lange puberlijven vastgekleefd blijven aan de bank.

Waarom ik het maar niks vind dat niksen heeft toch een beetje te maken met dat er een luiheid-geurtje aanhangt. Al eeuwenlang wordt er neer gekeken op mensen die de kantjes ervan aflopen en dat heeft zich op een of andere manier collectief in ons dna geketend. Of in ieder geval in mijn dna. Maar nu een burn out en andere stress gerelateerde aandoeningen zo ongeveer volksvijand nummer één zijn geworden, worden we ons er steeds meer van bewust hoe goed het is als je de teugels ook even laat vieren. Als je inderdaad even helemaal niks doet. En als iemand snapt hoe je dat moet doen dan zijn het pubers.  Die kunnen aan geen anders uren lang, nou ja, niks doen dus.

Bankhangen is de nieuwe lifestyle

Als ik even later tegen mijn pubers zeg dat niksen hip is zeggen ze dat ze dat natuurlijk ál láng al wisten. Waarom dacht ik anders dat ze de hele dag bankhangen? En ze geven elkaar nog maar eens een highfive nu ze snappen dat er iets te winnen valt, namelijk dat hun moeder ziet dat wat ze doen in de mode is. Ik lees het artikel van Time voor –  omdat ze dat zelf blijkbaar niet kunnen, ‘Wat? Moet ik een artikel lezen? In het Engels? Hoe dan? – en zeg dat na alle lichamelijke voordelen er ook een ander groot voordeel aan zit. Want niksen helpt met het bedenken van nieuwe ideeën en stimuleert de creativiteit, gooi ik mijn pubers voor hun voeten.

Zij zeggen op hun beurt dat ik ook wel eens wat meer zou kunnen niksen. Het is immers gezond, dus waarom zou je het niet doen, zeggen ze loom vanuit hun niks doen-positie. Misschien hebben ze gelijk. En zou ik ook wel eens wat meer kunnen zitten in plaats van de hélé tijd maar te rennen. Een half uur niks doen kan echt geen kwaad neem ik mezelf voor. En dus laat ik mezelf in een stoel zakken en doe even hélémaal niks.

Goed voor iedereen

Ondertussen is bij mijn pubers hun creativiteit losgebarsten. Ze hebben ineens allerlei ideeën die ze die middag willen doen. Of ik de een even weg kan brengen, of ik de ander later op kan halen. Helaas zit ik net even lekker in mijn niks-bubbel, dus alleen als ze zelf met allerlei oplossingen voor hun ‘problemen’ komen kunnen ze hun plannen uitvoeren. Want ik ga nog even verder met niksen.

***

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

 

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

43 dingen die pubers roepen bij het eten in de vakantie

Vakantie! Eindelijk tijd om te eens te wagen aan culinaire experimenten, of om lekker uit eten te gaan. Dat wordt door je pubers niet...

10 X wat er gebeurt als je puber alleen naar Cherso gaat

Ja en toen was het zover. Puberzoon (18) ging voor het eerst alleen met vakantie. Of nou ja alleen… Met 12 vrienden. Naar Cherso....

20 dingen die pubers zeggen, maar het tegenovergestelde bedoelen

Pubers spreken zichzelf zo lekker tegen. Ze roepen het een, en 2 seconden later willen ze juist het tegenovergestelde. Dat is soms best lastig...

Heimwee naar de zwarte jaren 80

Wat zagen de jaren 80 en toch leuk en kleurrijk uit. Wie kan zich de bizarre beenwarmers, schoudervullingen, permanentjes, plastic oorbellen, strakke, stonewashed spijkerbroeken...

Pubers hebben een tweede ‘fake’ Instagram-account, de ‘finsta’

Martine denkt wel dat ze haar dochter volgt op instagram, maar dat is niet zo. Alles wat lelijk en niet voor de ogen van...

Deze pubers dansen samen en krijgen een hele zaal aan het huilen

Ze zijn 16 en 17 en kunnen een behoorlijk potje dansen. Dit Britse jonge koppel laat dan ook tijdens hun auditie bij British Got...

Dit filmpje legt haarfijn het verschil uit tussen ‘als’ en ‘dan’

Hoe mijn dochter het verschil weet tussen 'als' en 'dan'? Niet omdat ik haar honderden keren had verbeterd, maar sinds de juf op school...

Voor het eerst ongesteld. En dan is het féést?

Deze moeder ontdekt dat haar dochter haar eigen eerste ongesteldheid heeft gefaket en pakt haar met een koekje van eigen deeg terug. Het is lekker overdreven...

Heel therapeutisch, kijken naar de karate-moves van Miss Piggy

Soms wil je net doen als Miss Piggy, gewoon erop los slaan als je het ergens niet mee eens bent. Doen we natuurlijk niet,...