Pubers hun zooi op laten ruimen, zo krijg je dat voor elkaar

Martine is niet heel huishoudelijk aangelegd, maar aan sommige gedragingen van haar pubers en andere huisgenoten ergert ze zich kapot. Tijd om het roer helemaal om te gooien. En guess what?! Het helpt.

Hoewel er in mij geen Mien Dobbelsteen schuilt, heb ik zo wel mijn stokpaardjes als het om huishouden gaat. Ik kan prima mijn tanden poetsen boven de wasbak waarboven ik nog de resten zie van de persoon voor mij, en als iemand voor mij op de WC een grote boodschap heeft gedaan houd ik gewoon even mijn adem in.

Maar troep in de keuken, daar kan ik niet zo heel goed tegen. Zo vind ik sneller dan mijn huisgenoten de vuilnisbak vol, vind ik het bloedirritant als bepaalde mensen na het koken het aanrecht vol laten staan en -dat is toch mijn grootste ergernis- ik vind heel smerig als ik terwijl ik zelf tegen schillen, boterhamkorsten en gemorste hagelslag moet aankijken terwijl ik zit te eten.

Lunchsporen in de keuken

Mijn keukentafel staat nogal vaak vol met etensresten. Rond lunchtijd is dat het ergste, want dan willen mijn huisgenoten nogal eens iets te snacken meebrengen. Dus behalve met borden, bekers en bestek ligt de tafel ook bezaaid met aluminiumfolie, plastic en andere rudimenten van broodjes Döner, Turkse pizza’s en haringstaarten. En tussendoor vind je de resten van de ontbijtboel, die voor het gemak maar terzijde is geschoven.

Dus voor ik mezelf aan mijn salade of gebakken eitje wil zetten, moet die hele tafel dus eerst leeg. Maar na de lunch is niemand in velden of wegen te bekennen, heeft iedereen zich weer teruggetrokken in zijn kamer of doet alsof hij heel druk is met huiswerk of andere Belangrijke Zaken. Dus dan ruim ik de troep zelf maar op. Uiteraard lijdzaam zuchtend of luidkeels vloekend. Want dat ik niet tegen rommel in de keuken kan, is natuurlijk mijn probleem.

Zelf opruimen

Dat vinden mijn pubers tenminste. Die kijken mij glazig aan als ik mijn beklag weer weer eens doe over het slagveld dat ze achterlaten op de keukentafel. “Maar mama, ik zie helemaal niks”, zegt mijn dochter. Ja, nogal logisch, want IK heb alles afgeruimd, de spullen in de vaatwasser gezet, een doekje over de tafel gehaald. “Als ik het niet doe, dan doet niemand het”, voeg ik daar pissig aan toe om mij vervolgens weer te wentelen in zelfmedelijden.

Ik probeerde het met subtiele, en niet subtiele hits. Ik appte foto’s van de chaos op tafel met teksten als ‘Deze kopjes willen heel graag schoon worden’ of vol op het orgel met: ‘GVD wat een teringzooi’. Ik heb een keer in een veeg de tafel leeggehaald -daarbij sneuvelden wat borden- en ik kan bij het in- en uitruimen van de vaatwasser zoveel herrie maken dat iedereen in huis (en de buren) rechtop in bed zit. Ik had, kortom, Een Heel Zwaar Leven.

Toen moest ik denken aan de peuter-opvoedcursus die ik ooit volgde op het consultatiebureau. Het helpt niet als je een peuter een allesomvattende opdracht geeft. Zeg niet: Ruim je kamer op. Dat is voor de peuter te abstract. Je moet de opdracht opknippen in kleine deelopdrachtjes. Dus je zegt: “Wil je de lego-blokjes van de vloer oprapen en ze in de bak doen?” En vervolgens: “En nu je knuffels pakken en allemaal op je bed leggen.”  Je moet het dus concreet maken.

De puber aan het werk

Dus ik dacht na over hoe het vaatgebeuren op peuterniveau uit te leggen aan mijn zoon. Heel langzaam dus, op een Juf Ank-toontje: “Dus je gooit éérst de zakjes van het Dönerplaleis in de prullenbak, dán pak je alle borden en het bestek. Je zet de vaatwasser open en zet het bestek in het be-stekbakje en de borden in de rékjes. Dan pak je een doekje en maakt de tafel schoon. Nee, niet de kruimels op de grond laten vallen, maar in je hánd.”

Hij ging zuchtend aan de slag. Het ging natuurlijk niet meteen helemaal op mijn manier. Zo bleef er nog wat hagelslag liggen en was de vuilnisbak eigenlijk al te vol. Maar sinds de gedetailleerde instructies weet de puber waar hij aan toe is en gebeurt het gewoon. Echt waar, ik verzin dit niet. Gewoon dus zeggen wat je wilt en dan komt het goed.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

57 dingen die ik denk als mijn pubers bijna vakantie hebben, maar nog niet helemaal

De toetsweken zijn voorbij, al het werk is gedaan, het is al duidelijk wie er over gaat en wie niet en toch moeten pubers...

25 opmerkingen die gescheiden ouders van hun pubers horen

Floris is -net als bijna veertig procent van de Nederlandse ouders- gescheiden. Deze herkenbare uitspraken krijgt hij van zijn pubers regelmatig naar zijn hoofd. “Trouwen...

9 broodnodige toelages voor ouders om het leven met pubers draaglijk te maken

Die puberteit is een pittige periode voor ouders. Hard werken, veel incasseren voor 0% dankbaarheid. Natuurlijk, die kinderbijslag is fijn, maar ik kan nog...

31 dingen die we niet meer in een WhatsApp-groep voor ouders willen lezen

Natuurlijk is het reuze handig: zodra er een activiteit plaatsvindt waarbij meerdere kinderen zijn betrokken om als ouders een WhatsApp-groepje in het leven te...

Waarom je je pubers niet moet betalen voor klusjes

Dat je pubers door het zwaaien met euro's wel in beweging kunt zetten, is een misvatting. Martine probeerde het een tijdje, maar kwam van...

Uit onderzoek blijkt dat pubers minder en slechter lezen, maar is dat wel zo?

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse pubers steeds slechter zijn gaan lezen. Zo slecht dat ze niet echt begrijpen waar een tekst over gaat. Bovendien...

School begint later: blije pubers en betere prestaties

Dat pubers er een ander dag- en nachtritme op nahouden, dat merken we iedere dag hier thuis al. Zeker deze week, toen we na...

50 vragen die pubers de hele dag door stellen

Als je denkt dat je van de stroom vragen af bent als je kind eenmaal puber is dan hebben we slecht nieuws voor je....

Moeder doet statische TikTok-moves dochter na

Zit jouw puber ook op TikTok? Dan heb je waarschijnlijk een kind thuis dat de hele tijd, ook als ze gewoon tegen je praat,...

Pubers mogen alles als ze 18 zijn, zullen we daar alsjeblieft 21 van maken?

Wat Anne betreft mag die magische leeftijd van 18 onmiddellijk worden verhoogd naar 21. Want laten we eerlijk zijn, als je 18 bent kun...

Hoezo mag mijn dochter zelf beslissen of ze die HPV-vaccinatie wil?

Er lag een brief op de deurmat voor de destijds twaalfjarige dochter van Saskia. Afzender GGD.  Of ze zich wilde laten inenten tegen het...

Die foto ga je toch écht niet op Facebook zetten?!

Martine pronkte graag met haar kroost op Facebook, maar sinds kort willen ze geen van beiden pertinent niet meer op de foto. Wat is...

‘Ik pop weleens een XTC, maar mijn pubers mogen het niet weten’

Marloes' vriendin Cynthia * (50) heeft het uitgaan weer ontdekt. En daar horen ook drugs bij. Alleen haar pubers van vijftien en zeventien weten...