Pubers vinden een ‘volwassen’ verjaardag echt niet kunnen, daar ben je te oud voor

Ralph’s verjaardag kwam er aan. Vierenveertig werd hij. Zijn twee pubers vonden dat best wel heel oud. En vooral een leeftijd waarop cadeaus eigenlijk niet meer kunnen, en al helemaal geen boeken. Hij verzon een list.

Dus toen was ik alweer bijna jarig. Vierenveertig ditmaal, niets om bijzonder trots op te zijn. Ook niks om me voor te schamen. Gewoon, Vierenveertig. En zoals dat gaat bij een verjaardag, dat moet gevierd. Tenminste, dat dacht ik. Ja, fout dus.

Pubers en verjaardagen

De oudste: ‘Hee pap, de meeste oude mensen vieren hun verjaardag niet meer hoor. Die zijn niet zo hebberig naar een cadeautje als jij.’ Juist. Ik herinner haar aan haar eigen verzoek om een cadeaulijstje. ‘Ja, maar dat vroeg ik alleen maar omdat je anders alleen maar stomme dingen vraagt.’ Ik ga bijna op zoek naar de logica in dit antwoord. Dan herinner ik me haar leeftijd.

Stomme dingen-lijst

Stomme dingen. Misschien is het goed dat ik dat even uitleg. Stomme dingen zijn boeken. Specifieker: romans. Doorgaans de enige items op mijn lijst. Een stomme lijst, leerde ik vorig jaar, toen ze die lijst keurig negeerden, en de Action en de Xenos leeg kochten. ‘Veel leuker,’ zeiden ze. ‘En goedkoper, dus lekker veel cadeaus!’ Trots enzo. Dus nu spuit ik af en toe als ik niet naar mijn werk moet Ajax-deo onder mijn armen, en hang ik mijn sleutels af en toe op in een sleutelkastje met ‘keys’ er op.

Volwassen dingen-lijstje

Nouja, goed, dit jaar willen ze toch wel graag een lijstje. ‘Hier,’ zeg ik. ‘Mijn verlanglijstje.’ Ze komen niet meer bij. Behalve het feit dat een ‘volwassene’ (zo noemen ze mij als ik écht domme dingen doe) zijn verjaardag niet behoort te vieren, behoort hij zijn wensenlijst al he-le-máál geen ‘verlanglijstje’ te noemen. Sjongejongejonge, nerd. Hoe ik het dan moet noemen? ‘Nou, gewoon, dingen die je wilt hebben.’ Joe!

Grillpan

De dingen-die-ik-wil-hebben komen me ook al op een diepe zucht te staan. Ik leg uit dat het wat onwennig is zo zonder boeken, en dat ik ook mijn best heb gedaan de cadeaus binnen hun budget te houden. Vinden ze op zich wel fideel van me. ‘Maar we gaan dus écht geen grillpan voor je kopen.’ En die percolator dan? Ook raar, die kun je gewoon bij de Albert Heijn kopen. Goed punt. Vraag nooit cadeaus die je bij de Albert Heijn kunt kopen.

Klein zetje

Om ze uit de brand te helpen pen ik snel een mooi kookboek op de lijst. Voor de gewetensbezwaarde boekenhaters onder hen (beiden) verzin ik daar bij dat een kookboek dus officieel geen boek is: ‘Nee, dat is een belevenis.’ De oudste kijkt me gepijnigd aan en ik zie de jongste denken: ‘Als je die viezigheid in die recepten maar zonder ons gaat beleven.’ Daarna stappen ze op hun fiets naar de Bruna. Tevreden kijk ik ze na. Pubers, ze hebben soms gewoon een klein zetje nodig.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Hoe wapen ik mijn dochter tegen seksuele intimidatie?

Elk meisje heeft voordat ze volwassen wordt een vorm van seksuele intimidatie meegemaakt. Saskia wil haar puberdochter daar graag voor behoeden, maar hoe doe...

23 dingen die je echt niet gaat missen van de basisschool

Als je puber naar de brugklas gaat is dat een afsluiting van een tijdperk. Daarna hoef je niet meer naar het schoolplein, luizenpluizen, of...

Als puberouder ben jij de TOOM: Totaal Onzichtbaar Ouder Mens

Ineens degradeer je als puberouder van een warme moederschoot tot een TOOM, een Totaal Onzichtbaar Ouder Mens. Waarbij je vooral heel erg onzichtbaar de...

Hoezo laat je je puber alcohol drinken?

Je puber gezellig een glas wijn of biertje mee laten drinken, Saskia doet er niet aan mee. En ja, ze drinkt zelf ook, maar...

Deze moeder pakt het slim aan: het is hier wél een hotel

Michal Janssen pakte het na honderden keren 'Tis hier geen hotel' roepen anders aan, ze maakte van haar huis voor haar pubers wel een...

Liefde tijdens corona is op afstand

Hoe moet dat als je verliefd wordt in deze anderhalvemetermaatschappij? Arjen Lubch en Merol laten ons zien hoe dat gaat, corona-proof liefde: Ik f*ck...

Eindexamens die niet doorgaan, pubers zijn blij én verdrietig

Vandaag werd besloten dat de centrale eindexamens voor vmbo, havo en vwo niet doorgaan. De dochter van Saskia sprong een gat in de lucht....

Grappige TikTok over wat Nederlanders zeggen als ze denken dat iemand niet Nederlands is (maar het wel is)

Tiktokker Ilias Vietto neem op de hak wat Nederlanders altijd zeggen tegen mensen van wie ze vermoeden dat ze een andere achtergrond hebben dan...

Micha Wertheim over pubers op bezoek in Kamp Vught

In de categorie: soms weet je niet of je er om moet lachen of verdrietig moet zijn. Micha Wertheim laat je kiezen voor het...

Dit weet je nog als je puber was in de 90s

Wie een puber was in de 90s had een heel zwaar leven. Want je wilde wel televisie op je kamer en een telefoon, maar...

Door dit filmpje zou je puber willen dat hij op vioolles had gezeten

Denken jouw pubers dat vioolles voor nerds is? De 12-jarige Giovanni Mazzi uit Amerika bewijst van niet. Sinds 2015 vermaakt hij met zijn optredens...

Genoeg van die telefoon? Dan móet je dit in huis hebben!

Ja, die mobiele telefoon zouden we echt wel eens door het raam naar buiten willen gooien. Want onze pubers lijken wel vergroeid met dat...

30 dingen die pubers doen in tijd uitgedrukt

Als je met een stopwatch bijhoudt hoe lang of kort onze pubers over iets doen, dan valt op dat dingen die wij snel doen,...